rijschool-event Roemer

Online rijschool-event: Emile Roemer over het belang van de rijdocent

Emile Roemer,

Emile Roemer onderzoekt in opdracht van het ministerie van IenW hoe de rijschoolbranche verbeterd kan worden. Hoe gaat hij te werk en kan hij een tip van de sluier oplichten? Dit hoorden we tijdens het online Rijschool-event. Een ding is duidelijk: het vak van de rijinstructeur moet meer aanzien krijgen.

Roemer is eind 2020 begonnen met een grondig onderzoek van de rijschoolwereld. Tijdens deze diepe duik, waarin veel contact is geweest met allerlei takken van de branche, is hem in elk geval één ding duidelijk geworden: het werk van een rijinstructeur wordt sterk ondergewaardeerd. ‘Ik vind dat de rijinstructeur véél meer een vak is dan hoe het nu gezien wordt. Ik zie het ook meer als een ‘rijschooldocent’ en hier hoort een bredere onderwijsuitstraling bij dan: ‘ik doe het er maar even bij’. En dat heeft met kwaliteit te maken, maar ook met betaling’, vertelt Roemer.

Het belang van het vak

‘Ik vind dat een gemiddelde rijschool ongelooflijk veel uren moet draaien voor een karig salaris.’ Dit vindt Roemer niet passen bij het belang van het beroep. ‘Het is zo’n verantwoord vak waarbij ook verkeersveiligheid gemoeid is. We willen allemaal dat mensen worden opgeleid tot een chauffeur die bijdraagt aan de verkeersveiligheid.’

De commissie kijkt naar de mogelijkheid om het vak aan te bieden als MBO-opleiding op het ROC. ‘Als je kunt kiezen om dat vak te doen op een ROC, word je breed opgeleid op veel meer terreinen van de verkeersbranche, waaronder tot rijinstructeur. Dat betekent ook dat er iets moet worden gedaan met de kwaliteit van de lesstof. Je moet goed opgeleid zijn op het gebied van theorie, als van behendigheid om de auto te besturen, maar ook om gevaren tijdig in te zien. Hierdoor moet het een hele brede opleiding zijn van hoge kwaliteit’, aldus Roemer.

Het examen

Volgens Roemer moet ook de examinering onderdeel worden van het curriculum van een opleiding. ‘Kunnen we niet kijken naar welke stappen iemand al beheerst, zodat die veel natuurlijker naar het examen gaat? Het examen wordt dan geen momentopname, maar eerder een afsluiting. Ook kan de rijschooldocent bijhouden welke onderdelen de leerling al beheerst, zodat het stressmoment van een examen verlaagd wordt.’

Cowboys

Een ander heikel punt waar de commissie zich over buigt, is het bannen van de alom bekende ‘cowboys’ in de rijschoolwereld. Echter gebruikt Roemer dit frame liever niet: ‘Ik heb inmiddels ook geleerd dat door een deel van de sector weg te zetten, de goede daaronder lijden. Die voelen dat je het over de hele sector hebt. Daarom heb ik dit frame bewust niet genoemd.’

Wel geeft hij aan dat dit zeker op de agenda staat: ‘Er zitten rijscholen tussen die misbruik maken van de situatie, die frauderen of er een zooitje van maken. Dat gaat ten koste van hun kwaliteit. Wij willen in ons advies zo ver gaan dat we die mensen van de markt af kunnen halen, zodat er kwaliteit overblijft.’

Commissie Roemer

Emile Roemer is al ver in het proces van het onderzoek en vertelde ons hoe hij te werk gaat. ‘We gaan bij rijschoolhouders en brancheverenigingen langs, maar we willen het ook van de mensen zelf horen. Vandaar dat we een enquête hebben uitgestuurd. We onderzoeken wat de veranderingsbereidheid is, wat rijschoolhouders echt zien als een probleem, maar ook wat de consument daarvan vindt. Zo proberen we van alle kanten informatie te krijgen.’

Als het rapport klaar is, wordt het overhandigt aan de minister en vraagt de commissie om een reactie. ‘Vervolgens wordt de reactie van de minister doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Dan is het aan de politiek om te kijken wat ze ermee gaan doen. Ik denk dat het ministerie nu sowieso al met een aantal dingen kan beginnen, zoals het leggen van nieuwe contacten en vragen uitzetten die ze later aan de Kamer kunnen voorleggen. Het is even afwachten hoe het daarna gaat lopen met politieke beslissingen, vanwege de verkiezingen die eraan komen’, legt Roemer uit.

Bekijk hier het gesprek met Emile Roemer tijdens het online Rijschool-event.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Online rijschool-event: Emile Roemer over het belang van de rijdocent”

Rob van Herpen|28.01.21|13:26

Ik heb best nog wel suggesties voor Emile.Hoe kom ik in contact met zijn commissie? Is er een email adres? Is er een site? Weet iemand dat?

