Amsterdam breidt milieuzone uit

Amsterdam gaat vanaf 1 januari 2018 de meest vervuilende brom- en snorfietsen weren uit de bebouwde kom. Daarover heeft de gemeente afspraken gemaakt met Bovag en RAI Vereniging. De maatregelen moeten bijdragen een uitstootvrije stad in 2025.

Het gaat met name om brom- en snorfietsen met een tweetaktmotor. Het voorstel om de huidige milieuzone uit te breiden met onder meer brom- en snorfietsen maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen om de stad schoner te krijgen. De gemeenteraad beslist erover op 22 juni.

Ontheffing

Afgesproken is dat er een ontheffing geldt voor bepaalde brom- en snorfieten met een viertaktmotor. Alle brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor en een DET van vóór 1 januari 2011 krijgen geen toegang tot de milieuzone.

Bovag, RAI Vereniging en de gemeente Amsterdam zijn overeengekomen dat er ontheffing wordt verleend aan brom- en snorfietsen met een viertaktmotor van maximaal tien jaar oud. Dit betekent dat brom- en snorfietsen met een Datum Eerste Toelating (DET) vanaf 1 januari 2008 een ontheffing aan kunnen vragen om in de milieuzone te rijden. Deze ontheffing wordt tot uiterlijk 1 januari 2021 aan zowel Amsterdammers als aan mensen die niet in de stad wonen verleend voor viertakt brom- en snorfietsen niet ouder dan tien jaar.

Tien jaar

De termijn van tien jaar is gekozen omdat in 2008 de minder vervuilende injectiemotor zijn intrede heeft gedaan en een levensduur van tien jaar redelijk wordt geacht voor brom- en snorfietsen. Er is afgesproken dat erkende scooterbedrijven gaan toetsen of het viertakt-variant betreft en wie dus recht heeft op ontheffing. Hiervoor komen die bedrijven in aanmerking die per 1 januari 2017 geen brom- en snorfietsen meer verkopen met een tweetaktmotor (niet zijnde Euro4 of nieuwer).

Eerder maakte de gemeente ook al afspraken met de logistieke branche, het GVB en de taxibranche om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Locatie

De milieuzone voor brom- en snorfietsen gaat gelden voor de gehele bebouwde kom van Amsterdam, met uitzondering van de dorpen in Noord: Durgerdam, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Amsterdam breidt milieuzone uit”

Ronald Outlook|12.05.16|21:32

De gewone brommerforens is dus de klos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Amsterdam breidt milieuzone uit | RijschoolPro

Amsterdam breidt milieuzone uit

Amsterdam gaat vanaf 1 januari 2018 de meest vervuilende brom- en snorfietsen weren uit de bebouwde kom. Daarover heeft de gemeente afspraken gemaakt met Bovag en RAI Vereniging. De maatregelen moeten bijdragen een uitstootvrije stad in 2025.

Het gaat met name om brom- en snorfietsen met een tweetaktmotor. Het voorstel om de huidige milieuzone uit te breiden met onder meer brom- en snorfietsen maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen om de stad schoner te krijgen. De gemeenteraad beslist erover op 22 juni.

Ontheffing

Afgesproken is dat er een ontheffing geldt voor bepaalde brom- en snorfieten met een viertaktmotor. Alle brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor en een DET van vóór 1 januari 2011 krijgen geen toegang tot de milieuzone.

Bovag, RAI Vereniging en de gemeente Amsterdam zijn overeengekomen dat er ontheffing wordt verleend aan brom- en snorfietsen met een viertaktmotor van maximaal tien jaar oud. Dit betekent dat brom- en snorfietsen met een Datum Eerste Toelating (DET) vanaf 1 januari 2008 een ontheffing aan kunnen vragen om in de milieuzone te rijden. Deze ontheffing wordt tot uiterlijk 1 januari 2021 aan zowel Amsterdammers als aan mensen die niet in de stad wonen verleend voor viertakt brom- en snorfietsen niet ouder dan tien jaar.

Tien jaar

De termijn van tien jaar is gekozen omdat in 2008 de minder vervuilende injectiemotor zijn intrede heeft gedaan en een levensduur van tien jaar redelijk wordt geacht voor brom- en snorfietsen. Er is afgesproken dat erkende scooterbedrijven gaan toetsen of het viertakt-variant betreft en wie dus recht heeft op ontheffing. Hiervoor komen die bedrijven in aanmerking die per 1 januari 2017 geen brom- en snorfietsen meer verkopen met een tweetaktmotor (niet zijnde Euro4 of nieuwer).

Eerder maakte de gemeente ook al afspraken met de logistieke branche, het GVB en de taxibranche om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Locatie

De milieuzone voor brom- en snorfietsen gaat gelden voor de gehele bebouwde kom van Amsterdam, met uitzondering van de dorpen in Noord: Durgerdam, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Amsterdam breidt milieuzone uit”

Ronald Outlook|12.05.16|21:32

De gewone brommerforens is dus de klos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.