Nieuwe rijprocedure B vanaf 1 januari 2023

Nieuwe rijprocedure B gaat in vanaf 1 januari 2023

Nieuwe rijprocedure B Foto: Unsplash

Er is een nieuwe rijprocedure opgesteld voor het B-rijbewijs. Deze treedt in werking op 1 januari 2023 en bevat enkele aanpassingen wat betreft het rijgedrag van bestuurders. Daarnaast biedt de procedure een basis voor de doorontwikkeling van examenproducten.

In de rijprocedure staat het meest wenselijke gedrag van bestuurders beschreven. Een bepaalde mate van wenselijk gedrag wordt verwacht van een kandidaat voordat hij of zij in het wegverkeer wordt toegelaten. Gezien het feit dat de rijprocedure is gebaseerd op de actuele verkeerswetgeving en verkeerssituaties, is deze aan verandering onderhevig.

Een plaats voor ADAS

De grootste aanpassing in de nieuwe rijprocedure B is het opnemen van rijhulpsystemen, ofwel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Zo wordt er van een bestuurder verwacht dat hij of zij de situatie op de weg constant in de gaten houdt, ook wanneer de leerling zich laat ondersteunen door een rijhulpsysteem. Ook moet de bestuurder een actieve houding achter het stuur laten zien, zodat de rijtaak direct weer overgenomen kan worden van het systeem.

Deze aanpassing zorgt niet voor een verandering in de werkwijze van ADAS-gebruik tijdens het praktijkexamen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe rijprocedure B gaat in vanaf 1 januari 2023 | RijschoolPro
Nieuwe rijprocedure B vanaf 1 januari 2023

Nieuwe rijprocedure B gaat in vanaf 1 januari 2023

Nieuwe rijprocedure B Foto: Unsplash

Er is een nieuwe rijprocedure opgesteld voor het B-rijbewijs. Deze treedt in werking op 1 januari 2023 en bevat enkele aanpassingen wat betreft het rijgedrag van bestuurders. Daarnaast biedt de procedure een basis voor de doorontwikkeling van examenproducten.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.