dodelijk, ongeluk, verkeersveiligheid, auto

Friesland wil aantal verkeersdoden halveren binnen vijf jaar

LEEUWARDEN – Maximaal 14 verkeersdoden en 148 ernstige verkeersslachtoffers in 2025, dat is de ambitie in Friesland. Dat komt neer op een halvering van de verkeersdoden en gewonden.

De provincie, Friese gemeenten, Veilig Verkeer Nederland en andere partijen gaan hiervoor een manifest sluiten.

Gemeenten

Gemeenten die het manifest ondertekenen krijgen van de provincie € 1,- per inwoner. Zij moeten zelf ook € 1,- per inwoner bijdragen.

Ook is er € 200.000,- beschikbaar voor projecten om snelheids-gedrag te beïnvloeden en gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer tegen te gaan. Het manifest heeft een looptijd tot 2015.

Alcohol in het verkeer

Gemeenten kunnen het geld inzetten om bijvoorbeeld beginnende automobilisten te laten ervaren wat de effecten zijn van snelheid op de remweg. Ook kan het geld ingezet worden voor projecten waarbij jongeren kennis maken met de gevolgen van alcohol in het verkeer.

De komende vijf jaar is er in totaal 10 miljoen beschikbaar voor de verkeersveiligheid in Friesland, zo meldt Verkeersnet.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Friesland wil aantal verkeersdoden halveren binnen vijf jaar”

AZR|13.01.11|18:28

Jammer dat dit soort activiteiten niet landelijk worden ingezet. Na het behalen van het rijbewijs is er m.i. heel erg weinig – behalve een beetje handhaving – educatie voor automobilisten. Althans, educatie die enigszins verplicht of betaalbaar is. Alle voortgezette rijopleidingen en anti-slip curussen zijn prima, maar helaas wil maar een klein percentage van bestuurders hier geld aan uitgeven :-(

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.