begeleid rijden, team alert, 2todrive

Ministerraad stemt in met proef Begeleid Rijden 2toDrive

begeleid rijden, team alert, 2todrive

DEN HAAG – De ministerraad heeft woensdag ingestemd met de plannen voor de proef Begeleid Rijden (2toDrive) van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Dat betekent dat het wetsvoorstel door de Tweede Kamer behandeld kan worden.

In het experiment 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen doen, vanaf 16,5 jaar praktijkles volgen bij de rijschool en vanaf 17 het CBR-praktijkexamen afleggen. Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun zeventiende al autorijden onder begeleiding.

Invoering 2toDrive

De invoering van de proef Begeleid Rijden staat gepland in november dit jaar. Maar alleen als de Tweede Kamer het voorstel nog voor het zomerreces goedkeurt. Dat betekent dat geen Tweede Kamerlid erover in debat wil en er geen schriftelijke vragen aan de minister gesteld worden.

Het CBR stelt aparte capaciteit beschikbaar voor het afnemen van examens van 17-jarigen; 750 per week. Daarmee kunnen maximaal 39.000 jongeren het eerste jaar meedoen aan de proef. Die capaciteit zou ruim voldoende moeten zijn. Uit ervaringen in Duitsland blijkt dat 10% meedoet; dat betekent zo’n 20.000 jongeren het eerste jaar.

Tussentijdse Toets

Het is nog niet duidelijk hoe straks wordt omgegaan met de Tussentijdse Toets. De proef wordt in 2015 geëvalueerd en eventueel in 2017 ingevoerd. Jongeren die op de invoeringsdatum van de proef al 17 zijn, kunnen wel beginnen met rijlessen. Zij moeten echter tot hun 18e verjaardag wachten om praktijkexamen bij het CBR te mogen doen.

Lees ook: Invoering Begeleid Rijden november indien parlement zwijgt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

16 reacties op “Ministerraad stemt in met proef Begeleid Rijden 2toDrive”

bob|01.06.11|16:37

Jongeren die op de invoeringsdatum van de proef al 17 zijn, kunnen wel beginnen met rijlessen. Klopt dit wel????

Eerder is gemeld dat de proef alleen zal gelden voor leerlingen geboren op of na 1 november 1994.

Redactie|01.06.11|16:40

@bob: Ja, dit klopt. Zij mogen rijles nemen, maar nog geen CBR-examen doen totdat ze 18 zijn.

janneke|01.06.11|17:34

Wat een leuk filmpje, dat maakt het idee meteen duidelijk!

John|01.06.11|20:39

Filmpje is wel leuk. Jammer dat het hele theorieverhaal niet aan bod komt. Persoon wordt wakker als hij 16 1/2 wordt en stapt direct in de lesauto. Prachtig maar als hij dat doet zonder geslaagd te zijn voor het theorie examen zijn zowel hij als de instructeur in overtreding. Een campagne die een half verhaal vertelt en de rijscholen mogen weer praten als Brugman om het uit te leggen zeker? (wat zegt u meneer de instructeur? Eerst theorie examen? Nee dat hoeft niet. Kijk maar naar het spotje)

Johan|01.06.11|20:47

Als dit maar goed gaat ??!! Zowel voor de verkeersveiligheid maar ook voor de examenplanning bij het CBR want ik verwacht grote problemen als dit in november wordt ingevoerd.(zal wel medio 2012 worden)

secretaris VRB|01.06.11|21:18

Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat in de tweede kamer dit onderwerp nog behandelt moet worden. Als de kamer veranderingen wil, dan zal er zeker weer vertraging gaan optreden. Vandaag stond de telefoon weer roodgloeiend. iedereen neemt al aan dat het verhaal definitief is, maar helaas.

John|01.06.11|21:22

01.06.11 | 21:18 | secretaris VRB
Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat in de tweede kamer dit onderwerp nog behandelt moet worden

Inderdaad. En dat binnen 5 weken want dan begint het reces. En als de wet dan niet is goedgekeurd dan is november onhaalbaar. Ik zou mijn geld niet op 1 november durven te zetten.

secretaris VRB|01.06.11|22:03

Er is een algemeen overleg op 15 juni, maar daar komen nog meerdere zaken aan de orde.

Bert|02.06.11|19:56

@ Johan,

Voor de examenplanning bij het CBR maakt het niet uit. Er kan maar een X-aantal 17- jarigen per week examen doen.Is het aantal bereikt dan schuift men op naar de week erna.
Het CBR heeft zich namelijk voor 18 plussers te houden aan de maximale wachttijden. Die zullen dus toch voor gaan.

Johan|03.06.11|11:24

@Bert
Dat zou dus betekenen dat het CBR er nog lang niet klaar voor is om deze toestroom van examens te kunnen opvangen. Vergeet ook niet dat we vanaf november het winterseizoen ingaan met examens die worden uitgesteld en dus oplopende wachttijden. Kortom: dit zal waarschijnlijk medio 2012 pas worden ingevoerd!

Bert|03.06.11|16:59

@ Johan,

Die toestroom is maar tijdelijk. Wel komen er een 30 nieuwe examinatoren bij om een gedeelte op te vangen. Maar niemand weet hoeveel extra examens er komen.

2toDrive|06.06.11|15:51

Alle informatie over 2toDrive is te vinden op de website http://www.2toDrive.nl . Op de website staat ook een introductiefilmpje dat in het kort uitleg geeft over het project http://www.youtube.com/watch?v=vFu3jAfW1IE
Vragen kunnen via twitter gesteld worden aan @2toDriveNL

martijn|07.06.11|18:58

het is toch raar dat als je nog zestien bent, wel op je 17e mag afrijden. en als je 17 bent pas op je 18e. of denk ik nou niet goed mee

Gr.

ton|10.06.11|19:47

Dit is nou echt gelul in de ruimte.
Het cbr heeft genoeg capaciteit , want ze hebben niks te doen vanwege de crisis.
4 miljoen tekort vooral door minder examens in 2010.
En dit jaar zullen de cijfers nog slechter uitvallen dus ongeveer 6 miljoen tekort. (gokje)
(De ministerraad stemt in) alleen weten die niet wat er speelt in de rijschool wereld.
Ze staan mijlen ver van de werkelijke wereld vandaan.
En denken nou echt dat een 16.5 jarige het geld heeft om een rijopleiding te volgen ?

Bert|10.06.11|19:53

Ja hoor er zijn zeker 16 jarigen met genoeg geld. Zeker op het platteland.

Je zegt nu wel dat er genoeg examencapaciteit is, maar dat valt nog te bezien. Niemand weet hoeveel aanbod er zal komen, en als jij straks je 18 jarige leerling niet binnen 5 en 7 weken kunt plaatsen hebben ze een probleem bij het CBR. Daarom deze maatregel.

martijn|11.06.11|07:30

ja geld is er zeker wel genoeg.
this alleen of de jongeren het gespaart hebben of niet
ik kan hem BV. met gemak 3 keer betalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.