Appen tijdens het rijden

Veilig Verkeer Nederland adviseert app voor bestuurders

Veilig Verkeer Nederland (VVN) raadt bestuurders aan een speciale app te gebruiken die ervoor zorgt dat je je aandacht op de weg houdt, zonder je volledig af te sluiten van je contactpersonen. De app Drive Safely Keep Focused start automatisch zodra je gaat rijden en stopt wanneer je weer stilstaat. Naar schatting wordt 20 tot 25 procent van de ongelukken in het verkeer veroorzaakt door een smartphone, meldt VVN.

De app, geschikt voor Android, zorgt ervoor dat de belangrijkste functies worden uitgeschakeld tijdens het rijden. De app start automatisch zodra die merkt dat je rijdt. Ook schakelt de app zich vanzelf weer uit zodra je stopt met rijden. Handsfree bellen is mogelijk via carkit, headset of bluetooth. Handheld bellen (met de telefoon in je hand) is niet mogelijk.

Social media

Berichten die binnenkomen via social media, zoals WhatsApp, kunnen niet bekeken of gehoord worden. Verzenden van berichten via social media is ook niet mogelijk. Het gebruik van een navigatie zoals Google Maps of TomTom staat de app gewoon toe. Ook is het altijd mogelijk een noodoproep te doen.

Voor wie wel rondrijdt maar zelf niet aan het stuur zit, zoals passagiers of OV-gebruikers, is er een passagiersmodus. Hiermee geeft de app volledige toegang tot de telefoon. Ook is het een optie om een geluidsignaal bij inkomende oproepen in- en uit te schakelen of een tekstbericht te sturen naar bellers.

‘Smartphone verplicht uit’

Afgelopen zomer pleitte VVN nog voor een verplichte automatische blokkade van smartphones in auto’s die harder dan 30 kilometer per uur rijden. De wetgeving moet daartoe worden veranderd, vindt de VVN. De organisatie maakt zich zorgen over het aantal ongelukken in het verkeer dat veroorzaakt wordt door het gebruik van smartphones. De SWOV spreekt over enkele tientallen doden en enkele honderden gewonden per jaar, maar VVN vermoedt dat het aantal veel hoger ligt.

Lees ook: ‘Iedere smartphone met bij meer dan 30 kilometer per uur verplicht uit’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.