gordel, gordeplicht, bestuurder, auto

Belgische politie beboet meer automobilisten zonder gordel

Vorig jaar zijn ruim 97.000 automobilisten in België betrapt op rijden zonder gordel. Dat melden verschillende Belgische media, die inzicht hadden in cijfers van de politie. Dat is ongeveer een kwart meer dan in 2013. In totaal werden bijna 3,5 miljoen bestuurders beboet.

De politie noemt bij de omroep VRT de stijging van die boetes opvallend omdat er steeds meer auto’s zijn uitgerust met waarschuwingssystemen om automobilisten attent te maken op de gordel. Daar staat tegenover dat de politie actiever is gaan controleren op gordeldracht. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor de stijging.

Te hard rijden

Twee jaar geleden constateerde ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) al dat het de gordeldracht stagneerde. Dat was dan ook de reden voor de start van de campagne ‘Geen gordel op de baan komt hard aan’. Uit de cijfers die BIVV toen bekend maakte bleek dat één op de zes Belgen voorin de auto geen gordel droeg. Daarbij ging het zowel op chauffeurs als passagiers.

Het grootste aantal verkeersboetes dat vorig jaar in België werd uitgeschreven betrof te hard rijden. Voor dat vergrijp deelde de politie ruim 3 miljoen bekeuringen uit. Bellen achter het stuur (ruim 117.700 keer) kwam op de tweede plek van meest geconstateerde overtredingen. Het aantal automobilisten dat met te veel alcohol op achter het stuur betrapt werd daalde met 10 procent. De politie bekeurde wel fors meer bestuurders die drugs hadden gebruikt.

Nederland

In Nederland werden in 2014 ruim 8 miljoen verkeersovertredingen begaan. Dat aantal daalde met bijna 20 procent ten opzichte van 2013. Ook in Nederland werden de meeste verkeersboetes opgelegd vanwege te hard rijden. Het ging om 6,7 miljoen boetes.

Lees ook:
Ruim 8 miljoen boetes voor verkeersovertredingen in 2014

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische politie beboet meer automobilisten zonder gordel | RijschoolPro
gordel, gordeplicht, bestuurder, auto

Belgische politie beboet meer automobilisten zonder gordel

Vorig jaar zijn ruim 97.000 automobilisten in België betrapt op rijden zonder gordel. Dat melden verschillende Belgische media, die inzicht hadden in cijfers van de politie. Dat is ongeveer een kwart meer dan in 2013. In totaal werden bijna 3,5 miljoen bestuurders beboet.

De politie noemt bij de omroep VRT de stijging van die boetes opvallend omdat er steeds meer auto’s zijn uitgerust met waarschuwingssystemen om automobilisten attent te maken op de gordel. Daar staat tegenover dat de politie actiever is gaan controleren op gordeldracht. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor de stijging.

Te hard rijden

Twee jaar geleden constateerde ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) al dat het de gordeldracht stagneerde. Dat was dan ook de reden voor de start van de campagne ‘Geen gordel op de baan komt hard aan’. Uit de cijfers die BIVV toen bekend maakte bleek dat één op de zes Belgen voorin de auto geen gordel droeg. Daarbij ging het zowel op chauffeurs als passagiers.

Het grootste aantal verkeersboetes dat vorig jaar in België werd uitgeschreven betrof te hard rijden. Voor dat vergrijp deelde de politie ruim 3 miljoen bekeuringen uit. Bellen achter het stuur (ruim 117.700 keer) kwam op de tweede plek van meest geconstateerde overtredingen. Het aantal automobilisten dat met te veel alcohol op achter het stuur betrapt werd daalde met 10 procent. De politie bekeurde wel fors meer bestuurders die drugs hadden gebruikt.

Nederland

In Nederland werden in 2014 ruim 8 miljoen verkeersovertredingen begaan. Dat aantal daalde met bijna 20 procent ten opzichte van 2013. Ook in Nederland werden de meeste verkeersboetes opgelegd vanwege te hard rijden. Het ging om 6,7 miljoen boetes.

Lees ook:
Ruim 8 miljoen boetes voor verkeersovertredingen in 2014

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.