fietspad

Racefietsers op de rijbaan draagt bij aan veiligheid

Laat grote groepen race- en toerfietsers op de rijbaan rijden in plaats van het fietspad, kweek begrip tussen race- en toerfietsers en andere weggebruikers en zorg ervoor dat infrastructuur voor fietsers goed is. Dat zijn de voornaamste aanbevelingen uit een studie van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). 

De stichting deed naar de mogelijkheden om de verkeersveiligheid bij race- en toerfietsen op de openbare weg te vergroten, in samenwerking met de twee grootste wielersportbonden in Nederland: de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) en de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie). SWOV heeft een online vragenlijst verspreid onder NTFU-leden en de resultaten van deze enquete en die van een recent ANWB-onderzoek onder fietsers daarna besproken met een groep van tientallen experts, verdeeld over drie gebieden: gedrag en veiligheid, infrastructuur en sport.

Stijgend aantal ongelukken

Race- en toerfietsers rijden meestal op de openbare weg of op het fietspad. In beide gevallen zijn andere weggebruikers daar niet altijd blij mee en voelen zich onveilig door die grote groepen. De eigen veiligheid van race- en toerfietsers is ook in het geding. Het aantal dat zich jaarlijks bij de spoedeisende hulp meldt voor behandeling stijgt. In de periode tussen 2007 en 2010 waren dat er nog jaarlijks zo’n 2000. In 2012 was het aantal verdubbeld tot 4.200 behandelingen.

De meeste respondenten vinden dat grote groepen fietsers altijd op de weg zouden moeten fietsen en niet op het fietspad. Maar 23 procent vindt aparte fietspaden voor de wielersport een goed idee. De meeste wielersporters, vooral de ouderen onder hen, kunnen zich voorstellen dat ze irritatie oproepen bij andere weggebruikers, zeker als ze in grote groepen rijden. Bijna allemaal waarschuwen ze anderen als ze passeren door te roepen. Dat doen ze ook door elkaar te waarschuwen voor obstakels op de weg of andere weggebruikers.

Botsingen

Toerfietsers die in grote groepen fietsen hebben de grootste kans op een ongeluk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent in een dergelijke situatie gebeurde. Opvallend is dat een botsing met een andere weggebruiker de voornaamste oorzaak is van een ongeluk (44 procent). Meestal gaat het om een botsing met een andere race- of toerfietser. Wat ook relatief vaak voorkomt (38 procent) is dat fietsers hun evenwicht verliezen en onderuit gaan. Bij driekwart van ongelukken raakten de deelnemers aan het onderzoek gewond. Dat varieert van schaafwonden tot ziekenhuisopname.

Een groep experts ziet een aantal mogelijke oplossingen om de veiligheid met race- en toerfietsers te verbeteren. Om de steeds drukkere fietspaden te ontlasten, zouden de wielsporters naar de rijbaan moeten. Ook valt te denken aan speciale routes voor deze groepen.

Vriendelijk bellen

Om de irritatie van andere weggebruikers weg te nemen stellen de experts voor dat de toerfietsers beter vriendelijk kunnen bellen, dan hard schreeuwen als ze passeren. Scheiden van recreatieve fietsers en toerfietsers kan bijvoorbeeld door slimme manieren van scheiden met behulp van apps, aanleg van speciale parcoursen of door het mijden van drukke tijdstippen.

Race- en toerfietsers die zich niet aan de verkeersregels houden, zouden elkaar vaker moeten aanspreken op hun gedrag. Ook het verkleinen van de groepen is een idee. De slechte kwaliteit van het wegdek, extra gevaarlijk voor racefietsers, kan verbeterd worden met behulp van apps om hiervan melding te maken of door gezamenlijke inspectie met wegbeheerders en fietsclubs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Yvonne Ton

4 reacties op “Racefietsers op de rijbaan draagt bij aan veiligheid”

Martin plopsla|31.03.15|15:50

laat ze dan ook verplicht zoals alle andere fietsers verlichting gebruiken voor en achter,een bel en een signaal afgeven als deze links of rechts af willen slaan .
Zoniet gewoon gelijk de hele groep bekeuren

Maarten Noordhoek|31.03.15|20:21

oneens, wat er gebeurt als een auto, nog niet te denken aan een bus, vrachtwagen of tracktor over een gevallen wielrenner heenrijdt, waar niet op tijd voor gestopt kan worden? dan liever een schaafwond. bovendien houden sommige zogenaamde sporters zich helemaal nergens aan, ook niet aan verkeersregels op de openbare rijbaan, de automobilst, chauffeur of motorrijder is dan gewoon de klos. het gaat om de mentaliteit van de mensen, maar zie dat maar eens te veranderen!

Ewout Wijnveldt|02.04.15|11:56

Wat een onzin, ze moeten zich gewoon een beetje gedragen. Ik rij met de motor ook graag harder maar moet me gewoon aan de regels houden inclusief artikel 5

Peerke Bouwhuis|02.04.15|12:13

ik rij met de bromfiets ook liever tussen de auto`s als op het fietspad.
Mag ik ook niet dus gewoon aan passen die wielrenners.
Weet nog iets beters laat ze een wielrennersrijbewijs halen.
Geen rijbewijs dan ook niet wielrennen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Racefietsers op de rijbaan draagt bij aan veiligheid | RijschoolPro
fietspad

Racefietsers op de rijbaan draagt bij aan veiligheid

Laat grote groepen race- en toerfietsers op de rijbaan rijden in plaats van het fietspad, kweek begrip tussen race- en toerfietsers en andere weggebruikers en zorg ervoor dat infrastructuur voor fietsers goed is. Dat zijn de voornaamste aanbevelingen uit een studie van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). 

