Helft rijinstructeurs blijft voorlopig lessen met mondkapjes

50 procent van de rijinstructeurs geeft aan het mondkapje voorlopig nog op te houden tijdens de les, ook al is dat per 25 februari niet meer verplicht. Dat blijkt uit onderzoek van RijschoolPro.

Omdat de coronamaatregelen per 25 februari versoepelen, waarbij de anderhalvemetermaatregel vervalt en de mondkapjesplicht er grotendeels afgaat, vroeg RijschoolPro hoe de branche hiermee omgaat. Het CBR liet weten dat ook na de versoepelingen de mondkapjes voorlopig nog op moeten tijdens de rijexamens en toetsen. Dit voor de veiligheid van de examinatoren. Willen rijinstructeurs ook liever dat de leerlingen het mondkapje nog wat langer ophouden?

Mondkapje op of af?

Op de poll van RijschoolPro kwamen 3.863 reacties. 41 procent gaf aan dat de mondkapjes gelijk afgaan zodra het mag. 7 procent van de instructeurs gaf aan dat hij of zij eigenlijk al zonder mondkapjes lest.

Hoewel de maatregelen versoepelen en veel instructeurs blij zijn dat het mondkapje eindelijk de prullenbak in mag, denkt een groot aandeel er toch anders over. 52 procent van de respondenten gaf namelijk aan voorlopig de mondkapjes op te houden tijdens de les.

Het CBR

Tot 25 februari controleert het CBR op het dragen van een mondkapje tijdens de les. Als de examinator ziet dat de instructeur of de leerling het mondkapje niet of onvolledig draagt voordat het examen begint, dan kan hij besluiten het examen niet door te laten gaan. Dit heeft bij een aantal rijscholen gezorgd voor annuleringen, waardoor het examen weer opnieuw moest worden ingepland.

Ook had de examinator de macht het examen niet door te laten gaan als hij ziet dat de lesauto van tevoren minder dan een kwartier gelucht wordt met de deuren open. Vanaf 25 februari controleren examinatoren niet meer op deze regels. Wel blijft het mondkapje dus nog even verplicht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “Helft rijinstructeurs blijft voorlopig lessen met mondkapjes”

Bert Oost|25.02.22|09:44

Wat een deugers. Wat is dat toch? “Zie mij goed zijn?”? Die dingen werken niet, net zoals alle andere maatregelen maar we blijven braaf als makke schapen volgen. Mij niet gezien

Peter C. van Berge|25.02.22|20:37

Jullie hebben mij niets gevraagd of wel, onderzoek gebaseerd op niets?!

ronald broersma|06.03.22|23:09

Vieze gore leugenaars, jullie zouden je naam moeten veranderen naar antirijschool.nl o.i.d. ,de naam rijschoolpro.nl is orwelliaanse dubblespeak.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.