Column

‘Als meer rijscholen zich aansluiten, krijgen we ook meer gedaan’

Robby Westra, RST

“Nu de brancheorganisaties zich hebben verenigd, is de tijd aangebroken dat ook de rijscholen dat gaan doen.” In de maandelijkse column schrijven RST-voorzitter Robby Westra en algemeen bestuurslid Gerwin Batten over samenwerken. “Doe eens gek, geef ons het voordeel van de twijfel en word lid van een branchevereniging. Doe je mee?”

“De rijschoolbranche heeft al langere tijd last van het gebrek aan gezamenlijkheid. Op menig forum en social medium bijvoorbeeld, is de weerslag hiervan terug te zien: wat niet deugt in de branche is belangrijker dan wat ons bindt.

Dat ongeveer 80 procent van de rijscholen functioneert als eenmanszaak helpt in zijn algemeenheid niet mee. En vaak klinkt het geluid dat zaken in de branche moeten veranderen, maar initiatieven krijgen tegelijkertijd geen opbouwende feedback. Zeker, veranderen geeft weerstand en een veelgehoorde kreet is dat niet elke verandering een verbetering is. Maar de rijschoolwereld is gebaat bij het naar elkaar luisteren en openstaan voor elkaar. Verandering ten goede van ons allemaal vergt een open vizier en vertrouwen, zelfs als het verleden dat lastig maakt.

Tussen brancheverenigingen

Gebrek aan gezamenlijkheid ontbrak ook tussen diverse brancheverenigingen. Scepsis bij het aangaan van lidmaatschap op basis van eerdere ervaringen was onszelf eerder ook niet vreemd en we konden de uitspraak “wat doen zij nu precies voor mij” wel begrijpen. Maar verdeeldheid kwam partijen, zoals het CBR, al die jaren wel goed uit. Want zolang rijscholen het onderling niet eens konden worden, welk nut hebben zij dan in de uiteindelijke besluitvorming? Ruimte dus voor verbetering. De vraag was alleen: hoe dan?

Koepelorganisatie

In 2021 gebeurde iets wat weinigen voor mogelijk hielden. Door het advies van de commissie Roemer werd duidelijk dat er een koepel moest worden opgericht als tegenhanger van de CCA. Brancheorganisaties traden in overleg en trokken de conclusie dat samenwerking mogelijk moest zijn. RST staat voor samenwerking. Tot op heden is er een eensgezindheid te voelen die inspirerend en bemoedigend werkt.

Brancheorganisaties zetten zich onder andere in voor kwaliteit van lesgeven en betere verdiensten. Dit doen wij in onze vrije tijd, bovenop ons werk. Geen zelfverheerlijking dus, maar alleen de ambitie om het nu eens voor iedereen beter geregeld te krijgen.

Elke stem telt

Resultaat is er al. De coalitie van brancheverenigingen spreekt nu als één stem met onder meer het CBR, het IBKI en het ministerie. En elke vereniging behoudt haar unieke stem in het geheel: dat is verdeeldheid in gezamenlijkheid. Het hoeft elkaar niet uit te sluiten. Dát alleen al geeft enorme toegevoegde waarde aan het lidmaatschap van een branchevereniging. Elke stem telt mee, ook die van jou. Organisationele en individuele participatie is heel belangrijk voor de toekomst van de branche. Niet meedoen is een keuze. Maar verbetering waar je invloed op hebt uitgeoefend, komt met deelname en betrokkenheid.

We zijn er nog lang niet, maar de basisstenen zijn gelegd. Nu moeten we verder gaan bouwen. Alle brancheverenigingen werken eindelijk samen, nu is de tijd aangebroken dat alle rijscholen dat ook gaan doen. Hoe meer zij zich aansluiten, des te zwaarder onze gezamenlijke stem gaat wegen. Jouw invloed groeit letterlijk evenredig mee met ledengroei. Dus, doe eens gek, geef ons het voordeel van de twijfel en word lid van een branchevereniging. Doe je mee?”

