Rijschool-duizendpoot Beau: 'Sommigen rijden al langer dan ik besta'
Portret van een ondernemer

Rijschool-duizendpoot Beau: ‘Sommigen rijden al langer dan ik besta’

De 25-jarige Beau werkt hard voor haar toekomst binnen de rijschoolbranche Foto: Beau Luijten

De Brabantse Beau Luijten (25) is een ware duizendpoot in de transportwereld. Ze is mede-eigenaar van een rijschool, geeft rijles voor B/BE/C, examineert heftruck examens, geeft theorielessen aan chauffeurs, doet de acquisitie van de rijschool én verschijnt jaarlijks als coach in het tv-programma ‘De Slechtste Chauffeur van Nederland’. Het gaat goed, maar dat is haar niet komen aanwaaien.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Beau komt uit een familie van rijschoolhouders. Zowel haar opa als haar vader hebben namelijk beide ooit een eigen rijschool gehad. En hoewel Beau haar focus eerst lange tijd op de paardensport had gelegd, besloot zij in 2017 een rijschool te starten met haar vader. “Of jij begint weer een rijschool of ik doe het, maar het gaat hoe dan ook gebeuren”, zei ze destijds tegen haar vader. Nu, circa zes jaar later, heeft hun rijschool TLON Wim Luijten voor ieder wat wils. Van rijlessen tot transportopleidingen en van heftruck examens tot leslokalen.

Beau wist dan ook al op jonge leeftijd hoe het was om deel uit te maken van en bezig te zijn in de transportwereld. “Vanaf het moment dat wij met onze voeten bij de pedalen konden, moesten wij gewoon meehelpen. Vrachtwagens wassen, leren rijden op eigen terrein, zorgen dat alles netjes is. Alles wat we konden doen, moesten we doen.” Dat buitenstaanders soms oordelen over Beau en de positie die zij inmiddels voor zichzelf heeft gecreëerd, laat haar dan ook koud. “Ik ben me er heel bewust dat we op een bepaalde manier kunnen leven, maar we werken er ook heel hard voor. Mensen weten natuurlijk niet wat je doet op een dag of in een week, dus ik kan het wel naast me neerleggen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vader en dochter, twintig jaar geleden.

Keerzijde

Het gaat Beau dus voor de wind, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Door haar rol in het populaire tv-programma De Slechtste Chauffeur van Nederland werd Beau ook in één klap bekend bij een veel breder publiek. “Ik krijg ook wel veel haat. Hoe meer je op de voorgrond staat, hoe meer je over je heen krijgt. Dat leidt soms tot vooroordelen, vervelende opmerking en zelfs stalking. Laatst werd ik gestalkt door een man die meerdere keren per dag naar de rijschool belde. Of hij stuurde brieven: van doodsbedreigingen tot cadeaukaarten voor de Hunkemoller.”

Ook het werken met klanten die vaak een stuk ouder zijn dan zijzelf, kan wel eens als een uitdaging voelen. Maar wel een uitdaging die Beau zonder twijfel aangaat. “Soms komen er mensen die een grotere camper hebben gekocht, waardoor ze opnieuw een rijopleiding moeten volgen. Aan het begin word ik dan vaak getest, maar ik laat hen dan expres een lastigere route rijden. Naderhand zeg ik dan: rijden kun je, want je rijdt al langer dan ik besta, maar ik weet wel wat de nieuwe regels zijn, hoe er zuinig gereden moet worden en waar we dus aan moeten gaan werken. Op het moment dat je je kennis laat zien en hen iets bij kan brengen, draaien ze zo bij.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beau en Tom Coronel tijdens de opnames van de Slechtste Chauffeur van Nederland

Eén doel

Hoewel vader en dochter uiteraard streven naar het groter worden van hun rijschool, wil Beau het voor haar belangrijkste doel nooit uit het oog verliezen. “We willen groot zijn, maar er daarentegen ook voor zorgen dat iemand zich geen nummertje voelt. Ik wil de mensen bij hun naam kennen, weten hoe hun les is gegaan, etc.” Zo organiseert de rijschool iedere zaterdagmiddag een lunch met broodjes frikadel voor iedereen die op dat moment aanwezig is. Van mensen die een afspraak hebben tot mensen die net een les hebben gevolgd: iedereen eet mee. Dat heeft voor mij iets knus. “De lijntjes zijn kort, het is gezellig en iedereen is welkom, dat is voor mij het belangrijkste.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschool-duizendpoot Beau: ‘Sommigen rijden al langer dan ik besta’ | RijschoolPro
Rijschool-duizendpoot Beau: 'Sommigen rijden al langer dan ik besta'
Portret van een ondernemer

