speekseltest

‘Nieuwe vertraging voor drugstest in verkeer beschamend’

Dat de speekseltest voor de controle op drugs in het verkeer voor de tweede keer met een jaar is uitgesteld, is beschamend. Dat zegt Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) in een gesprek met BNR Nieuwsradio. Dat is geen politieke mening, vindt hij. Alle partijen balen er volgens hem van dat het nog niet geregeld is. “De minister moet zich schamen dat hij het nog niet geregeld heeft.”

In mei 2015 liet minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer weten dat de politie pas vanaf 1 juli 2016 speekseltesten gaat inzetten in het verkeer in plaats van 1 juli 2015, zoals de bedoeling was. De vertraging had te maken met de complexe aanbesteding die niet op tijd rond zou kunnen komen. Begin dit jaar werd duidelijk dat de inzet van de speekseltest opnieuw uitgesteld is, opnieuw omdat vanwege de aanbesteding. De ingangsdatum zou 1 januari 2017 worden. Eind juni maakte de minister bekend dat 1 januari 2017 niet haalbaar was en dat politie de speekseltesters vanaf medio 2017 kan gebruiken.

België

Van Helvert heeft er weinig begrip voor. In België wordt de test al wel enkele jaren gebruikt bij de verkeerscontroles en met succes. “Als de Belgen het kunnen, moeten wij het ook kunnen”, zegt Van Helvert tegen BNR. “Het moet gewoon geregeld worden.”

Ook Veilig Verkeer Nederland ziet de test graag zo snel mogelijk ingevoerd worden, omdat er zo meer inzicht ontstaat in de mate waarin drugsgebruik voorkomt in het verkeer. Ook kan controle op drugs het aantal verkeersslachtoffers omlaag brengen. De veiligheidsorganisatie hoopt dat haar eigen lobby en de druk van de politiek ertoe kan leiden dat de test er toch eerder komt dan 2017.

Sjoerd Houwing van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verwijst naar de regelgeving die aangepast moet worden. Dat zorgt voor extra complicaties omdat ook de alcoholwetgeving moet worden aangepast.

Lees ook:

Speekseltest op drugsgebruik in verkeer uitgesteld

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Nieuwe vertraging voor drugstest in verkeer beschamend’ | RijschoolPro
speekseltest

‘Nieuwe vertraging voor drugstest in verkeer beschamend’

Dat de speekseltest voor de controle op drugs in het verkeer voor de tweede keer met een jaar is uitgesteld, is beschamend. Dat zegt Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) in een gesprek met BNR Nieuwsradio. Dat is geen politieke mening, vindt hij. Alle partijen balen er volgens hem van dat het nog niet geregeld is. “De minister moet zich schamen dat hij het nog niet geregeld heeft.”

In mei 2015 liet minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer weten dat de politie pas vanaf 1 juli 2016 speekseltesten gaat inzetten in het verkeer in plaats van 1 juli 2015, zoals de bedoeling was. De vertraging had te maken met de complexe aanbesteding die niet op tijd rond zou kunnen komen. Begin dit jaar werd duidelijk dat de inzet van de speekseltest opnieuw uitgesteld is, opnieuw omdat vanwege de aanbesteding. De ingangsdatum zou 1 januari 2017 worden. Eind juni maakte de minister bekend dat 1 januari 2017 niet haalbaar was en dat politie de speekseltesters vanaf medio 2017 kan gebruiken.

België

Van Helvert heeft er weinig begrip voor. In België wordt de test al wel enkele jaren gebruikt bij de verkeerscontroles en met succes. “Als de Belgen het kunnen, moeten wij het ook kunnen”, zegt Van Helvert tegen BNR. “Het moet gewoon geregeld worden.”

Ook Veilig Verkeer Nederland ziet de test graag zo snel mogelijk ingevoerd worden, omdat er zo meer inzicht ontstaat in de mate waarin drugsgebruik voorkomt in het verkeer. Ook kan controle op drugs het aantal verkeersslachtoffers omlaag brengen. De veiligheidsorganisatie hoopt dat haar eigen lobby en de druk van de politiek ertoe kan leiden dat de test er toch eerder komt dan 2017.

Sjoerd Houwing van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verwijst naar de regelgeving die aangepast moet worden. Dat zorgt voor extra complicaties omdat ook de alcoholwetgeving moet worden aangepast.

Lees ook:

Speekseltest op drugsgebruik in verkeer uitgesteld

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.