Jan Veenstra|30.01.21|15:33

Leuk dat mijn aanbevelingen zijn meegenomen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Online rijschool-event: Emile Roemer over het belang van de rijdocent | RijschoolPro
rijschool-event Roemer

Online rijschool-event: Emile Roemer over het belang van de rijdocent

Emile Roemer,

Emile Roemer onderzoekt in opdracht van het ministerie van IenW hoe de rijschoolbranche verbeterd kan worden. Hoe gaat hij te werk en kan hij een tip van de sluier oplichten? Dit hoorden we tijdens het online Rijschool-event. Een ding is duidelijk: het vak van de rijinstructeur moet meer aanzien krijgen.

Roemer is eind 2020 begonnen met een grondig onderzoek van de rijschoolwereld. Tijdens deze diepe duik, waarin veel contact is geweest met allerlei takken van de branche, is hem in elk geval één ding duidelijk geworden: het werk van een rijinstructeur wordt sterk ondergewaardeerd. ‘Ik vind dat de rijinstructeur véél meer een vak is dan hoe het nu gezien wordt. Ik zie het ook meer als een ‘rijschooldocent’ en hier hoort een bredere onderwijsuitstraling bij dan: ‘ik doe het er maar even bij’. En dat heeft met kwaliteit te maken, maar ook met betaling’, vertelt Roemer.

Het belang van het vak

‘Ik vind dat een gemiddelde rijschool ongelooflijk veel uren moet draaien voor een karig salaris.’ Dit vindt Roemer niet passen bij het belang van het beroep. ‘Het is zo’n verantwoord vak waarbij ook verkeersveiligheid gemoeid is. We willen allemaal dat mensen worden opgeleid tot een chauffeur die bijdraagt aan de verkeersveiligheid.’

De commissie kijkt naar de mogelijkheid om het vak aan te bieden als MBO-opleiding op het ROC. ‘Als je kunt kiezen om dat vak te doen op een ROC, word je breed opgeleid op veel meer terreinen van de verkeersbranche, waaronder tot rijinstructeur. Dat betekent ook dat er iets moet worden gedaan met de kwaliteit van de lesstof. Je moet goed opgeleid zijn op het gebied van theorie, als van behendigheid om de auto te besturen, maar ook om gevaren tijdig in te zien. Hierdoor moet het een hele brede opleiding zijn van hoge kwaliteit’, aldus Roemer.

Het examen

Volgens Roemer moet ook de examinering onderdeel worden van het curriculum van een opleiding. ‘Kunnen we niet kijken naar welke stappen iemand al beheerst, zodat die veel natuurlijker naar het examen gaat? Het examen wordt dan geen momentopname, maar eerder een afsluiting. Ook kan de rijschooldocent bijhouden welke onderdelen de leerling al beheerst, zodat het stressmoment van een examen verlaagd wordt.’

Cowboys

Een ander heikel punt waar de commissie zich over buigt, is het bannen van de alom bekende ‘cowboys’ in de rijschoolwereld. Echter gebruikt Roemer dit frame liever niet: ‘Ik heb inmiddels ook geleerd dat door een deel van de sector weg te zetten, de goede daaronder lijden. Die voelen dat je het over de hele sector hebt. Daarom heb ik dit frame bewust niet genoemd.’

Wel geeft hij aan dat dit zeker op de agenda staat: ‘Er zitten rijscholen tussen die misbruik maken van de situatie, die frauderen of er een zooitje van maken. Dat gaat ten koste van hun kwaliteit. Wij willen in ons advies zo ver gaan dat we die mensen van de markt af kunnen halen, zodat er kwaliteit overblijft.’

Commissie Roemer

Emile Roemer is al ver in het proces van het onderzoek en vertelde ons hoe hij te werk gaat. ‘We gaan bij rijschoolhouders en brancheverenigingen langs, maar we willen het ook van de mensen zelf horen. Vandaar dat we een enquête hebben uitgestuurd. We onderzoeken wat de veranderingsbereidheid is, wat rijschoolhouders echt zien als een probleem, maar ook wat de consument daarvan vindt. Zo proberen we van alle kanten informatie te krijgen.’

Als het rapport klaar is, wordt het overhandigt aan de minister en vraagt de commissie om een reactie. ‘Vervolgens wordt de reactie van de minister doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Dan is het aan de politiek om te kijken wat ze ermee gaan doen. Ik denk dat het ministerie nu sowieso al met een aantal dingen kan beginnen, zoals het leggen van nieuwe contacten en vragen uitzetten die ze later aan de Kamer kunnen voorleggen. Het is even afwachten hoe het daarna gaat lopen met politieke beslissingen, vanwege de verkiezingen die eraan komen’, legt Roemer uit.

Bekijk hier het gesprek met Emile Roemer tijdens het online Rijschool-event.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Online rijschool-event: Emile Roemer over het belang van de rijdocent”

Rob van Herpen|28.01.21|13:26

Ik heb best nog wel suggesties voor Emile.Hoe kom ik in contact met zijn commissie? Is er een email adres? Is er een site? Weet iemand dat?

Jan Veenstra|30.01.21|15:33

Leuk dat mijn aanbevelingen zijn meegenomen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.