ademanalyse, alcoholtest, politie

Column Koos Spee: Dronken fietser rijbewijs afpakken?

Regelmatig duiken er berichten en vragen op over het afpakken van het rijbewijs van dronken fietsers. Gisteren, kreeg ik via mijn website nog een dergelijke vraag voorgelegd: ‘Als ik met de fiets naar een feest ga, en ik ga na afloop behoorlijk aangeschoten naar huis, moet ik dan ook mijn rijbewijs inleveren? Ik ben immers ook verkeersdeelnemer’.


De vragensteller heb ik via de mail beantwoord en via mijn twitteraccount heb ik nog maar weer eens getwitterd dat dronken op een fiets rijden wel strafbaar is, maar dat het rijbewijs niet door de politie kan worden ingevorderd. Dat is borrelpraat.

Omroep Brabant

Dit soort tweets leveren altijd reacties op. En die zitten op een schaal van: ‘Oh wist ik niet’ tot ‘Daar heb je die betweter weer’. Maar deze keer kreeg ik een wel heel bijzondere reactie. Namelijk een verwijzing naar de site van Omroep Brabant. Daar las ik (verkort weergegeven) dat de politie in Gemert het rijbewijs had afgepakt van een 20 jarige dronken fietser die ook nog zonder licht reed. (http://bit.ly/rp5k4r)

Vraag is of de politie hier een bevoegdheid heeft gebruikt die ze niet heeft of dat Omroep Brabant een verkeerd bericht op de site heeft gezet. Of, en dat is ook niet uitgesloten, ik snap het niet. Het bracht mij ertoe om toch nog maar eens even het wetboek er op na te slaan.

Wegenverkeerswet

Artikel 8 van de Wegenverkeerswet geeft (kort gezegd) heel duidelijk aan dat het een ieder is verboden een voertuig te besturen onder invloed alcohol, drugs of medicijnen. De Wegenverkeerswet legt in de wet zelf niet uit wat onder voertuigen verstaan moet worden.

Volgens de toelichting dient de betekenis van voertuigen uit het spraakgebruik te worden afgeleid. In principe is alles dat rijdt of glijdt een voertuig. Ook een fiets, dus dronken op de fiets rijden of glijden over het asfalt is strafbaar.

Motorrijtuig

Artikel 164 Wegenverkeerswet geeft o.a. aan dat het rijbewijs van de bestuurder van een motorrijtuig wordt ingevorderd als hij/zij boven een bepaalde grens, onder invloed heeft gereden. De Wegenverkeerswet zegt in artikel 1c wel wat een motorrijtuig is. Dat zijn: ‘Alle voertuigen, bestemd om anders dan langs spoorstaven te worden voorbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht, op of aan het voertuig zelf aanwezig dan wel door elektrische tractie met stroomtoevoer van elders, met uitzondering van fietsen met trapondersteuning’.

De laatste toevoeging is nieuw en volgt uit het feit dat fietsen met trapondersteuning voor de Wegenverkeerswet gelijk zijn gesteld aan fietsen. Het is dus duidelijk dat een fiets geen motorrijtuig is en dat het rijbewijs van een fietser niet kan worden ingevorderd. Trouwens ook niet van de bestuurder van een tram (rijdt over spoorstaven) maar weer wel van de bestuurder van een trolleybus.

Politie

Het bericht van Omroep Brabant was overigens wel van maart 2009 maar de Wegenverkeerswet is van ver daarvoor, dus daar kan het misverstand niet zitten. Geprobeerd de politie te bellen. Daar kon ik degene die er over ging aanvankelijk niet te pakken krijgen.

Dus toen maar met Omroep Brabant gebeld. Daar werd mij verteld dat dit letterlijk uit een persbericht van de politie was overgenomen. Toch maar weer contact opgenomen met de politie. Ja, daar was iets mis gegaan. Men was er van overtuigd dat het rijbewijs van een fietser toen niet en ook nu niet ingevorderd kan worden. Maar kennelijk is er die zaterdagnacht toch een foutje gemaakt.

Openbaar Ministerie

De vordering was aanvankelijk wel gedaan, het rijbewijs ook ingenomen, maar dat werd snel gecorrigeerd, dat wil zeggen,  het rijbewijs is niet ingestuurd naar het Openbaar Ministerie maar terug gegeven aan de fietser. Het kwam helaas wel in het persbericht en Omroep Brabant heeft dat toen zo overgenomen. Kan gebeuren. Wie niet werkt maakt geen fouten en misverstanden zijn er om opgelost te worden!

mr. J. (Koos) Spee

www.verkeerdebaas.nl

Koos Spee, VerkeerDeBaas

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Column Koos Spee: Dronken fietser rijbewijs afpakken? | RijschoolPro
ademanalyse, alcoholtest, politie

Column Koos Spee: Dronken fietser rijbewijs afpakken?

