CBR, hoofdkantoor

CBR geeft fors meer mensen rijcursus na rijden met alcohol

Het CBR heeft vorig jaar een fors hoger aantal automobilisten een verplichte rijcursus opgelegd voor rijden onder invloed. Dat gebeurde in 2015 meer dan tienduizend keer, waar het in 2014 nog om ongeveer negenduizend rijcursussen ging. 

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Volgens het CBR ligt de oorzaak van de gigantische stijging bij het verdwijnen van het alcoholslotprogramma. De rechter heeft bepaald dat dit niet meer opgelegd mag worden.

Cursussen

In totaal kregen 10.312 automobilisten een rijcursus opgelegd, tegenover 9.036 personen in 2014. Het CBR kan twee cursussen opleggen, namelijk de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) en iets zwaardere EMA (Educatieve Maatregel Alcohol in het Verkeer). De stijging van het aantal opgelegde cursussen is helemaal toe te schrijven aan de laatste maatregel.

Het aantal EMA-cursussen steeg vorig jaar naar een totaal van 7.753 keer; dat is een stijging van 34 procent. De LEMA werd een stuk minder vaak opgelegd, namelijk 2.559 keer vorig jaar tegenover 3.325 keer in 2014.

Alcoholslotprogramma

Het CBR schrijft de stijging van de opgelegde zwaardere maatregelen toe aan het verdwijnen van het alcoholslotprogramma, zo schrijft Nu.nl. Tot eind 2014 was het zo dat automobilisten die een promillage tussen 1,3 en 1,8 bliezen, een alcoholslot in hun auto kregen. Dat mag nu niet meer, en daarom krijgen deze personen nu allemaal de zwaardere EMA-cursus opgelegd.

Uit de cijfers blijkt verder dat in het westen van het land relatief meer mensen een alcoholcursus opgelegd krijgen dan in het oosten. Hoe dat komt, weet het CBR niet. Daarvoor zijn cijfers nodig voor het aantal alcoholcontroles in de verschillende delen van Nederland, maar die lopen via de politie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.