belastingdienst, belasting, geld, envelop

Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt

Het minimumtarief van 15 tot 18 euro (excl btw) voor zzp’ers dat kabinet-Rutte 3 wil invoeren, zal ook de rijschoolbranche raken. Als zelfstandigen een opdracht aannemen voor een langere periode en onder dit uurtarief blijven, worden zij door de Belastingdienst niet meer gezien als zelfstandige maar als werknemer. Dat is een van de maatregelen uit het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord. De brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB zijn positief, al zien zij ook problemen ontstaan.

Wanneer de zzp’er een te laag tarief vraagt over een langere periode, dat wil zeggen langer dan drie maanden, wordt de opdrachtgever gezien als werkgever. De opdrachtgever loopt dan het risico dat de fiscus voor de deur staat en dat hij onder meer vakantiegeld en premies voor werknemersverzekeringen met terugwerkende kracht moet betalen. Of in voorkomende gevallen ook een boete opgelegd krijgt.

Prijsstunters

De maatregel heeft met name gevolgen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Volgens de brancheorganisaties is het een goede manier om deze groep aan te pakken. Er werken namelijk tal van zzp’ers in de rijschoolbranche onder het tarief van 15 euro, vertelt voorzitter Peter van Neck van VRB: “Dit zijn de prijsstunters. Hoeveel het er precies zijn, durf ik niet te zeggen, maar dat ze er zijn, is zeker.” Deze rijschoolhouders moeten hun tarief dus  gaan verhogen. “Daar kunnen ze echter creatief mee omgaan, bijvoorbeeld door hun klant op een andere manier tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door bij een pakket van tien lessen, twee gratis lessen aan te bieden. Er is altijd wel een escape te bedenken.”

Vriendendienst

Daarnaast heeft deze maatregel ook gevolgen voor rijschoolhouders en instructeurs die elkaar helpen bij ‘piek en ziek’. Zo hebben veel rijschoolhouders die een BE-opleiding aanbieden, geen vaste BE-instructeur in dienst. Zij huren pas iemand in wanneer er vraag is naar de BE-opleiding. Ook vallen collega’s voor elkaar in bij ziekte. Van Neck: “Begin dit jaar ben ik ingevallen voor een collega die een ernstig ongeluk heeft gehad. Ik heb zo’n honderd lessen van hem overgenomen. Daar vraag ik geen hoog bedrag voor: het gaat namelijk om een vriendendienst. Ik doe dit voor een collega die ik graag uit de brand wil helpen.”

“Dit kan goed, maar ook slecht uitpakken”, is ook de reactie van FAM-voorzitter Ruud Rutten. “Grotere rijscholen die met zzp’ers werken, kunnen hier last van krijgen. Toch zie ik dit vooral als een instrument om de onderkant uit de branche weg te halen. Misschien zijn we straks af van de belachelijk lage tarieven en de Vakantieveilingen in de sector.” Ook Bovag-woordvoerder Tom Huyskens ziet kansen: “Voor zover er nu structureel zzp’ers in de branche worden ingezet tegen lagere tarieven dan 15 tot 18 euro, en dus onrealistische tarieven, lijkt daar met de nieuwe regels in ieder geval een einde aan te komen.”

Modelovereenkomst

Een ander gevolg is dat de modelovereenkomsten van de Belastingdienst zullen verdwijnen. Met deze overeenkomsten moest het eenvoudiger worden om te controleren of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt. De brancheverenigingen hebben sinds oktober 2015 vele uren gewerkt aan een modelovereenkomst voor de rijschoolbranche. In mei van dit jaar werd deze voor de derde keer ter goedkeuring voorgelegd aan de Belastingdienst.

“Het is afwachten hoe de nieuwe webmodule van de ‘opdrachtgeversverklaring’ er uit gaat zien en hoe deze in de praktijk zal uitwerken”, zegt Huyskens. “De vraag in hoeverre een rijinstructeur zijn werkzaamheden buiten een gezagsverhouding kan uitoefenen blijft belangrijk, dat is een van de belangrijkste zaken waarover de drie brancheverenigingen nu ook al met de Belastingdienst praten.”

Lees ook: ‘Wet DBA moet definitief van tafel’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt”

Rijschool van Ark|13.10.17|14:17

Eindelijk weer eens goed nieuws.

