boete, politie

Geen papieren bonnen meer op straat vanaf eind 2014

De papieren bekeuring op straat verdwijnt. De politie gaat steeds digitaler werken. Dat past in het streven van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om de hele strafrechtketen te digitaliseren. Op die manier moeten strafzaken sneller en beter afgehandeld worden.

Het streven is dat vanaf 2016 alle processtukken digitaal uitgewisseld kunnen worden tussen politie, Openbaar Ministerie, de rechtspraak en alle andere betrokken partijen, zoals burgers en advocaten. Dat is een eerste stap om uiteindelijk helemaal digitaal te kunnen werken binnen het strafrecht.

Handcomputer

Op korte termijn is dat effect op straat al te werken. Politieagenten op straat zullen naar verwachting vanaf eind 2014 geen papieren bonnen meer uitschrijven voor verkeersovertredingen. Ze krijgen een handcomputer om dat voortaan digitaal te doen. Dat wordt wettelijk mogelijk gemaakt.

Ter ondersteuning van digitalisering op straat krijgen agenten behalve een handcomputer ook een smartphone. Daarmee kunnen ze ter plekke allerlei informatiesystemen van de politie raadplegen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien of iemand nog andere openstaande boetes heeft.

Administratieve lasten

Het is een van de maatregelen om de administratieve lasten te verminderen en zaken sneller te kunnen afhandelen. Ze moeten allemaal leiden tot een efficiëntere strafrechtketen. Daarmee denkt minister Opstelten in 2014 al 30 miljoen euro te besparen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat bedrag moet oplopen tot 60 miljoen euro vanaf 2016.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.