Uitstellen STAP-budget leidt tot grote problemen bij opleiders

Uitstellen STAP-budget leidt tot grote problemen bij opleiders

Hoofdkantoor van de VerkeersAcademie Foto: VerkeersAcademie

Ministers Wiersma (Onderwijs) en Van Gennip (Sociale zaken) maakten in december bekend dat de nieuwe ronde voor de STAP-subsidie twee maanden wordt uitgesteld. Dit leidt bij veel opleiders tot grote problemen, aangezien een uitgestelde subsidie leidt tot een uitgestelde opleiding. Laura Kantelberg van de VerkeersAcademie licht de situatie toe.

“De regeling werkt zo: eerst een opleiding kiezen, dan pas budget aanvragen”, begint Kantelberg. “En daar wringt nou net de schoen. Om de haverklap krijgen wij afmeldingen, simpelweg omdat de kandidaat de duizend euro niet krijgt toegewezen.”
Voor de VerkeersAcademie heeft het uitstellen van de subsidieregeling al tot vele afmeldingen geleid. Lessen waren gepland, examens al ingekocht; de schade is goed voelbaar.

Simon Jongepier van Rijinstructeur by Jongepier sluit zich aan bij de ergernissen rondom het STAP-budget. “In januari, februari en maart kunnen we nu waarschijnlijk niks doen, omdat iedereen op die subsidie wacht”, vertelt Jongepier aan De Telegraaf. “Het is een ongelofelijke klap. Ik denk dat ik ongeveer een ton misloop door het uitstellen van de subsidieregeling.”

Schaduwboekhouding

De manier waarop de STAP-regeling op dit moment is vormgegeven, leidt volgens Kantelberg tot schaduwboekhouding. “Die 1.000 euro moeten wij rechtstreeks factureren aan het UWV. Het is dus niet zo dat de aanvrager dat bedrag zelf krijgt uitgekeerd en wij hen gewoon een rekening kunnen sturen. Dat is an sich niet zo’n groot probleem, mits het om een cursus van maximaal dat bedrag gaat, zoals de taxiopleiding. Maar een instructeursopleiding kost een veelvoud daarvan. Wij moeten dan schaduwboekhouding gaan bijhouden: een factuur naar het UWV en een factuur naar de kandidaat.”

Een oplossing ligt volgens de Brabantse ondernemer dan ook voor de hand. “Voorheen konden relevante studiekosten van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Wat mij betreft keert die fiscale aftrekbaarheid weer terug en dan met een maximumbedrag. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en zadel je opleiders ook niet met al deze ellende op.”

Uitstel van de STAP-regeling

Dat de STAP-regeling werd uitgesteld van 2 januari naar 28 februari 2023, heeft te maken met het feit dat de ministers tijd willen om onderzoek te doen naar mogelijk misbruik van de regeling, meldt De Telegraaf woensdag.

Volgens De Telegraaf is ook de NRTO, koepel van de opleidingsorganisaties, verrast door het besluit van de ministers om de subsidieronde uit te stellen. “Veel leden hadden namelijk al verregaande voorbereidingen getroffen voor het komende tijdvak. De NRTO dringt er bij de minister op aan om het besluit te heroverwegen”, schrijft de krant.

“Als ze niet heroverwegen, overwegen wij een kort geding”, zegt Kantelberg tot slot.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “Uitstellen STAP-budget leidt tot grote problemen bij opleiders”

Els van Voren|23.12.22|09:54

In de voorwaarde van de verkeersacademie staat het volgende:

Nadat je aanvraag is goedgekeurd, wordt het STAP-budget overgemaakt aan De VerkeersAcademie.

Er is maar een beperkt budget per aanvraagperiode beschikbaar. Krijg je het STAP-Budget
niet toegekend, dien je uiteraard de kosten van het aangevraagde budget alsnog zelf te
voldoen

Misschien lees ik het verkeerd, maar je dus sowieso betalen, hoeveel instructeurs hebben deze kleine lettertjes niet gelezen?

Waarom dit geklaag dan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.