Rijschool-duizendpoot Beau: ‘Sommigen rijden al langer dan ik besta’

De 25-jarige Beau werkt hard voor haar toekomst binnen de rijschoolbranche Foto: Beau Luijten

De Brabantse Beau Luijten (25) is een ware duizendpoot in de transportwereld. Ze is mede-eigenaar van een rijschool, geeft rijles voor B/BE/C, examineert heftruck examens, geeft theorielessen aan chauffeurs, doet de acquisitie van de rijschool én verschijnt jaarlijks als coach in het tv-programma ‘De Slechtste Chauffeur van Nederland’. Het gaat goed, maar dat is haar niet komen aanwaaien.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Beau komt uit een familie van rijschoolhouders. Zowel haar opa als haar vader hebben namelijk beide ooit een eigen rijschool gehad. En hoewel Beau haar focus eerst lange tijd op de paardensport had gelegd, besloot zij in 2017 een rijschool te starten met haar vader. “Of jij begint weer een rijschool of ik doe het, maar het gaat hoe dan ook gebeuren”, zei ze destijds tegen haar vader. Nu, circa zes jaar later, heeft hun rijschool TLON Wim Luijten voor ieder wat wils. Van rijlessen tot transportopleidingen en van heftruck examens tot leslokalen.

Beau wist dan ook al op jonge leeftijd hoe het was om deel uit te maken van en bezig te zijn in de transportwereld. “Vanaf het moment dat wij met onze voeten bij de pedalen konden, moesten wij gewoon meehelpen. Vrachtwagens wassen, leren rijden op eigen terrein, zorgen dat alles netjes is. Alles wat we konden doen, moesten we doen.” Dat buitenstaanders soms oordelen over Beau en de positie die zij inmiddels voor zichzelf heeft gecreëerd, laat haar dan ook koud. “Ik ben me er heel bewust dat we op een bepaalde manier kunnen leven, maar we werken er ook heel hard voor. Mensen weten natuurlijk niet wat je doet op een dag of in een week, dus ik kan het wel naast me neerleggen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vader en dochter, twintig jaar geleden.

Keerzijde

Het gaat Beau dus voor de wind, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Door haar rol in het populaire tv-programma De Slechtste Chauffeur van Nederland werd Beau ook in één klap bekend bij een veel breder publiek. “Ik krijg ook wel veel haat. Hoe meer je op de voorgrond staat, hoe meer je over je heen krijgt. Dat leidt soms tot vooroordelen, vervelende opmerking en zelfs stalking. Laatst werd ik gestalkt door een man die meerdere keren per dag naar de rijschool belde. Of hij stuurde brieven: van doodsbedreigingen tot cadeaukaarten voor de Hunkemoller.”

Ook het werken met klanten die vaak een stuk ouder zijn dan zijzelf, kan wel eens als een uitdaging voelen. Maar wel een uitdaging die Beau zonder twijfel aangaat. “Soms komen er mensen die een grotere camper hebben gekocht, waardoor ze opnieuw een rijopleiding moeten volgen. Aan het begin word ik dan vaak getest, maar ik laat hen dan expres een lastigere route rijden. Naderhand zeg ik dan: rijden kun je, want je rijdt al langer dan ik besta, maar ik weet wel wat de nieuwe regels zijn, hoe er zuinig gereden moet worden en waar we dus aan moeten gaan werken. Op het moment dat je je kennis laat zien en hen iets bij kan brengen, draaien ze zo bij.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beau en Tom Coronel tijdens de opnames van de Slechtste Chauffeur van Nederland

Eén doel

Hoewel vader en dochter uiteraard streven naar het groter worden van hun rijschool, wil Beau het voor haar belangrijkste doel nooit uit het oog verliezen. “We willen groot zijn, maar er daarentegen ook voor zorgen dat iemand zich geen nummertje voelt. Ik wil de mensen bij hun naam kennen, weten hoe hun les is gegaan, etc.” Zo organiseert de rijschool iedere zaterdagmiddag een lunch met broodjes frikadel voor iedereen die op dat moment aanwezig is. Van mensen die een afspraak hebben tot mensen die net een les hebben gevolgd: iedereen eet mee. Dat heeft voor mij iets knus. “De lijntjes zijn kort, het is gezellig en iedereen is welkom, dat is voor mij het belangrijkste.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.