Robby Westra (voorzitter RST)
Gerwin Batten (algemeen bestuurslid)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Als meer rijscholen zich aansluiten, krijgen we ook meer gedaan’ | RijschoolPro
Column

‘Als meer rijscholen zich aansluiten, krijgen we ook meer gedaan’

Robby Westra, RST

“Nu de brancheorganisaties zich hebben verenigd, is de tijd aangebroken dat ook de rijscholen dat gaan doen.” In de maandelijkse column schrijven RST-voorzitter Robby Westra en algemeen bestuurslid Gerwin Batten over samenwerken. “Doe eens gek, geef ons het voordeel van de twijfel en word lid van een branchevereniging. Doe je mee?”

“De rijschoolbranche heeft al langere tijd last van het gebrek aan gezamenlijkheid. Op menig forum en social medium bijvoorbeeld, is de weerslag hiervan terug te zien: wat niet deugt in de branche is belangrijker dan wat ons bindt.

Dat ongeveer 80 procent van de rijscholen functioneert als eenmanszaak helpt in zijn algemeenheid niet mee. En vaak klinkt het geluid dat zaken in de branche moeten veranderen, maar initiatieven krijgen tegelijkertijd geen opbouwende feedback. Zeker, veranderen geeft weerstand en een veelgehoorde kreet is dat niet elke verandering een verbetering is. Maar de rijschoolwereld is gebaat bij het naar elkaar luisteren en openstaan voor elkaar. Verandering ten goede van ons allemaal vergt een open vizier en vertrouwen, zelfs als het verleden dat lastig maakt.

Tussen brancheverenigingen

Gebrek aan gezamenlijkheid ontbrak ook tussen diverse brancheverenigingen. Scepsis bij het aangaan van lidmaatschap op basis van eerdere ervaringen was onszelf eerder ook niet vreemd en we konden de uitspraak “wat doen zij nu precies voor mij” wel begrijpen. Maar verdeeldheid kwam partijen, zoals het CBR, al die jaren wel goed uit. Want zolang rijscholen het onderling niet eens konden worden, welk nut hebben zij dan in de uiteindelijke besluitvorming? Ruimte dus voor verbetering. De vraag was alleen: hoe dan?

Koepelorganisatie

In 2021 gebeurde iets wat weinigen voor mogelijk hielden. Door het advies van de commissie Roemer werd duidelijk dat er een koepel moest worden opgericht als tegenhanger van de CCA. Brancheorganisaties traden in overleg en trokken de conclusie dat samenwerking mogelijk moest zijn. RST staat voor samenwerking. Tot op heden is er een eensgezindheid te voelen die inspirerend en bemoedigend werkt.

Brancheorganisaties zetten zich onder andere in voor kwaliteit van lesgeven en betere verdiensten. Dit doen wij in onze vrije tijd, bovenop ons werk. Geen zelfverheerlijking dus, maar alleen de ambitie om het nu eens voor iedereen beter geregeld te krijgen.

Elke stem telt

Resultaat is er al. De coalitie van brancheverenigingen spreekt nu als één stem met onder meer het CBR, het IBKI en het ministerie. En elke vereniging behoudt haar unieke stem in het geheel: dat is verdeeldheid in gezamenlijkheid. Het hoeft elkaar niet uit te sluiten. Dát alleen al geeft enorme toegevoegde waarde aan het lidmaatschap van een branchevereniging. Elke stem telt mee, ook die van jou. Organisationele en individuele participatie is heel belangrijk voor de toekomst van de branche. Niet meedoen is een keuze. Maar verbetering waar je invloed op hebt uitgeoefend, komt met deelname en betrokkenheid.

We zijn er nog lang niet, maar de basisstenen zijn gelegd. Nu moeten we verder gaan bouwen. Alle brancheverenigingen werken eindelijk samen, nu is de tijd aangebroken dat alle rijscholen dat ook gaan doen. Hoe meer zij zich aansluiten, des te zwaarder onze gezamenlijke stem gaat wegen. Jouw invloed groeit letterlijk evenredig mee met ledengroei. Dus, doe eens gek, geef ons het voordeel van de twijfel en word lid van een branchevereniging. Doe je mee?”

Robby Westra (voorzitter RST)
Gerwin Batten (algemeen bestuurslid)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.