ongeluk, berm, ongeval, brandweer

Een op drie dodelijke ongelukken in Zeeland is bermongeluk

MIDDELBURG – Ruim 35 procent van de dodelijke ongevallen in Zeeland is een bermongeval. Dat blijkt uit het onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De SWOV onderzocht in opdracht van het Regionaal Overleg Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) de oorzaak van bermongevallen van maart 2009 tot eind oktober 2010.

Slachtoffers

Er deden zich 115 ‘relevante’ ongevallen met motorvoertuigen buiten de bebouwde kom voor. De meeste slachtoffers zijn mannen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar: 33 procent van de slachtoffers valt in die leeftijdscategorie.

De helft van de bermongevallen doet zich voor op een 80-kilometerweg. Ook op 60-kilometerwegen is het aantal bermongevallen groot (26 procent).

Ervaring

Procentueel gezien komen in het weekeinde de meeste bermongevallen voor. De onervaren automobilist is vaker betrokken bij een bermongeluk dan de automobilist die langer zijn rijbewijs heeft, zo meldt PZC.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Een op drie dodelijke ongelukken in Zeeland is bermongeluk”

Pim Brussee|18.04.11|15:34

Het aantal bermongevallen in percentages en qua leeftijdsgroep is duidelijk. De vraag rijst echter, is de oorzaak “de onervarenheid” van de betrokken bestuurder. Niemand vraagt zich kennelijk af “waarom” een dergelijk ongeval plaats heeft gevonden. Het begrip “onervarenheid” heeft hier namelijk niets mee te maken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.