CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto
testvraag

CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto

Foto ter illustratie Foto: CBR

Het CBR gaat vanaf 15 mei een nieuwe vraagvorm testen in het theorie-examen auto: de multiple response vraag. De organisatie verwacht door middel van de vraag de gokkans op het examen te verkleinen en daardoor beter onderscheid te kunnen maken tussen kandidaten die de examenstof goed beheersen en zij die het nog niet goed beheersen.

Bij de multiple response vraag kunnen meerdere antwoorden goed zijn. Een voordeel daarvan is volgens het CBR dat er meerdere aspecten van een examenonderwerp bevraagd kunnen worden. “Daarnaast kan een kandidaat bij een multiple choice vraag gokken tussen a, b, c en d, maar bij een multiple response vraag wordt inzichtelijk of ze de examenstof ook echt begrijpen”, legt een woordvoerder van het CBR uit.

Een voorbeeld van de multiple response testvraag

Testvragen

Het gebruik van testvragen in bestaande theorie-examens is niet nieuw. Kandidaten krijgen altijd twee extra vragen tijdens hun examen die niet meetellen in het geheel. Zo test het CBR of de vragen geschikt zijn om uiteindelijk definitief in het examen op te nemen. De multiple response vraag draait vanaf 15 mei op diezelfde manier een aantal weken mee. Wanneer het CBR genoeg data heeft verzameld en heeft geanalyseerd, worden de testvragen eventueel aan het curriculum toegevoegd.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto”

Els van Voren|10.05.23|21:26

26-4-22 op de site van te CBR: De opleidingsraad van het CBR, een subraad van de gebruikersraad, adviseert het CBR over de aansluiting van de rij- en theorieopleidingen op de examens en de processen rond examinering. Ook adviseert de raad over de concept-tariefvoorstellen van het CBR aan het ministerie.
Naast de toegewezen zetels voor de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, FAM, VRB en de LBKR, zijn er na een selectieprocedure twee nieuwe leden aan toegevoegd: Nutheorie en ANWB rijopleiding.

Els van Voren|10.05.23|21:33

De vraag is dan ook, komen deze aanpassingen nu uit de koker van het CBR of heeft Nutheorie hier een advies in gegeven om zo de concurrenten turbo opleiders buiten spel te zetten? Deze aanpassingen zullen vast weer leiden tot meer fouten, de kandidaten het nog een keer terug moet komen, en voor wie is dat kassa? Precies de turbo opleider nutheorie en het CBR! Waar is de koepel die eens gaat vragen aan Kamerleden of het wel handig is om al deze commerciële rakkers toe te laten in de raad?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto | RijschoolPro
CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto
testvraag

CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto

Foto ter illustratie Foto: CBR

Het CBR gaat vanaf 15 mei een nieuwe vraagvorm testen in het theorie-examen auto: de multiple response vraag. De organisatie verwacht door middel van de vraag de gokkans op het examen te verkleinen en daardoor beter onderscheid te kunnen maken tussen kandidaten die de examenstof goed beheersen en zij die het nog niet goed beheersen.

Bij de multiple response vraag kunnen meerdere antwoorden goed zijn. Een voordeel daarvan is volgens het CBR dat er meerdere aspecten van een examenonderwerp bevraagd kunnen worden. “Daarnaast kan een kandidaat bij een multiple choice vraag gokken tussen a, b, c en d, maar bij een multiple response vraag wordt inzichtelijk of ze de examenstof ook echt begrijpen”, legt een woordvoerder van het CBR uit.

Een voorbeeld van de multiple response testvraag

Testvragen

Het gebruik van testvragen in bestaande theorie-examens is niet nieuw. Kandidaten krijgen altijd twee extra vragen tijdens hun examen die niet meetellen in het geheel. Zo test het CBR of de vragen geschikt zijn om uiteindelijk definitief in het examen op te nemen. De multiple response vraag draait vanaf 15 mei op diezelfde manier een aantal weken mee. Wanneer het CBR genoeg data heeft verzameld en heeft geanalyseerd, worden de testvragen eventueel aan het curriculum toegevoegd.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “CBR test ‘multiple response vraag’ in theorie-examen auto”

Els van Voren|10.05.23|21:26

26-4-22 op de site van te CBR: De opleidingsraad van het CBR, een subraad van de gebruikersraad, adviseert het CBR over de aansluiting van de rij- en theorieopleidingen op de examens en de processen rond examinering. Ook adviseert de raad over de concept-tariefvoorstellen van het CBR aan het ministerie.
Naast de toegewezen zetels voor de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, FAM, VRB en de LBKR, zijn er na een selectieprocedure twee nieuwe leden aan toegevoegd: Nutheorie en ANWB rijopleiding.

Els van Voren|10.05.23|21:33

De vraag is dan ook, komen deze aanpassingen nu uit de koker van het CBR of heeft Nutheorie hier een advies in gegeven om zo de concurrenten turbo opleiders buiten spel te zetten? Deze aanpassingen zullen vast weer leiden tot meer fouten, de kandidaten het nog een keer terug moet komen, en voor wie is dat kassa? Precies de turbo opleider nutheorie en het CBR! Waar is de koepel die eens gaat vragen aan Kamerleden of het wel handig is om al deze commerciële rakkers toe te laten in de raad?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.