Sokré Ouled-Eddib|16.10.17|16:43

Het zijn juist voornamelijk de BOVAG rijscholen die stunten met prijzen en meerdere rijschool nummers gebruiken om hoge slagingsprentetage te laten zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt | RijschoolPro
belastingdienst, belasting, geld, envelop

Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt

Het minimumtarief van 15 tot 18 euro (excl btw) voor zzp’ers dat kabinet-Rutte 3 wil invoeren, zal ook de rijschoolbranche raken. Als zelfstandigen een opdracht aannemen voor een langere periode en onder dit uurtarief blijven, worden zij door de Belastingdienst niet meer gezien als zelfstandige maar als werknemer. Dat is een van de maatregelen uit het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord. De brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB zijn positief, al zien zij ook problemen ontstaan.

Wanneer de zzp’er een te laag tarief vraagt over een langere periode, dat wil zeggen langer dan drie maanden, wordt de opdrachtgever gezien als werkgever. De opdrachtgever loopt dan het risico dat de fiscus voor de deur staat en dat hij onder meer vakantiegeld en premies voor werknemersverzekeringen met terugwerkende kracht moet betalen. Of in voorkomende gevallen ook een boete opgelegd krijgt.

Prijsstunters

De maatregel heeft met name gevolgen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Volgens de brancheorganisaties is het een goede manier om deze groep aan te pakken. Er werken namelijk tal van zzp’ers in de rijschoolbranche onder het tarief van 15 euro, vertelt voorzitter Peter van Neck van VRB: “Dit zijn de prijsstunters. Hoeveel het er precies zijn, durf ik niet te zeggen, maar dat ze er zijn, is zeker.” Deze rijschoolhouders moeten hun tarief dus  gaan verhogen. “Daar kunnen ze echter creatief mee omgaan, bijvoorbeeld door hun klant op een andere manier tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door bij een pakket van tien lessen, twee gratis lessen aan te bieden. Er is altijd wel een escape te bedenken.”

Vriendendienst

Daarnaast heeft deze maatregel ook gevolgen voor rijschoolhouders en instructeurs die elkaar helpen bij ‘piek en ziek’. Zo hebben veel rijschoolhouders die een BE-opleiding aanbieden, geen vaste BE-instructeur in dienst. Zij huren pas iemand in wanneer er vraag is naar de BE-opleiding. Ook vallen collega’s voor elkaar in bij ziekte. Van Neck: “Begin dit jaar ben ik ingevallen voor een collega die een ernstig ongeluk heeft gehad. Ik heb zo’n honderd lessen van hem overgenomen. Daar vraag ik geen hoog bedrag voor: het gaat namelijk om een vriendendienst. Ik doe dit voor een collega die ik graag uit de brand wil helpen.”

“Dit kan goed, maar ook slecht uitpakken”, is ook de reactie van FAM-voorzitter Ruud Rutten. “Grotere rijscholen die met zzp’ers werken, kunnen hier last van krijgen. Toch zie ik dit vooral als een instrument om de onderkant uit de branche weg te halen. Misschien zijn we straks af van de belachelijk lage tarieven en de Vakantieveilingen in de sector.” Ook Bovag-woordvoerder Tom Huyskens ziet kansen: “Voor zover er nu structureel zzp’ers in de branche worden ingezet tegen lagere tarieven dan 15 tot 18 euro, en dus onrealistische tarieven, lijkt daar met de nieuwe regels in ieder geval een einde aan te komen.”

Modelovereenkomst

Een ander gevolg is dat de modelovereenkomsten van de Belastingdienst zullen verdwijnen. Met deze overeenkomsten moest het eenvoudiger worden om te controleren of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt. De brancheverenigingen hebben sinds oktober 2015 vele uren gewerkt aan een modelovereenkomst voor de rijschoolbranche. In mei van dit jaar werd deze voor de derde keer ter goedkeuring voorgelegd aan de Belastingdienst.

“Het is afwachten hoe de nieuwe webmodule van de ‘opdrachtgeversverklaring’ er uit gaat zien en hoe deze in de praktijk zal uitwerken”, zegt Huyskens. “De vraag in hoeverre een rijinstructeur zijn werkzaamheden buiten een gezagsverhouding kan uitoefenen blijft belangrijk, dat is een van de belangrijkste zaken waarover de drie brancheverenigingen nu ook al met de Belastingdienst praten.”

Lees ook: ‘Wet DBA moet definitief van tafel’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Regeerakkoord: prijsstunters rijschoolbranche worden aangepakt”

Rijschool van Ark|13.10.17|14:17

Eindelijk weer eens goed nieuws.

Sokré Ouled-Eddib|16.10.17|16:43

Het zijn juist voornamelijk de BOVAG rijscholen die stunten met prijzen en meerdere rijschool nummers gebruiken om hoge slagingsprentetage te laten zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.