Politie krijgt 10.000 klachten over agressief rijgedrag

asociaal in het verkeerMAASTRICHT – Bij de politie Limburg-Zuid zijn de afgelopen jaren bijna 10.000 klachten van burgers binnengekomen over het agressieve rijgedrag van medeweggebruikers. Dat heeft het korps dinsdag bekend gemaakt.

Alleen al in 2009 ontving de politie 1.280 meldingen. Dat zijn er ruim 100 per maand. Opvallend is dat het verbale en non-verbale geweld toeneemt in het verkeer. Werd vroeger vooral geklaagd over bumperkleven of onnodig links rijden, nu gaat het vaak over van de weg gedrukt worden, uit andere auto’s bekogeld worden met voorwerpen of uit ongenoegen slaan en trappen tegen de carrosserie.

Sinds de inwoners van Zuid-Limburg de mogelijkheid hebben om verkeersgevaarlijke situaties en asociaal rijgedrag te melden bij de politie, heeft de telefoon niet stilgestaan. Op een willekeurige dag komen soms wel acht meldingen van agressief rijgedrag binnen bij de politie. In de top 10 van meest-geregistreerde klachten staan overtredingen als met hoge snelheid door 50- en 30 km-zones scheuren, beledigende opmerkingen naar het hoofd geslingerd krijgen, rechts ingehaald worden en gehinderd worden bij in- en uitvoegen.

Tot dusver zijn meer dan 200 schorsingen van het rijbewijs opgelegd aan overtreders. Dat wil zeggen dat men een tijd lang niet meer in een auto of op een brommer mag rijden. Van 83 overtreders is het rijbewijs ongeldig verklaard wegens wangedrag. Deze verkeerszondaars moeten opnieuw rijles nemen en examen afleggen. De meeste klachten gaan overigens niet over het rijgedrag van jongeren, maar over bestuurders tussen de 40 en 55 jaar.

In Limburg is ook een succesvol project waarbij rijinstructeurs gevaarlijke verkeerssituaties melden. Dat werd onlangs nog genomineerd voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs.

Lees ook: Project rijinstructeurs maakt kans op Verkeersveiligheidsprijs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Politie krijgt 10.000 klachten over agressief rijgedrag”

Gert-Jan|04.05.10|17:02

Ik vraag me af hoe dit dan in de Randstad is. Daar zijn ze door de bank genomen nog wat agressiever dan die Bourgondische Brabo’s…

Adriaan|04.05.10|22:51

@Gert-Jan volgens mij gaat dit over limburg en niet over Noord-Brabant (brabo’s). Maar inderdaad als er in Limburg al 10.000 binnenkomen hoeveel zijn dit er dan wel niet in de randstad…. Wie heeft deze info?

desmond|24.06.10|12:15

het is zeker belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed. Wij rijinstructeurs maken dit soort agressie dagelijks mee. Vresekijk is het voor de leerlingen, maar ja ik zeg het dan ook meteen aan ze dat ze ook hiermee moeten leren omgaan. Het is tegenwoordig niet anders. Claxonerende bestuurders, van rechts inhalende bestuurdens doorgetrokken strepen overtreden geen voorrang verlenen van rechts noem het maar op. Feit is, veel te weinig politie op straat waardoor de pakkans heel klein is.

P. de Haan|15.02.11|21:52

Zijn er ook regels waar de wegbeheerder zich aan moet houden?

Op een 6 km lange provinciale 80-km weg is een tractor bezig een brede berm te slechten. Aan het begin en eind van de weg heeft de wegbeheerder een snelheidsbord geplaatst met max. 50 De wegbeheerder was aan het begin van de weg bezig en de weg was en bleef schoon. Ik kwam van de andere kant en pas na 5,5 km was de tractor bezig.
Moet ik nu direct na het bord max. 50 rijden of moet ik 50 rijden daar waar de tractor bezig is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.