VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen

VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen

Vereniging voor Rijscholen en Instructeurs Foto: VVRI

De Vereniging voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI) heeft maandag de Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV) de opdracht gegeven om het CBR en het Ministerie de ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te laten beëindigen. Volgens het VVRI is de maat vol en leidt de maatregel tot te veel problemen bij leerlingen en rijinstructeurs.

Wanneer een leerling voor de tweede keer zakt, moet hij of zij vijftien weken wachten op een nieuw examen. Deze maatregel is sinds 1 september van dit jaar van kracht en leidt volgens Ramzy Othman, vicevoorzitter van de VVRI, tot heel veel problemen binnen de rijschoolbranche. “Op meerdere CBR-locaties in Nederland hebben examinatoren tijd over, omdat leerlingen door de noodmaatregel pas na vijftien weken een herexamen kunnen inplannen. Er zijn dan dus wel beschikbare plekken om af te rijden, maar leerlingen kunnen er geen gebruik van maken. Je moet het zien als een vliegtuig dat leeg naar Curaçao vertrekt, omdat de passagiers vijftien weken moet wachten”, aldus Othman. “De maatregel is in het leven geroepen om de lange wachttijden weg te werken, maar op deze manier wordt een tegenovergesteld resultaat bereikt.”

“Daarnaast werkt de maatregel nu met terugwerkende kracht en dat was niet de afspraak. Leerlingen die bijvoorbeeld in juli of augustus gezakt zijn, ondervinden er namelijk alsnog hinder door. Indien zij het examen pas in september opnieuw inplannen, worden ook zij meegenomen in de nieuwe regeling, met alle gevolgen van dien”, vervolgt Othman.

Stress voor leerlingen

Volgens Othman leidt de maatregel niet alleen tot praktische belemmeringen, maar ook tot een flinke toename van stress bij leerlingen. “Steeds vaker vragen leerlingen bij het eerste examen al naar de mogelijkheden voor herexamens. Ze hebben vragen over de gevolgen als ze eventueel zakken en hebben stress over de hoge kosten die komen kijken bij extra lessen en nieuwe examens. Dit alles leidt hen af van waar zij eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn: met zelfvertrouwen en met volle focus het praktijkexamen afleggen en kunnen voltooien waar ze maanden aan hebben gewerkt.”

De maatregel is door het CBR ingevoerd om leerlingen te stimuleren zich beter voor te bereiden op het praktijkexamen door middel van voldoende lessen en een goede rijschool. In de vijftien weken wachttijd hebben leerlingen daar volgens het CBR alle tijd voor. Othman ziet juist dat de maatregel, en dus de onderbreking van het leerproces, leidt tot negatieve gevolgen op de prestaties van leerlingen.

Verwachtingen en oplossingen

“Ik verwacht dat het CBR zal aangeven dat zij inderdaad te vroeg deze maatregel in het leven hebben geroepen en dat zij het zullen terugdraaien. Ze gaan er 100% mee aan de slag, want voor hen zit het ook niet goed nu”, zegt Othman. “Er zijn geen winnaars in dit verhaal, zowel leerlingen als rijscholen én het CBR ervaren hier hinder van.”

Voor de VVRI zou herinrichting van de examinatiewijze een eventuele oplossing kunnen zijn wat betreft het oplossen van de lange wachttijden. Daarnaast pleiten zij ook voor het weer aantrekkelijk maken van het omscholen tot examinator. “Er moet worden gezocht naar een oplossing die voor alle partijen in het voordeel werkt”, concludeert Othman.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen”

Jan F. van Veen|06.10.22|14:04

Ik vindt het jammer dat leerlingen gestraft worden. De rijschool moet gestraft worden. Deze verzorgt de opleiding en beoordeeld of de leerling er klaar voor is en niet de leerling. Dus als al de rijschool zegt je kunt afrijden zal een leerling niet zeggen van nee wacht nog maar even. Deze vindt het alleen maar top dat die examen mag doen.

Dus die 15 weken regel moet naar de rijscholen toe en niet naar de leerling.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen | RijschoolPro
VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen

VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen

Vereniging voor Rijscholen en Instructeurs Foto: VVRI

De Vereniging voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI) heeft maandag de Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV) de opdracht gegeven om het CBR en het Ministerie de ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te laten beëindigen. Volgens het VVRI is de maat vol en leidt de maatregel tot te veel problemen bij leerlingen en rijinstructeurs.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “VVRI geeft Koepel dringend advies om ‘15-weken-noodmaatregel’ per direct te beëindigen”

Jan F. van Veen|06.10.22|14:04

Ik vindt het jammer dat leerlingen gestraft worden. De rijschool moet gestraft worden. Deze verzorgt de opleiding en beoordeeld of de leerling er klaar voor is en niet de leerling. Dus als al de rijschool zegt je kunt afrijden zal een leerling niet zeggen van nee wacht nog maar even. Deze vindt het alleen maar top dat die examen mag doen.

Dus die 15 weken regel moet naar de rijscholen toe en niet naar de leerling.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.