Koos Spee, VerkeerDeBaas

Verkeersslachtoffers kunnen we met zijn allen voorkomen (column Koos Spee)

Verkeersslachtoffers kunnen we met z’n allen voorkomen. Het verkeersveiligheidsbeleid staat niet hoog op de agenda. Ja, de boete-inkomsten, daar wil het nog wel eens over gaan in politiek Den Haag. Maar niet de boete-inkomsten zouden onderwerp van gesprek moeten zijn maar het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers, schrijft Koos Spee in zijn column.

De afgelopen 10 jaar is het aantal verkeersdoden gedaald maar het aantal gewonden blijft onveranderd hoog. En daar is weinig aandacht voor. Het is nu al zeker dat een fors aantal mensen, ja misschien zelfs wel u die nu dit stukje leest, de Kerst dit jaar heel anders gaat vieren dan voorgaande jaren.

Verkeersongeluk

Voor sommige mensen is het zelfs zeker dat de feestdagen voor hen nooit meer zo worden als vroeger omdat ze een ernstig verkeersongeluk achter de rug hebben met blijvend letsel. Geen lekkere boodschap zo vlak voor de feestdagen, maar wel iets waar we met z’n allen wat aan kunnen doen.

Afleiding in het verkeer is zo langzamerhand een van de meest voorkomende ongevalsoorzaken. Mensen die voor hun werk op de weg zitten gebruiken de auto als rijdend kantoor. “Bel me maar even als ik in de auto zit, dan heb ik toch niks te doen”. Maar dat bellen of dat nu handsfree gebeurt of met de telefoon aan je oor, leidt af van de rijtaak en het kan je op enig moment fataal worden als je net even te laat reageert.

Scholieren

Middelbare scholieren doen niet anders meer dan sms’en of whatsappen op de fiets. Het liefst nog met een paar dopjes in de oren kijken ze alleen maar naar dat schermpje. Er vallen echt doden en zwaargewonden onder deze jonge categorie weggebruikers.

Maar wie moet ze vertellen wat veilig is? Pa die altijd met in de auto met de telefoon in de hand zit of moeders die het kleinere broertje op de fiets naar school brengt met een telefoon aan haar oor? Het zou met de paplepel ingegoten moeten worden dat die telefoon gewoon niet wordt opgepakt als je op de openbare weg rijdt.

Snelheid

Maar de mobiele telefoon is niet het enige gevaar op de weg. Snelheid, een andere factor in de verkeersveiligheid, kan best iets minder. Als je minder hard rijdt en je krijgt een aanrijding, dan is je botssnelheid ook een stuk lager en dus minder of geen letsel.

En dan alcohol en verkeer. De bekende kerstdiners en het gezellig oud en nieuw vieren bij vrienden of familie staan weer voor de deur. Wie rijdt? Daar moeten goede afspraken over gemaakt worden. En als je allemaal wat wil drinken bij het kerstdiner, zoek dan een restaurant in de buurt zodat een taxi na afloop betaalbaar is. Blijf van Oud op Nieuw bij je vrienden of familie slapen als je te diep in het glas hebt gekeken. Veel goedkoper, maar nog veel belangrijker, het bespaart slachtoffers.

Winterbanden

Het is natuurlijk ook de periode van sneeuw en gladheid, soms zelf ijzel. Winterbanden zijn in deze tijd beter dan gewone banden vooral als het sneeuwt en glad is. Ga je met deze banden rijden bij glad weer, wordt dan niet overmoedig. Ook met winterbanden moet je bij gladheid en sneeuwval je snelheid matigen. Ook dat voorkomt slachtoffers. Een ernstige ziekte overvalt je, daar kan je weinig of niets aan doen. Verkeersslachtoffers kunnen we wel met z’n allen voorkomen. Mooi hé?

