Van eenmansrijschool naar opleidingsinstituut: DON opleidingen

Van eenmansrijschool naar opleidingsinstituut: DON Opleidingen

Het wagenpark bij DON opleidingen in Naaldwijk Foto: DON opleidingen

Ruim vijftig jaar geleden begon Martien Don zijn rijschool met één lesauto. Inmiddels is DON Opleidingen gegroeid tot een groot, volwaardig opleidingsinstituut met circa 260 verschillende opleidingen. Operationeel directeur Bart Bekkers vertelt trots: “Ondanks dat we groot zijn, is het super persoonlijk.”

Inmiddels kunnen leerlingen en aspirant-rijinstructeurs bij DON Opleidingen terecht voor een groot scala aan opleidingen. Van scooter tot taxi, van LZV tot tractor en van bus tot brommobiel. “Wat onze kracht is, is dat wij onze klanten op ieder aspect kunnen ontzorgen. We hebben tien jaar geleden besloten om écht door te pakken en het bedrijf verder te laten groeien. Dit houdt in dat je heel veel nieuwe mensen in dienst moet nemen, zodat ieder onderdeel getackeld is: ICT, personeelszaken, coördinatoren voor instructeurs, facilitair medewerkers, et cetera. We willen ervoor zorgen dat voor klanten alles op rolletjes gaat en we werken iedere dag keihard om dat voor elkaar te krijgen”, vertelt Bekkers.

Baangarantie

Normaliter volgt een instructeur extern een opleiding om vervolgens op zoek te gaan naar een geschikte werkplek; ZZP of in dienst bij een al bestaande rijschool. Binnen DON Opleidingen loopt dit proces anders, aldus Bekkers. “Wanneer iemand bij ons begint aan een opleiding, weet diegene bij aanvang al dat hij een baan in loondienst krijgt. Daarnaast leert iemand vanaf het eerste moment wat de gang van zaken binnen ons bedrijf is en wie zijn collega’s zijn. Ook hebben wij coördinatoren voor instructeurs die hen na het afronden van hun opleidingen nog meer wegwijs maken binnen DON.”

DON opleidingen en Jongepier slaan de handen ineen

Vijf jaar geleden besloten Jongepier en DON Opleidingen een samenwerking aan te gaan om onder andere de personeelstekorten in de rijschoolbranche tegen te gaan. “Jongepier faciliteert de theorie en ondersteunt ons bij het selectieproces en het werven van nieuwe instructeurs. Daarnaast zijn er verschillende startdata mogelijk bij Jongepier, waardoor wij iedere twee à drie maanden nieuwe instructeurs kunnen opleiden en aannemen. Dit werkt beter dan wanneer er op één moment een hele groep nieuwe instructeurs bij ons binnen komt. Dit in combinatie met het hebben van één duidelijk aanspreekpunt binnen Jongepier maakt dat wij al vijf jaar lang de handen ineen slaan.”

“Doordat wij instructeurs samen en intern opleiden, ligt het niveau ook hoger. Instructeurs weten wat ze moeten doen en waar ze moeten zijn. De slagingspercentages van beginnend rijinstructeurs zijn bij ons dan ook van een redelijk hoog niveau, wat mooi aansluit op de wens van het CBR om een prestatieladder in te voeren. Zo zijn wij constant bezig met aanpassen en innoveren, maar daarnaast: we leiden samen op en we lachen samen”, vervolgt Bekkers.

Een half jaar geleden nam DON Opleidingen Verkeersschool Trilling uit Amsterdam en Van Vugt uit Wognum over. “Ook op die locaties hebben wij in samenwerking met Jongepier nu een instructeursklas. Onze ambitie is dan ook om nog verder te groeien en het beste opleidingsinstituut in Nederland te worden.”

Pand DON Opleidingen in Naaldwijk
Pand DON Opleidingen in Naaldwijk

Unieke sfeer binnen DON

Ondanks dat het bedrijf vrij groot is, kent Bekkers iedereen persoonlijk. “Ik ken iedereen bij voor- en achternaam. We doen regelmatig dingen samen en tennissen op dit moment één keer in de twee à drie weken met ons eigen ‘WimbleDON’. De sfeer is uniek en het meest belangrijk in je baan is dat je het naar je zin hebt en geïnspireerd wordt. Dat zit absoluut goed bij al onze ‘DON’ers’.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Van eenmansrijschool naar opleidingsinstituut: DON Opleidingen | RijschoolPro
Van eenmansrijschool naar opleidingsinstituut: DON opleidingen

Van eenmansrijschool naar opleidingsinstituut: DON Opleidingen

Het wagenpark bij DON opleidingen in Naaldwijk Foto: DON opleidingen

Ruim vijftig jaar geleden begon Martien Don zijn rijschool met één lesauto. Inmiddels is DON Opleidingen gegroeid tot een groot, volwaardig opleidingsinstituut met circa 260 verschillende opleidingen. Operationeel directeur Bart Bekkers vertelt trots: “Ondanks dat we groot zijn, is het super persoonlijk.”

