Landelijk onderzoek naar slecht zicht achter het stuur

Deze week is de aftrap gedaan van een grootschalig onderzoek naar slecht zicht van automobilisten in het verkeer. Bij een mobiel oogmeetstation bij tankstation Total Oudenhorst in Woudenberg en bij alle vestigingen van Pearle Opticiens in Nederland, die mede-initiatiefnemer is van het onderzoek met Veilig Verkeer Nederland (VVN), kunnen alle automobilisten tot en met woensdag 16 september hun ogen laten meten.

De hoop is dat het onderzoek genaamd ‘Goed zien in het Verkeer’ kan uitwijzen dat er minder dan één op de tien automobilisten niet optimaal ziet. Dat bleek namelijk uit eerder soortgelijk onderzoek in 2011. Toen bleek dat al deze bestuurders beter zouden kunnen zien door het dragen van een bril of een aanpassing van de sterkte van de brillenglazen.

Verkeersellende

VVN roept automobilisten op om massaal mee te doen aan het onderzoek. “Het klinkt als een open deur, maar heel veel verkeersellende is te voorkomen als automobilisten goed kunnen zien”, zo zegt woordvoerder Rob Stomphorst. “Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen die in de auto stapt, zijn of haar ogen regelmatig laat controleren. Eén op de tien automobilisten die niet optimaal ziet is echt teveel. We hopen uiteraard dat dit onderzoek uitwijst dat er sprake is van een verbetering.”

Terwijl in het onderzoek wordt bekeken in hoeverre automobilisten niet goed genoeg zien, wijst VVN nog op andere factoren die zichtbelemmerend werken in het verkeer:

  • Laagstaande zon en bijbehorende schittering op de weg
  • Slecht weer zoals regen of sneeuw
  • Vieze autoruiten
  • Vieze (zonne)brilglazen

Controleren

Volgens Pearle-directeur Herron van der Sluis moet goed zien net zo vanzelfsprekend zijn in het verkeer als het dragen van een gordel. “Vanuit het oogpunt van veiligheid in het verkeer, is het belangrijk dat iedere automobilist goed ziet. Dit is niet alleen belangrijk voor de automobilist zelf maar zeker ook voor andere verkeersdeelnemers, zoals fietsers en wandelaars.”

Iedere automobilist kan tot en met woensdag 26 augustus een oogmeting laten doen in het oogmeetstation bij Total Oudenhorst. Bij de Pearle-winkels kan dit tot en met woensdag 16 september. Naast deze metingen worden door heel Nederland 100.000 snapbands weggegeven aan basisschoolleerlingen en is in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een verkeerslesbrief voor hen ontwikkeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.