Mr. J (Koos) Spee
Verkeerdebaas.nl

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkeersslachtoffers kunnen we met zijn allen voorkomen (column Koos Spee) | RijschoolPro
Koos Spee, VerkeerDeBaas

Verkeersslachtoffers kunnen we met zijn allen voorkomen (column Koos Spee)

Verkeersslachtoffers kunnen we met z’n allen voorkomen. Het verkeersveiligheidsbeleid staat niet hoog op de agenda. Ja, de boete-inkomsten, daar wil het nog wel eens over gaan in politiek Den Haag. Maar niet de boete-inkomsten zouden onderwerp van gesprek moeten zijn maar het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers, schrijft Koos Spee in zijn column.

De afgelopen 10 jaar is het aantal verkeersdoden gedaald maar het aantal gewonden blijft onveranderd hoog. En daar is weinig aandacht voor. Het is nu al zeker dat een fors aantal mensen, ja misschien zelfs wel u die nu dit stukje leest, de Kerst dit jaar heel anders gaat vieren dan voorgaande jaren.

Verkeersongeluk

Voor sommige mensen is het zelfs zeker dat de feestdagen voor hen nooit meer zo worden als vroeger omdat ze een ernstig verkeersongeluk achter de rug hebben met blijvend letsel. Geen lekkere boodschap zo vlak voor de feestdagen, maar wel iets waar we met z’n allen wat aan kunnen doen.

Afleiding in het verkeer is zo langzamerhand een van de meest voorkomende ongevalsoorzaken. Mensen die voor hun werk op de weg zitten gebruiken de auto als rijdend kantoor. “Bel me maar even als ik in de auto zit, dan heb ik toch niks te doen”. Maar dat bellen of dat nu handsfree gebeurt of met de telefoon aan je oor, leidt af van de rijtaak en het kan je op enig moment fataal worden als je net even te laat reageert.

Scholieren

Middelbare scholieren doen niet anders meer dan sms’en of whatsappen op de fiets. Het liefst nog met een paar dopjes in de oren kijken ze alleen maar naar dat schermpje. Er vallen echt doden en zwaargewonden onder deze jonge categorie weggebruikers.

Maar wie moet ze vertellen wat veilig is? Pa die altijd met in de auto met de telefoon in de hand zit of moeders die het kleinere broertje op de fiets naar school brengt met een telefoon aan haar oor? Het zou met de paplepel ingegoten moeten worden dat die telefoon gewoon niet wordt opgepakt als je op de openbare weg rijdt.

Snelheid

Maar de mobiele telefoon is niet het enige gevaar op de weg. Snelheid, een andere factor in de verkeersveiligheid, kan best iets minder. Als je minder hard rijdt en je krijgt een aanrijding, dan is je botssnelheid ook een stuk lager en dus minder of geen letsel.

En dan alcohol en verkeer. De bekende kerstdiners en het gezellig oud en nieuw vieren bij vrienden of familie staan weer voor de deur. Wie rijdt? Daar moeten goede afspraken over gemaakt worden. En als je allemaal wat wil drinken bij het kerstdiner, zoek dan een restaurant in de buurt zodat een taxi na afloop betaalbaar is. Blijf van Oud op Nieuw bij je vrienden of familie slapen als je te diep in het glas hebt gekeken. Veel goedkoper, maar nog veel belangrijker, het bespaart slachtoffers.

Winterbanden

Het is natuurlijk ook de periode van sneeuw en gladheid, soms zelf ijzel. Winterbanden zijn in deze tijd beter dan gewone banden vooral als het sneeuwt en glad is. Ga je met deze banden rijden bij glad weer, wordt dan niet overmoedig. Ook met winterbanden moet je bij gladheid en sneeuwval je snelheid matigen. Ook dat voorkomt slachtoffers. Een ernstige ziekte overvalt je, daar kan je weinig of niets aan doen. Verkeersslachtoffers kunnen we wel met z’n allen voorkomen. Mooi hé?

Mr. J (Koos) Spee
Verkeerdebaas.nl

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.