De stichting deed naar de mogelijkheden om de verkeersveiligheid bij race- en toerfietsen op de openbare weg te vergroten, in samenwerking met de twee grootste wielersportbonden in Nederland: de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) en de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie). SWOV heeft een online vragenlijst verspreid onder NTFU-leden en de resultaten van deze enquete en die van een recent ANWB-onderzoek onder fietsers daarna besproken met een groep van tientallen experts, verdeeld over drie gebieden: gedrag en veiligheid, infrastructuur en sport.

Stijgend aantal ongelukken

Race- en toerfietsers rijden meestal op de openbare weg of op het fietspad. In beide gevallen zijn andere weggebruikers daar niet altijd blij mee en voelen zich onveilig door die grote groepen. De eigen veiligheid van race- en toerfietsers is ook in het geding. Het aantal dat zich jaarlijks bij de spoedeisende hulp meldt voor behandeling stijgt. In de periode tussen 2007 en 2010 waren dat er nog jaarlijks zo’n 2000. In 2012 was het aantal verdubbeld tot 4.200 behandelingen.

De meeste respondenten vinden dat grote groepen fietsers altijd op de weg zouden moeten fietsen en niet op het fietspad. Maar 23 procent vindt aparte fietspaden voor de wielersport een goed idee. De meeste wielersporters, vooral de ouderen onder hen, kunnen zich voorstellen dat ze irritatie oproepen bij andere weggebruikers, zeker als ze in grote groepen rijden. Bijna allemaal waarschuwen ze anderen als ze passeren door te roepen. Dat doen ze ook door elkaar te waarschuwen voor obstakels op de weg of andere weggebruikers.

Botsingen

Toerfietsers die in grote groepen fietsen hebben de grootste kans op een ongeluk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent in een dergelijke situatie gebeurde. Opvallend is dat een botsing met een andere weggebruiker de voornaamste oorzaak is van een ongeluk (44 procent). Meestal gaat het om een botsing met een andere race- of toerfietser. Wat ook relatief vaak voorkomt (38 procent) is dat fietsers hun evenwicht verliezen en onderuit gaan. Bij driekwart van ongelukken raakten de deelnemers aan het onderzoek gewond. Dat varieert van schaafwonden tot ziekenhuisopname.

Een groep experts ziet een aantal mogelijke oplossingen om de veiligheid met race- en toerfietsers te verbeteren. Om de steeds drukkere fietspaden te ontlasten, zouden de wielsporters naar de rijbaan moeten. Ook valt te denken aan speciale routes voor deze groepen.

Vriendelijk bellen

Om de irritatie van andere weggebruikers weg te nemen stellen de experts voor dat de toerfietsers beter vriendelijk kunnen bellen, dan hard schreeuwen als ze passeren. Scheiden van recreatieve fietsers en toerfietsers kan bijvoorbeeld door slimme manieren van scheiden met behulp van apps, aanleg van speciale parcoursen of door het mijden van drukke tijdstippen.

Race- en toerfietsers die zich niet aan de verkeersregels houden, zouden elkaar vaker moeten aanspreken op hun gedrag. Ook het verkleinen van de groepen is een idee. De slechte kwaliteit van het wegdek, extra gevaarlijk voor racefietsers, kan verbeterd worden met behulp van apps om hiervan melding te maken of door gezamenlijke inspectie met wegbeheerders en fietsclubs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Yvonne Ton

4 reacties op “Racefietsers op de rijbaan draagt bij aan veiligheid”

Martin plopsla|31.03.15|15:50

laat ze dan ook verplicht zoals alle andere fietsers verlichting gebruiken voor en achter,een bel en een signaal afgeven als deze links of rechts af willen slaan .
Zoniet gewoon gelijk de hele groep bekeuren

Maarten Noordhoek|31.03.15|20:21

oneens, wat er gebeurt als een auto, nog niet te denken aan een bus, vrachtwagen of tracktor over een gevallen wielrenner heenrijdt, waar niet op tijd voor gestopt kan worden? dan liever een schaafwond. bovendien houden sommige zogenaamde sporters zich helemaal nergens aan, ook niet aan verkeersregels op de openbare rijbaan, de automobilst, chauffeur of motorrijder is dan gewoon de klos. het gaat om de mentaliteit van de mensen, maar zie dat maar eens te veranderen!

Ewout Wijnveldt|02.04.15|11:56

Wat een onzin, ze moeten zich gewoon een beetje gedragen. Ik rij met de motor ook graag harder maar moet me gewoon aan de regels houden inclusief artikel 5

Peerke Bouwhuis|02.04.15|12:13

ik rij met de bromfiets ook liever tussen de auto`s als op het fietspad.
Mag ik ook niet dus gewoon aan passen die wielrenners.
Weet nog iets beters laat ze een wielrennersrijbewijs halen.
Geen rijbewijs dan ook niet wielrennen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.