Brabantse rijscholen in actie voor verkeersveiligheid

Zo’n vijftig Brabantse rijscholen verzorgden woensdag speciale rijlessen tijdens een verkeersveiligheidsdag van de provincie Noord-Brabant. Zo werden er slipcursussen gegeven en werd er gereden met een promillagebril. De provincie wil onder andere met deze actiedag het aantal verkeersdoden per jaar in de provincie terugdringen. 

In het kader van ‘Help Brabant op weg naar NUL verkeersdoden’ vonden gisteren in totaal meer dan 60 acties voor verkeersveiligheid plaats. Zo was er voor jongeren de mogelijkheid om onder begeleiding van een instructeur met bijzondere verkeerssituaties te oefenen. Er werd onder andere gestopt op gladde weggedeeltes en gereden in parkeergarages. De actiedag was onderdeel van een langlopende verkeersveiligheidscampagne van de provincie. Dit jaar wordt er ingezet op jonge bestuurders in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 24 jaar. Van alle dodelijke slachtoffers van ongevallen in het Nederlandse verkeer behoort namelijk 19 procent tot die leeftijdsgroep.

Rijscholen

In Berghem werd bijvoorbeeld les gegeven in het remmen op een glad wegdek. De instructeur gaf vooral uitleg over de werking van ABS. “Want jonge automobilisten schrikken nogal eens wanneer dat systeem in werking treedt”, zo liet hij weten. Ook reden kandidaten onder begeleiding rond met een promillagebril. Daarmee werd het zicht op de weg nagebootst dat een automobilist heeft bij verschillende promillages alcohol in het bloed.

Opleiders probeerden deelnemers daarnaast bewust te maken van het zicht dat chauffeurs van vrachtauto’s op de weg hebben. In sommige gevallen kregen kandidaten zelf de kans om dat aan den lijve te ondervinden en mochten in een vrachtauto rondrijden. Verder werd er in Goirle gebruik gemaakt van een simulator die een auto ondersteboven kantelde. Kandidaten werden, terwijl zij op hun kop hingen, geïnstrueerd hoe zij de auto op een veilige manier uit konden komen.

Rijschoolhouder

In een parkeergarage in Breda lieten rijinstructeurs hun leerlingen bijzondere manoeuvres oefenen. De leerlingen moesten naast de hellingproef ook voor en achteruit in een vak parkeren. Rijschoolhouder Ronnie Nouws van NXXT Verkeersscholen zei vrijwel direct ‘ja’ toen hem gevraagd werd mee te doen aan de actiedag, stelt hij. “Toen ik over de campagne hoorde en wist wat de provincie ermee wil bereiken, werd ik enthousiast. Wanneer ik iets kan verbeteren aan van de verkeersveiligheid, dan sta ik klaar. Ik voel me daar verantwoordelijk voor” zo laat hij weten.

Vanuit de Brabantse gemeenten werden rijscholen benaderd om vrijwillig aan de actiedag deel te nemen. Daarnaast waren er ook rijscholen die zelf het initiatief namen en zich aanmeldden. “Dit is het derde jaar dat we actiedagen organiseren”, aldus Cathelijne Thomassen, woordvoerster van de provincie Noord-Brabant. “De campagne wordt steeds bekender. Daardoor zijn er steeds meer mensen die zelf iets willen organiseren. Omdat onze focus dit jaar op jonge bestuurders ligt, zijn we rijscholen wel actief gaan benaderen.”

Verkeersdoden

Brabant heeft jarenlang boven aan de lijst van provincies met grootste aantal verkeersdoden gestaan. Inmiddels is er sprake van een trendbreuk. In 2013 vielen er 81 slachtoffers terwijl het er een jaar eerder nog 108 waren. Die daling van 23 procent zorgde ervoor dat de provincie nu onder Gelderland en Zuid-Holland op de lijst staat. Onder andere de actiedag van afgelopen woensdag moet ervoor zorgen dat die dalende lijn wordt doorgezet.

Ralph Klaassen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Ralph Klaassen

1 reactie op “Brabantse rijscholen in actie voor verkeersveiligheid”

die oefeningen staan bij mij vast in de agenda ik weet dat de rijscholen niet graag een parkeergarage ingaan maar als de klant straks zijn rijbewijs heeft zal hij of zij het ook moeten doen.
veel oefenen en veel info geven daar worden ze wijzer van.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.