4.000 Vlaamse bestuurders krijgen boete voor skippen terugkommoment

Schermafbeelding terugkommoment Vlaanderen

In Vlaanderen moeten nieuwe bestuurders zes tot negen maanden na het halen van het rijbewijs een verplichte opfriscursus volgen. Ruim 4.000 Belgen hebben deze cursus nog niet gevolgd. Voor hen dreigt een boete tussen de 400 en 4.000 euro. Dat meldt het Vlaamse HLN.

Eind 2019, het jaar dat het terugkommoment werd ingevoerd, bleek dat elf procent van de beginnende bestuurders niet kwam opdagen bij de cursus. Begin dit jaar volgde 90 tot 95 procent de cursus, maar dat getal is gedurende het jaar steeds meer gaan afnemen. Tijdens corona werd het terugkommoment dan ook even opgeschort, waardoor de beginnende bestuurders vier maanden extra de tijd kregen om zich aan te melden.

Momenteel hebben volgens HLN 4.000 bestuurders nog niet gereageerd op de uitnodiging. De eerste uitnodiging kost 103 euro, bij de tweede komt daar nog eens 51 euro bovenop. Als ze dan nog niet hebben gereageerd ontvangen ze een boete tussen de 400 en 4000 euro. Wel krijgen ze de kans om zich nog schriftelijk te verdedigen.

Terugkommoment

Het terugkommoment in Vlaanderen is sinds januari 2019 ingesteld om het aantal ongevallen op de weg terug te dringen. Het terugkom-moment is een opleiding van vier uur en vindt plaats in een groep van zes tot achttien personen. Normaal gezien volg je dit zes tot negen maanden na het behalen van je rijbewijs, je wordt hiervoor opgeroepen en het volgen ervan is verplicht. De kosten zijn 103 euro. Na het terugkommoment hoeft geen examen te worden afgelegd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.