Bijna de helft verkeersslachtoffers valt op een kruispunt

Bijna de helft van de ongelukken in het verkeer waarbij slachtoffers vallen vindt plaats op een kruispunt. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws op basis van 30.000 ongelukken in de periode tussen 2009 en 2011.

Voor het onderzoek maakte de nieuwszender gebruik van data van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gekeken is naar ongelukken waarbij ten minste één slachtoffer naar het ziekenhuis moest voor behandeling. 46 procent van de verkeersslachtoffers valt na een ongeluk op een kruispunt, concludeert RTL. De registratie van de ongelukken wordt slechter, meent de zender. Dat zou komen omdat agenten de ongelukken minder vaak in landelijke computersystemen registreren.

Kaart

Op basis van de analyse van de verkeersongelukken heeft RTL een kaart gemaakt met 359 gevaarlijke kruispunten in Nederland. De meeste ongelukken (in totaal 9) werden tussen 2009 en 2011 geregistreerd op de kruising tussen de Neherkade en de Rijswijkseweg in Den Haag. De zender vermoedt dat het werkelijke aantal nog hoger ligt omdat niet alle ongevallen geregistreerd worden.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar toegezegd dat de registratie van doden en gewonden in het verkeer eind 2013 op orde zal zijn. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft er de afgelopen jaren herhaaldelijk op gehamerd dat die registratie onder de maat is. De SWOV houdt zich zelf ook onder meer bezig met diepteonderzoek naar specifieke typen ongevallen, zoals ongelukken waarbij een motorvoertuig buiten de bebouwde kom in de berm is geraakt.

Lees ook: Registratie verkeersdoden- en gewonden eind 2013 op orde

 

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Bijna de helft verkeersslachtoffers valt op een kruispunt”

Er is een wezenlijk verschil tussen een kruising en een kruispunt. Hier worden beide termen door elkaar gebruikt (gehaald?) Is het mogelijk om dit verslag in correcte termen weer te geven?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bijna de helft verkeersslachtoffers valt op een kruispunt | RijschoolPro

Bijna de helft verkeersslachtoffers valt op een kruispunt

Bijna de helft van de ongelukken in het verkeer waarbij slachtoffers vallen vindt plaats op een kruispunt. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws op basis van 30.000 ongelukken in de periode tussen 2009 en 2011.

Voor het onderzoek maakte de nieuwszender gebruik van data van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gekeken is naar ongelukken waarbij ten minste één slachtoffer naar het ziekenhuis moest voor behandeling. 46 procent van de verkeersslachtoffers valt na een ongeluk op een kruispunt, concludeert RTL. De registratie van de ongelukken wordt slechter, meent de zender. Dat zou komen omdat agenten de ongelukken minder vaak in landelijke computersystemen registreren.

Kaart

Op basis van de analyse van de verkeersongelukken heeft RTL een kaart gemaakt met 359 gevaarlijke kruispunten in Nederland. De meeste ongelukken (in totaal 9) werden tussen 2009 en 2011 geregistreerd op de kruising tussen de Neherkade en de Rijswijkseweg in Den Haag. De zender vermoedt dat het werkelijke aantal nog hoger ligt omdat niet alle ongevallen geregistreerd worden.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar toegezegd dat de registratie van doden en gewonden in het verkeer eind 2013 op orde zal zijn. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft er de afgelopen jaren herhaaldelijk op gehamerd dat die registratie onder de maat is. De SWOV houdt zich zelf ook onder meer bezig met diepteonderzoek naar specifieke typen ongevallen, zoals ongelukken waarbij een motorvoertuig buiten de bebouwde kom in de berm is geraakt.

Lees ook: Registratie verkeersdoden- en gewonden eind 2013 op orde

 

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Bijna de helft verkeersslachtoffers valt op een kruispunt”

Er is een wezenlijk verschil tussen een kruising en een kruispunt. Hier worden beide termen door elkaar gebruikt (gehaald?) Is het mogelijk om dit verslag in correcte termen weer te geven?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.