smartphone, appen, mobiele telefoon

Minister Schultz: laat auto de smartphone overnemen

Smartphone

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil het appen en sms’en in de auto verbieden. Ook onderzoekt ze technische mogelijkheden, waarbij bepaalde functies van een telefoon automatisch worden uitgeschakeld tijdens het rijden of waarbij de auto de telefoon overneemt. Hiervoor gaat de minister in gesprek met telecombedrijven. 

Dat vertelt de minister in een interview met het AD. Ze ziet het gebruik van de smartphone achter het stuur als een groot probleem. “Als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus moeten we verder kijken. Verbieden is een optie.”

Verbod uitbreiden

Momenteel is het al verboden voor bestuurders om hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. De minister kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een verbod op het bedienen van een mobiel. Dat verbod geldt dan ook als de smartphone in een houder staat.

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat er jaarlijks zo’n 600 doden en zwaargewonden vallen door mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto. Ook handsfree bellen heeft een negatief effect: de kans op een ongeluk is bij bellen in de auto vier keer hoger dan normaal.

Veilig Verkeer Nederland is blij met de uitspraken van minister Schultz van Haegen. “Fijn dat de minister zo snel reageert op de sterke toename van het aantal verkeersslachtoffers”, zegt VVN-directeur Felix Cohen. “De plannen zijn goed, nu komt het er op aan om supersnel met wetgeving te komen. Elke maand eerder redt levens. Juist dat willen we in de nabije toekomst bereiken.”

Apps tegen afleiding

De minister maakt een vergelijking met het populaire spel Pokémon Go. Bij een een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur wordt het spel onbruikbaar. Om het smartphonegebruik tegen te gaan, zijn er al diverse apps ontwikkeld. De apps zorgen ervoor dat er tijdens het rijden geen berichtjes via sms of social media kan worden verstuurd. In de meeste gevallen kunnen de bestuurdes nog wel bellen met hun mobieltje.

Onlangs kreeg een Nederlandse startup een internationale prijs voor het systeem SafeDrivePod, dat eveneens afleiding in het verkeer door de smartphone moet voorkomen.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Minister Schultz: laat auto de smartphone overnemen”

Jelle Scholing|28.11.16|21:15

Ik vind dat er in auto’s een klein verborgen stoorzendertje
Geplaatst moet worden. Uitzondering van taxi’s touringcars en overheidsdiensten. Het zendertje verstoord tijdens het draaien van de motor het internetverkeer behalve het telefoonverkeer eventueel handsfree. Dat moet toch niet moeilijk zijn?
Met al die knappe koppen kunnen ze zoiets toch wel bedenken?

Jelle Scholing
[email protected]

Willy Davina|30.11.16|00:23

Laat haar eerst eens die fietsers een telefoon verbieden ze moet eens vaker de weg op vooral als de scholen aan en uit gaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister Schultz: laat auto de smartphone overnemen | RijschoolPro
smartphone, appen, mobiele telefoon

Minister Schultz: laat auto de smartphone overnemen

Smartphone

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil het appen en sms’en in de auto verbieden. Ook onderzoekt ze technische mogelijkheden, waarbij bepaalde functies van een telefoon automatisch worden uitgeschakeld tijdens het rijden of waarbij de auto de telefoon overneemt. Hiervoor gaat de minister in gesprek met telecombedrijven. 

Dat vertelt de minister in een interview met het AD. Ze ziet het gebruik van de smartphone achter het stuur als een groot probleem. “Als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus moeten we verder kijken. Verbieden is een optie.”

Verbod uitbreiden

Momenteel is het al verboden voor bestuurders om hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. De minister kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een verbod op het bedienen van een mobiel. Dat verbod geldt dan ook als de smartphone in een houder staat.

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat er jaarlijks zo’n 600 doden en zwaargewonden vallen door mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto. Ook handsfree bellen heeft een negatief effect: de kans op een ongeluk is bij bellen in de auto vier keer hoger dan normaal.

Veilig Verkeer Nederland is blij met de uitspraken van minister Schultz van Haegen. “Fijn dat de minister zo snel reageert op de sterke toename van het aantal verkeersslachtoffers”, zegt VVN-directeur Felix Cohen. “De plannen zijn goed, nu komt het er op aan om supersnel met wetgeving te komen. Elke maand eerder redt levens. Juist dat willen we in de nabije toekomst bereiken.”

Apps tegen afleiding

De minister maakt een vergelijking met het populaire spel Pokémon Go. Bij een een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur wordt het spel onbruikbaar. Om het smartphonegebruik tegen te gaan, zijn er al diverse apps ontwikkeld. De apps zorgen ervoor dat er tijdens het rijden geen berichtjes via sms of social media kan worden verstuurd. In de meeste gevallen kunnen de bestuurdes nog wel bellen met hun mobieltje.

Onlangs kreeg een Nederlandse startup een internationale prijs voor het systeem SafeDrivePod, dat eveneens afleiding in het verkeer door de smartphone moet voorkomen.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Minister Schultz: laat auto de smartphone overnemen”

Jelle Scholing|28.11.16|21:15

Ik vind dat er in auto’s een klein verborgen stoorzendertje
Geplaatst moet worden. Uitzondering van taxi’s touringcars en overheidsdiensten. Het zendertje verstoord tijdens het draaien van de motor het internetverkeer behalve het telefoonverkeer eventueel handsfree. Dat moet toch niet moeilijk zijn?
Met al die knappe koppen kunnen ze zoiets toch wel bedenken?

Jelle Scholing
[email protected]

Willy Davina|30.11.16|00:23

Laat haar eerst eens die fietsers een telefoon verbieden ze moet eens vaker de weg op vooral als de scholen aan en uit gaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.