Bellen en mp3 op de fiets verhogen kans op een ongeluk

LEIDSCHENDAM – Mobiel bellen en het gebruik van draagbare media-apparatuur tijdens het fietsen verhogen de kans op een ongeval met eenderde. Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na een onderzoek onder 2553 Nederlandse fietsers.

De stichting wilde bekijken in hoeverre de apparatuur afleidt van de fietstaak. Hoewel het uit zelfgerapporteerd gedrag lastig blijkt te bepalen hoeveel groter de kans op een ongeval wordt door het gebruik van apparatuur tijdens het fietsen, is in ieder geval duidelijk geworden dat apparatuurgebruik een risicofactor is, die onafhankelijk van andere risicofactoren zoals leeftijd en het fietsen in riskante situaties effect heeft. Zo meldt de stichting.

De onderzoekers schatten dat het risico op een fietsongeval een factor 1.3 hoger is voor een fietser die elke rit zelf belt, de telefoon beantwoordt en muziek luistert dan een fietser die nooit apparatuur gebruikt. Bij telefoongebruik blijkt dat bij drie á vier procent van de fietsongevallen met letsel telefoongebruik voorafgaand aan het fietsongeval mogelijk een rol heeft gespeeld.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het gebruik van draagbare media-apparatuur en de mobiele telefoon sterk leeftijdsgebonden is. Bij 12 tot en met 17-jarigen gebruikt driekwart apparatuur om muziek te luisteren, bij 50 plussers is dit een achtste. Opvallend is dat oudere fietsers (50+) twee tot drie keer vaker dan jongere fietsers (12-34 jaar) de apparatuur niet gebruiken voor luisteren of bellen in specifieke drukke of anderszins complexe verkeerssituaties.

De SWOV beveelt aan om het probleem serieus te gaan nemen en jongeren hierover voor te lichten. Daarbij merkt de stichting wel op dat de gegevens van dit onderzoek nog onvoldoende informatie bieden om bijvoorbeeld voor of tegen een wettelijk verbod op apparatuurgebruik tijdens het fietsen te pleiten. Er is eerst via andere gegevens of onderzoek meer duidelijkheid nodig over de mogelijke letselbesparing.

Bron: SWOV

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.