Russische transgender mag geen rijbewijs meer halen

Russische transseksuelen en transgenders komen in eigen land niet meer in aanmerking voor een rijbewijs. Rusland heeft daartoe de lijst met mensen die het document niet mogen halen aangepast. De Russische overheid stelt dat de medische controles voor bestuurders aangescherpt moesten worden, omdat Rusland te veel verkeersongevallen kent. De nieuwe verordening stuit op kritiek vanuit de hele wereld.

De lijst bevat een opsomming van medische gronden waarop personen een rijbewijs kan worden geweigerd. Het gaat om bijvoorbeeld blindheid, maar ook gokverslaafden en personen die dwangmatig stelen zijn in de lijst opgenomen. Dat meldt BBC News.

Rijbewijs

In Rusland kunnen ook mensen met ‘persoonlijkheidsstoornissen’ van het besturen van een auto worden uitgesloten. Omdat transseksuelen en transgenders een ‘niet-traditionele levensstijl’ hebben en volgens de Russische regering onder de noemen ‘psychisch gestoord’ vallen, wordt het voor die groep onmogelijk om een rijbewijs te halen of houden, zo schrijft het Engelse medium. Verschillende psychiaters en mensenrechtenorganisaties hebben zich al negatief uitgesproken over de verordening.

Het verbod op autorijden wordt door Russische psychiaters onder meer veroordeeld, omdat het transseksuelen en transgenders af zou schrikken om psychische hulp te zoeken. Dit vanwege de angst voor ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarnaast wordt vanuit veel hoeken van discriminatie gesproken.

Verkeersveiligheid

De Russische ‘Professional Drivers Union’ heeft laten weten wél voorstander van de aanpassingen te zijn en verdedigt de aanscherping dan ook. “We hebben te veel verkeersdoden op de Russische wegen en geloven dat het aanscherpen van de eisen gerechtvaardigd is.” De organisatie stelt overigens wel dat de regels voor mensen die voor privé-doeleinden achter het stuur zitten, minder streng moeten worden.

In Rusland vallen jaarlijks zo’n 185 verkeersdoden per miljoen inwoners. Dit komt neer op zo’n 27.000 verkeersdoden per jaar. Ter vergelijking: in Nederland ligt dat aantal op zo’n veertig per miljoen inwoners. Vorig jaar vielen er 570 dodelijke slachtoffers op de Nederlandse wegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.