portret van een ondernemer

Frank Osseforth: ‘Gestructureerd groeien als franchisenemer’

Met maar liefst 33 jaar aan ervaring is Frank Osseforth (52) een doorgewinterde ondernemer binnen de rijschoolbranche. Niet alleen met Osseforth Opleidingen, maar ook als ANWB-franchisenemer, is hij sinds jaar en dag marktleider in Limburg. 

Frank komt uit een echte rijschoolfamilie, waardoor de rijschoolbranche hem van kleins af aan al meer dan welbekend is. Op zijn negentiende start hij als rijinstructeur in de rijschool van zijn vader, waarna hij beetje bij beetje de leidinggevende taken op zich neemt.

Op zijn 21e neemt Frank de rijschool van zijn vader over. “Eerst gaf ik zelf fulltime les, samen met vier instructeurs. Vervolgens komen er meer instructeurs, die ook moeten worden aangestuurd. Zo ga je steeds minder uren lesgeven en steeds meer tijd besteden aan andere taken. Totdat je op een gegeven moment helemaal stopt met lesgeven en je je alleen nog bezighoudt met de bedrijfsvoering.”

Eigengereid

Met zijn eigen rijschool was Frank in Sittard-Geleen niet uit het straatbeeld weg te denken, maar in Maastricht was de ANWB Rijopleiding veel sterker vertegenwoordigd. En zo besloot Frank zich, met het oog op de toekomst, in maart 2022 voor categorie B aan te sluiten als franchisenemer bij de ANWB Rijopleiding. “Nu zijn we samen sterker en bereiken we een groter gebied. Voor grote rijscholen die gestructureerd willen groeien, is een franchiseorganisatie een heel goed idee. Maar rijschoolhouders die te eigengereid zijn of niet met feedback om kunnen gaan, moeten deze stap niet zetten.”

De keuze om zich als franchisenemer aan te sluiten bij de ANWB Rijopleiding, was voor de rasechte ondernemer ook niet over één nacht ijs gemaakt. “Ik ging destijds een tiental grote rijscholen af om te vragen wat zij zouden doen: aansluiten bij de ANWB of niet? Nu weet ik dat dat geen zin had. Je kan alleen maar voor jezelf beslissen of het een goede keuze is om als franchisenemer aan de slag te gaan.”

Voordelen

De Limburgse ondernemer bereikt niet alleen een groter gebied door met de ANWB Rijopleiding in zee te gaan, maar ziet ook financiële voordelen van de samenwerking. “Met de ANWB kan je vaak hogere tarieven vragen dan met de naam van een lokale rijschool”, legt Frank uit. “En dat is belangrijk in een branche waar naar mijn mening nog te vaak puur op basis van de lesprijs geconcurreerd wordt.”

Hoewel dit een blijvend probleem lijkt te zijn in de rijschoolbranche, wil Frank zijn lesprijzen niet veranderen. “We willen niet de grootste worden door de prijzen omlaag te doen. We leggen juist de focus op uitstraling: een recent wagenpark en goed personeel. Daarmee onderschrijven we onszelf ten opzichte van de rest. Als alles goed is georganiseerd, word je vanzelf groter.”

Heeft het worden van franchisenemer bij de ANWB Rijopleiding je interesse gewekt? Neem dan een kijkje op de website van de ANWB.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Frank Osseforth: ‘Gestructureerd groeien als franchisenemer’ | RijschoolPro
portret van een ondernemer

Frank Osseforth: ‘Gestructureerd groeien als franchisenemer’

Met maar liefst 33 jaar aan ervaring is Frank Osseforth (52) een doorgewinterde ondernemer binnen de rijschoolbranche. Niet alleen met Osseforth Opleidingen, maar ook als ANWB-franchisenemer, is hij sinds jaar en dag marktleider in Limburg. 

Frank komt uit een echte rijschoolfamilie, waardoor de rijschoolbranche hem van kleins af aan al meer dan welbekend is. Op zijn negentiende start hij als rijinstructeur in de rijschool van zijn vader, waarna hij beetje bij beetje de leidinggevende taken op zich neemt.

Op zijn 21e neemt Frank de rijschool van zijn vader over. “Eerst gaf ik zelf fulltime les, samen met vier instructeurs. Vervolgens komen er meer instructeurs, die ook moeten worden aangestuurd. Zo ga je steeds minder uren lesgeven en steeds meer tijd besteden aan andere taken. Totdat je op een gegeven moment helemaal stopt met lesgeven en je je alleen nog bezighoudt met de bedrijfsvoering.”

Eigengereid

Met zijn eigen rijschool was Frank in Sittard-Geleen niet uit het straatbeeld weg te denken, maar in Maastricht was de ANWB Rijopleiding veel sterker vertegenwoordigd. En zo besloot Frank zich, met het oog op de toekomst, in maart 2022 voor categorie B aan te sluiten als franchisenemer bij de ANWB Rijopleiding. “Nu zijn we samen sterker en bereiken we een groter gebied. Voor grote rijscholen die gestructureerd willen groeien, is een franchiseorganisatie een heel goed idee. Maar rijschoolhouders die te eigengereid zijn of niet met feedback om kunnen gaan, moeten deze stap niet zetten.”

De keuze om zich als franchisenemer aan te sluiten bij de ANWB Rijopleiding, was voor de rasechte ondernemer ook niet over één nacht ijs gemaakt. “Ik ging destijds een tiental grote rijscholen af om te vragen wat zij zouden doen: aansluiten bij de ANWB of niet? Nu weet ik dat dat geen zin had. Je kan alleen maar voor jezelf beslissen of het een goede keuze is om als franchisenemer aan de slag te gaan.”

Voordelen

De Limburgse ondernemer bereikt niet alleen een groter gebied door met de ANWB Rijopleiding in zee te gaan, maar ziet ook financiële voordelen van de samenwerking. “Met de ANWB kan je vaak hogere tarieven vragen dan met de naam van een lokale rijschool”, legt Frank uit. “En dat is belangrijk in een branche waar naar mijn mening nog te vaak puur op basis van de lesprijs geconcurreerd wordt.”

Hoewel dit een blijvend probleem lijkt te zijn in de rijschoolbranche, wil Frank zijn lesprijzen niet veranderen. “We willen niet de grootste worden door de prijzen omlaag te doen. We leggen juist de focus op uitstraling: een recent wagenpark en goed personeel. Daarmee onderschrijven we onszelf ten opzichte van de rest. Als alles goed is georganiseerd, word je vanzelf groter.”

Heeft het worden van franchisenemer bij de ANWB Rijopleiding je interesse gewekt? Neem dan een kijkje op de website van de ANWB.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.