rechtspraak, rechter, civiel recht

OM in hoger beroep tegen vrijspraak bestuurder met epilepsie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda over een bestuurder met epilepsie. De rechtbank sprak de automobilist, die twee jaar geleden in Werkendam een dodelijk ongeluk veroorzaakte, vorige maand vrij. Het OM is het daar niet mee eens.

“We willen graag dat een hogere rechter er nog eens naar kijkt”, aldus een woordvoerster van het OM in Breda. “Wij gingen voor een veroordeling. De rechtbank legt hem geen enkele straf op. Dat vinden wij best onbevredigend.” Het OM had een werkstraf van 140 uur geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar.

Twee doden

De man kwam door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht. Hij botste op een tegenligger. De bestuurster kwam bij dat ongeluk om het leven, haar bijrijdster overleed een aantal dagen later aan haar verwondingen.

In tegenstelling tot de rechtbank vond de officier van justitie wel dat de bestuurder schuldig was aan het ongeluk. Dat maakte zij duidelijk bij de behandeling van de strafzaak. De bestuurder was in het bezit van een beperkt rijbewijs (code 101). Hij had zijn laatste epilepsieaanval, ruim vier maanden voor het ongeluk, niet alleen bij zijn neuroloog moeten melden, maar ook bij het CBR. Als hij dat had gedaan, had hij zes maanden niet mogen rijden in plaats van de drie maanden die zijn neuroloog hem had geadviseerd.

Meldplicht

Zo’n meldplicht bestaat op dit moment niet. Het OM en de Epilepsie Vereniging Nederland zouden graag zien dat er wel een meldplicht komt. Dat zou alle partijen juridisch meer houvast bieden.

Het hoger beroep zal waarschijnlijk dienen bij het gerechtshof in Den Bosch. Het kan nog een aantal maanden duren voordat de zaak behandeld wordt.

Lees ook
Vrijspraak voor bestuurder met epilepsie na dodelijk ongeluk
‘Meldplicht voor automobilist met nieuwe aanvallen epilepsie’

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OM in hoger beroep tegen vrijspraak bestuurder met epilepsie | RijschoolPro
rechtspraak, rechter, civiel recht

OM in hoger beroep tegen vrijspraak bestuurder met epilepsie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda over een bestuurder met epilepsie. De rechtbank sprak de automobilist, die twee jaar geleden in Werkendam een dodelijk ongeluk veroorzaakte, vorige maand vrij. Het OM is het daar niet mee eens.

“We willen graag dat een hogere rechter er nog eens naar kijkt”, aldus een woordvoerster van het OM in Breda. “Wij gingen voor een veroordeling. De rechtbank legt hem geen enkele straf op. Dat vinden wij best onbevredigend.” Het OM had een werkstraf van 140 uur geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar.

Twee doden

De man kwam door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht. Hij botste op een tegenligger. De bestuurster kwam bij dat ongeluk om het leven, haar bijrijdster overleed een aantal dagen later aan haar verwondingen.

In tegenstelling tot de rechtbank vond de officier van justitie wel dat de bestuurder schuldig was aan het ongeluk. Dat maakte zij duidelijk bij de behandeling van de strafzaak. De bestuurder was in het bezit van een beperkt rijbewijs (code 101). Hij had zijn laatste epilepsieaanval, ruim vier maanden voor het ongeluk, niet alleen bij zijn neuroloog moeten melden, maar ook bij het CBR. Als hij dat had gedaan, had hij zes maanden niet mogen rijden in plaats van de drie maanden die zijn neuroloog hem had geadviseerd.

Meldplicht

Zo’n meldplicht bestaat op dit moment niet. Het OM en de Epilepsie Vereniging Nederland zouden graag zien dat er wel een meldplicht komt. Dat zou alle partijen juridisch meer houvast bieden.

Het hoger beroep zal waarschijnlijk dienen bij het gerechtshof in Den Bosch. Het kan nog een aantal maanden duren voordat de zaak behandeld wordt.

Lees ook
Vrijspraak voor bestuurder met epilepsie na dodelijk ongeluk
‘Meldplicht voor automobilist met nieuwe aanvallen epilepsie’

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.