Inmiddels kunnen leerlingen en aspirant-rijinstructeurs bij DON Opleidingen terecht voor een groot scala aan opleidingen. Van scooter tot taxi, van LZV tot tractor en van bus tot brommobiel. “Wat onze kracht is, is dat wij onze klanten op ieder aspect kunnen ontzorgen. We hebben tien jaar geleden besloten om écht door te pakken en het bedrijf verder te laten groeien. Dit houdt in dat je heel veel nieuwe mensen in dienst moet nemen, zodat ieder onderdeel getackeld is: ICT, personeelszaken, coördinatoren voor instructeurs, facilitair medewerkers, et cetera. We willen ervoor zorgen dat voor klanten alles op rolletjes gaat en we werken iedere dag keihard om dat voor elkaar te krijgen”, vertelt Bekkers.

Baangarantie

Normaliter volgt een instructeur extern een opleiding om vervolgens op zoek te gaan naar een geschikte werkplek; ZZP of in dienst bij een al bestaande rijschool. Binnen DON Opleidingen loopt dit proces anders, aldus Bekkers. “Wanneer iemand bij ons begint aan een opleiding, weet diegene bij aanvang al dat hij een baan in loondienst krijgt. Daarnaast leert iemand vanaf het eerste moment wat de gang van zaken binnen ons bedrijf is en wie zijn collega’s zijn. Ook hebben wij coördinatoren voor instructeurs die hen na het afronden van hun opleidingen nog meer wegwijs maken binnen DON.”

DON opleidingen en Jongepier slaan de handen ineen

Vijf jaar geleden besloten Jongepier en DON Opleidingen een samenwerking aan te gaan om onder andere de personeelstekorten in de rijschoolbranche tegen te gaan. “Jongepier faciliteert de theorie en ondersteunt ons bij het selectieproces en het werven van nieuwe instructeurs. Daarnaast zijn er verschillende startdata mogelijk bij Jongepier, waardoor wij iedere twee à drie maanden nieuwe instructeurs kunnen opleiden en aannemen. Dit werkt beter dan wanneer er op één moment een hele groep nieuwe instructeurs bij ons binnen komt. Dit in combinatie met het hebben van één duidelijk aanspreekpunt binnen Jongepier maakt dat wij al vijf jaar lang de handen ineen slaan.”

“Doordat wij instructeurs samen en intern opleiden, ligt het niveau ook hoger. Instructeurs weten wat ze moeten doen en waar ze moeten zijn. De slagingspercentages van beginnend rijinstructeurs zijn bij ons dan ook van een redelijk hoog niveau, wat mooi aansluit op de wens van het CBR om een prestatieladder in te voeren. Zo zijn wij constant bezig met aanpassen en innoveren, maar daarnaast: we leiden samen op en we lachen samen”, vervolgt Bekkers.

Een half jaar geleden nam DON Opleidingen Verkeersschool Trilling uit Amsterdam en Van Vugt uit Wognum over. “Ook op die locaties hebben wij in samenwerking met Jongepier nu een instructeursklas. Onze ambitie is dan ook om nog verder te groeien en het beste opleidingsinstituut in Nederland te worden.”

Pand DON Opleidingen in Naaldwijk
Pand DON Opleidingen in Naaldwijk

Unieke sfeer binnen DON

Ondanks dat het bedrijf vrij groot is, kent Bekkers iedereen persoonlijk. “Ik ken iedereen bij voor- en achternaam. We doen regelmatig dingen samen en tennissen op dit moment één keer in de twee à drie weken met ons eigen ‘WimbleDON’. De sfeer is uniek en het meest belangrijk in je baan is dat je het naar je zin hebt en geïnspireerd wordt. Dat zit absoluut goed bij al onze ‘DON’ers’.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.