boete, politie

België wil automatische intrekking rijbewijs van recidivisten

De Belgische staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet wil dat het rijbewijs van bestuurders die in een korte tijd meerdere zware verkeersovertredingen begaan automatisch wordt ingetrokken voor een bepaalde periode. De staatssecretaris werkt nu aan een wetsvoorstel om dit vast te leggen.

Staatssecretaris Wathelet wil naar een systeem toe waarbij bestuurders automatisch hun rijbewijs kunnen verliezen als zij binnen drie jaar een tweede keer in de fout gaan. De maatregel zou moeten gelden voor zware verkeersovertredingen, als rijden onder invloed en zware snelheidsovertredingen.

Rijbewijs

Wie binnen drie jaar na het veroorzaken van een verkeersovertreding nog een keer een overtreding begaat zou volgens de staatssecretaris zijn rijbewijs drie maanden kwijt zijn. Bij een tweede keer wordt het rijbewijs een half jaar ingenomen en bij een derde keer minimaal negen maanden.

Ook zou de bestuurder opnieuw theorie- en praktijkexamen moeten doen en een psychologisch en medisch onderzoek moeten ondergaan. Wathelet wil met zijn voorstel zorgen voor meer gelijkheid tussen de verschillende sancties die er opgelegd worden voor verkeersovertredingen. Net als in Nederland bepaalt in België de rechter hoe hoog de boete voor een zware overtreding is.

Auteur: Karlien Korebrits

2 reacties op “België wil automatische intrekking rijbewijs van recidivisten”

Arthur Smit|10.06.13|21:25

Als ze gepakt worden op het niet hebben van een rijbewijs, zou dit er dan voor zorgen dat ze dan niet meer in de auto stappen?

John Willemsen|18.06.13|19:43

Dit helpt geen snars in België; niemand maalt er al om de regels en de politie handhaaft niet; Wathelet houdt zichtzelf voor de gek (al denk ik dat hij wel weet dat hij onzin uitkraamt).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

België wil automatische intrekking rijbewijs van recidivisten | RijschoolPro
boete, politie

België wil automatische intrekking rijbewijs van recidivisten

De Belgische staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet wil dat het rijbewijs van bestuurders die in een korte tijd meerdere zware verkeersovertredingen begaan automatisch wordt ingetrokken voor een bepaalde periode. De staatssecretaris werkt nu aan een wetsvoorstel om dit vast te leggen.

Staatssecretaris Wathelet wil naar een systeem toe waarbij bestuurders automatisch hun rijbewijs kunnen verliezen als zij binnen drie jaar een tweede keer in de fout gaan. De maatregel zou moeten gelden voor zware verkeersovertredingen, als rijden onder invloed en zware snelheidsovertredingen.

Rijbewijs

Wie binnen drie jaar na het veroorzaken van een verkeersovertreding nog een keer een overtreding begaat zou volgens de staatssecretaris zijn rijbewijs drie maanden kwijt zijn. Bij een tweede keer wordt het rijbewijs een half jaar ingenomen en bij een derde keer minimaal negen maanden.

Ook zou de bestuurder opnieuw theorie- en praktijkexamen moeten doen en een psychologisch en medisch onderzoek moeten ondergaan. Wathelet wil met zijn voorstel zorgen voor meer gelijkheid tussen de verschillende sancties die er opgelegd worden voor verkeersovertredingen. Net als in Nederland bepaalt in België de rechter hoe hoog de boete voor een zware overtreding is.

Auteur: Karlien Korebrits

2 reacties op “België wil automatische intrekking rijbewijs van recidivisten”

Arthur Smit|10.06.13|21:25

Als ze gepakt worden op het niet hebben van een rijbewijs, zou dit er dan voor zorgen dat ze dan niet meer in de auto stappen?

John Willemsen|18.06.13|19:43

Dit helpt geen snars in België; niemand maalt er al om de regels en de politie handhaaft niet; Wathelet houdt zichtzelf voor de gek (al denk ik dat hij wel weet dat hij onzin uitkraamt).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.