ademanalyse, alcoholtest, politie

Blaastest op politiebureau deugt mogelijk niet

AMSTERDAM – Het ademanalyseapparaat dat de politie gebruikt bij alcoholcontroles deugt mogelijk niet. Door een fout in de computer geeft het apparaat aan dat bestuurders meer hebben gedronken dan dat daadwerkelijk het geval is, schrijft het AD dinsdag.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een onderzoek gestart. Het gaat om de tweede blaastest die op het politiebureau wordt uitgevoerd, wanneer automobilisten de test met het bekende blaaspijpje niet doorstaan.

Boete

Jaarlijks moeten meer dan dertigduizend Nederlanders die test ondergaan. Volgens het AD kunnen door de fout tienduizenden boetes en veroordelingen de prullenbak in.

De fout kwam aan het licht toen een 47-jarige vrouw vorig jaar kreeg te horen dat zij een ‘bijna dodelijke’ hoeveelheid alcohol achter de kiezen had. Ze beweerde echter niet meer te hebben gedronken dan is toegestaan. Ook constateerden agenten dat ze niet naar alcohol rook of dat zij dronken oogde.

Rechtzaak

In een rechtzaak die de vrouw aanspande, stuitte de rechter op aanwijzingen dat de software van de apparaten mogelijk fouten bevatten. Het NFI moet daarin duidelijkheid verschaffen. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek nog duurt.

Het Openbaar Ministerie heeft voorlopig nog alle vertrouwen in de ademanalyseapparaten. “Ze zijn uitvoerig getoetst, maar we volgen dit nieuwe onderzoek uiteraard”, zegt een woordvoerder in de krant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Blaastest op politiebureau deugt mogelijk niet”

Henk|04.06.11|01:42

Ik heb verleden jaar met alcohol achter het stuur gezeten en aangehouden.
Wat ik absoluut niet goed wil praten.
570 ugl wat overeen komt met 1,311 promille waardoor er bij vanaf 1.3 promille melding word gemaakt bij CBR voor EMA cursus .
Welke ik ook heb moeten volgen a 750 euro en boete 900 euro
Als blijkt dat blaastest op politiebureau niet geheel juist is kan ik dan eventueel nog beroep aantekenen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.