Regelmatig duiken er berichten en vragen op over het afpakken van het rijbewijs van dronken fietsers. Gisteren, kreeg ik via mijn website nog een dergelijke vraag voorgelegd: ‘Als ik met de fiets naar een feest ga, en ik ga na afloop behoorlijk aangeschoten naar huis, moet ik dan ook mijn rijbewijs inleveren? Ik ben immers ook verkeersdeelnemer’.


De vragensteller heb ik via de mail beantwoord en via mijn twitteraccount heb ik nog maar weer eens getwitterd dat dronken op een fiets rijden wel strafbaar is, maar dat het rijbewijs niet door de politie kan worden ingevorderd. Dat is borrelpraat.

Omroep Brabant

Dit soort tweets leveren altijd reacties op. En die zitten op een schaal van: ‘Oh wist ik niet’ tot ‘Daar heb je die betweter weer’. Maar deze keer kreeg ik een wel heel bijzondere reactie. Namelijk een verwijzing naar de site van Omroep Brabant. Daar las ik (verkort weergegeven) dat de politie in Gemert het rijbewijs had afgepakt van een 20 jarige dronken fietser die ook nog zonder licht reed. (http://bit.ly/rp5k4r)

Vraag is of de politie hier een bevoegdheid heeft gebruikt die ze niet heeft of dat Omroep Brabant een verkeerd bericht op de site heeft gezet. Of, en dat is ook niet uitgesloten, ik snap het niet. Het bracht mij ertoe om toch nog maar eens even het wetboek er op na te slaan.

Wegenverkeerswet

Artikel 8 van de Wegenverkeerswet geeft (kort gezegd) heel duidelijk aan dat het een ieder is verboden een voertuig te besturen onder invloed alcohol, drugs of medicijnen. De Wegenverkeerswet legt in de wet zelf niet uit wat onder voertuigen verstaan moet worden.

Volgens de toelichting dient de betekenis van voertuigen uit het spraakgebruik te worden afgeleid. In principe is alles dat rijdt of glijdt een voertuig. Ook een fiets, dus dronken op de fiets rijden of glijden over het asfalt is strafbaar.

Motorrijtuig

Artikel 164 Wegenverkeerswet geeft o.a. aan dat het rijbewijs van de bestuurder van een motorrijtuig wordt ingevorderd als hij/zij boven een bepaalde grens, onder invloed heeft gereden. De Wegenverkeerswet zegt in artikel 1c wel wat een motorrijtuig is. Dat zijn: ‘Alle voertuigen, bestemd om anders dan langs spoorstaven te worden voorbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht, op of aan het voertuig zelf aanwezig dan wel door elektrische tractie met stroomtoevoer van elders, met uitzondering van fietsen met trapondersteuning’.

De laatste toevoeging is nieuw en volgt uit het feit dat fietsen met trapondersteuning voor de Wegenverkeerswet gelijk zijn gesteld aan fietsen. Het is dus duidelijk dat een fiets geen motorrijtuig is en dat het rijbewijs van een fietser niet kan worden ingevorderd. Trouwens ook niet van de bestuurder van een tram (rijdt over spoorstaven) maar weer wel van de bestuurder van een trolleybus.

Politie

Het bericht van Omroep Brabant was overigens wel van maart 2009 maar de Wegenverkeerswet is van ver daarvoor, dus daar kan het misverstand niet zitten. Geprobeerd de politie te bellen. Daar kon ik degene die er over ging aanvankelijk niet te pakken krijgen.

Dus toen maar met Omroep Brabant gebeld. Daar werd mij verteld dat dit letterlijk uit een persbericht van de politie was overgenomen. Toch maar weer contact opgenomen met de politie. Ja, daar was iets mis gegaan. Men was er van overtuigd dat het rijbewijs van een fietser toen niet en ook nu niet ingevorderd kan worden. Maar kennelijk is er die zaterdagnacht toch een foutje gemaakt.

Openbaar Ministerie

De vordering was aanvankelijk wel gedaan, het rijbewijs ook ingenomen, maar dat werd snel gecorrigeerd, dat wil zeggen,  het rijbewijs is niet ingestuurd naar het Openbaar Ministerie maar terug gegeven aan de fietser. Het kwam helaas wel in het persbericht en Omroep Brabant heeft dat toen zo overgenomen. Kan gebeuren. Wie niet werkt maakt geen fouten en misverstanden zijn er om opgelost te worden!

mr. J. (Koos) Spee

www.verkeerdebaas.nl

Koos Spee, VerkeerDeBaas

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.