‘Het tractorrijbewijs moet echt weer op de kaart worden gezet’
partner

‘Het tractorrijbewijs moet echt weer op de kaart worden gezet’

Docent Jurjen van Rijinstructeur by Jongepier Foto's: Jurjen Jonker/Rijinstructeur by Jongepier

Jurjen Jonker is docent bij Jongepier en leidt instructeurs op voor het geven van de tractorinstructie. Volgens hem is er weinig aandacht voor deze tak van sport en mag de tractor opleiding wel eens in het zonnetje worden gezet.

Volgens Jurjen wordt de tractor opleiding in de rijschoolwereld onterecht een beetje onderschat. “Het is best een pittige opleiding, waarbij een instructeur uiteindelijk veel kennis en kunde moet overdragen op de leerling. De hoeveelheid stof is gewoon groot”, vertelt hij.

“Je hebt binnen dit vakgebied ook te maken met een andere doelgroep. Bij deze jongens is het vaak geen woorden, maar daden. De leerlingen denken daarnaast vaak dat ze alles al kunnen, omdat ze thuis ook al op de tractor rijden. Als ze dan gaan lessen, moeten ze verkeersinzichtelijk gaan werken en dat is natuurlijk wel een ander verhaal”, vervolgt Jurjen. “Ze moeten dan bijvoorbeeld een bochtje achteruit maken en daarbij de spiegels gebruiken, maar ze doen dan gewoon het achterraampje open om te kijken. Vaak hebben ze het verkeerd aangeleerd.”

In kunnen spelen op de doelgroep door rustig en geduldig te zijn én affiniteit te hebben met het ‘grote spul’, ofwel de grote voertuigen, zijn volgens Jurjen dan ook onmisbare kwaliteiten binnen de tractor instructie.

Schaars in de branche

Jurjen is daarnaast van mening dat rijscholen het tractorrijbewijs vaak niet leuk of niet interessant genoeg vinden. De plekken waar je een dergelijke opleiding kunt volgen, zijn dan ook schaars. “De kennis die wij binnen Jongepier kunnen overbrengen is heel groot en gebaseerd op veel ervaring. Uit het hele land komen geïnteresseerden naar ons toe of wij gaan naar hen. Wij hebben ook een ‘zoom studio’ waardoor mensen die bijvoorbeeld vanuit Groningen komen, niet helemaal naar Aalsmeer hoeven te gaan. Daarin zijn we echt uniek.”

“En”, zegt Jurjen tot slot. “Die les tractors zijn niet meer zoals vroeger. Als je ziet hoe ze er tegenwoordig uitzien: zeer gelikt. Mooie tractor, goede stoelen, goede vering.” Dat in combinatie met het ‘één team één taak’-gevoel binnen Jongepier, maakt dat Jurjen zijn werk aan iedereen zou aanbevelen.

Misschien ook interessant:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Het tractorrijbewijs moet echt weer op de kaart worden gezet’ | RijschoolPro
‘Het tractorrijbewijs moet echt weer op de kaart worden gezet’
partner

‘Het tractorrijbewijs moet echt weer op de kaart worden gezet’

Docent Jurjen van Rijinstructeur by Jongepier Foto's: Jurjen Jonker/Rijinstructeur by Jongepier

Jurjen Jonker is docent bij Jongepier en leidt instructeurs op voor het geven van de tractorinstructie. Volgens hem is er weinig aandacht voor deze tak van sport en mag de tractor opleiding wel eens in het zonnetje worden gezet.

Volgens Jurjen wordt de tractor opleiding in de rijschoolwereld onterecht een beetje onderschat. “Het is best een pittige opleiding, waarbij een instructeur uiteindelijk veel kennis en kunde moet overdragen op de leerling. De hoeveelheid stof is gewoon groot”, vertelt hij.

“Je hebt binnen dit vakgebied ook te maken met een andere doelgroep. Bij deze jongens is het vaak geen woorden, maar daden. De leerlingen denken daarnaast vaak dat ze alles al kunnen, omdat ze thuis ook al op de tractor rijden. Als ze dan gaan lessen, moeten ze verkeersinzichtelijk gaan werken en dat is natuurlijk wel een ander verhaal”, vervolgt Jurjen. “Ze moeten dan bijvoorbeeld een bochtje achteruit maken en daarbij de spiegels gebruiken, maar ze doen dan gewoon het achterraampje open om te kijken. Vaak hebben ze het verkeerd aangeleerd.”

In kunnen spelen op de doelgroep door rustig en geduldig te zijn én affiniteit te hebben met het ‘grote spul’, ofwel de grote voertuigen, zijn volgens Jurjen dan ook onmisbare kwaliteiten binnen de tractor instructie.

Schaars in de branche

Jurjen is daarnaast van mening dat rijscholen het tractorrijbewijs vaak niet leuk of niet interessant genoeg vinden. De plekken waar je een dergelijke opleiding kunt volgen, zijn dan ook schaars. “De kennis die wij binnen Jongepier kunnen overbrengen is heel groot en gebaseerd op veel ervaring. Uit het hele land komen geïnteresseerden naar ons toe of wij gaan naar hen. Wij hebben ook een ‘zoom studio’ waardoor mensen die bijvoorbeeld vanuit Groningen komen, niet helemaal naar Aalsmeer hoeven te gaan. Daarin zijn we echt uniek.”

“En”, zegt Jurjen tot slot. “Die les tractors zijn niet meer zoals vroeger. Als je ziet hoe ze er tegenwoordig uitzien: zeer gelikt. Mooie tractor, goede stoelen, goede vering.” Dat in combinatie met het ‘één team één taak’-gevoel binnen Jongepier, maakt dat Jurjen zijn werk aan iedereen zou aanbevelen.

Misschien ook interessant:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.