Duitse onderzoekers: ‘voer rijbewijs in voor elektrische steps’

Eenmalig gebruik

Duitse verkeersveiligheidexperts adviseren om een rijbewijs in te voeren voor e-steps. Dat rijbewijs moet vergelijkbaar zijn met het bromfietsrijbewijs. Het examen moet er komen omdat er nu te veel ongelukken met de elektrische steps gebeuren, stellen de onderzoekers. In Duitsland mag je momenteel vanaf 14 jaar, zonder helm of rijbewijs, met allerlei e-steps de weg op. In Nederland mag dit vanaf 16 jaar, eveneens zonder helm of rijbewijs, en uitsluitend op goedgekeurde steps zoals Segways. 

Experts van het Goslar Institut bevelen de Duitse politiek aan om het rijbewijs voor e-steps in te voeren. De verkeersveiligheid rondom de elektrische steps was een van de centrale thema’s van het recente verkeerscongres in Goslar. De aanbevelingen van deze groep experts wegen normaal gezien zwaar mee bij het opstellen van wet- en regelgeving. Het is daarom aannemelijk dat het rijbewijs voor de elektrische step straks wordt ingevoerd.

In Duitsland mag er momenteel vanaf 14 jaar en zonder helm en rijbewijs met elektrische steps op de openbare weg worden gereden. De steps worden bijvoorbeeld in grote steden ingezet als deelvervoersmiddel, ook worden ze veel gebruikt in het toerisme. Er zijn vooralsnog geen officiële ongevallenstatistieken, omdat de elektrische steps nog maar kort veelvuldig worden gebruikt. Toch zien onderzoekers het aantal ongelukken waarbij dit type voertuig is betrokken toenemen, ook zijn er al dodelijke slachtoffers gevallen.

Brokken

De meest voorkomende oorzaak van letsel op de e-step is onzorgvuldigheid van de bestuurders. De step wordt als een ‘leuk’ iets beschouwd en de berijder is vaak maar weinig of niet bekend met het voertuig en veilig rijgedrag. Andere weggebruikers weten ook nog eens weinig van de snelheid of wendbaarheid van de steps. Dat in combinatie met de onzorgvuldigheid, zorgt voor brokken.

De onderzoekers stellen dat veel e-steprijders waarschijnlijk weinig of zelfs helemaal niet op de hoogte zijn van de regels voor het gebruik van het voertuig. Dat gebrek aan kennis van moet worden verholpen door het voorgestelde officiële rijbewijs voor de kleine elektrische voertuigen.

Situatie in Nederland

In veel Europese landen zijn elektrische steps toegestaan op de openbare weg, waaronder Duitsland. In Nederland is dat niet het geval. Wie toch de weg opgaat riskeert een boete van 380 euro. Na de vakantieperiode waarschuwde het Verbond voor Verzekeraars al eens voor het gebruik. “Veel Nederlanders komen terug met een elektrische step die ze op vakantie gewoon konden gebruiken, maar hier niet meer.”

Er is vooralsnog geen Europese richtlijn voor het gebruik van e-steps. In Nederland mag een e-step alleen de weg op als deze is gekwalificeerd als een ‘bijzondere bromfiets’, zoals bijvoorbeeld de Segway of indien deze gekeurd is volgens de Automotive directive 168/2013. In dat geval is er Europese goedkeuring er mag er in alle landen legaal worden gereden. Een voorbeeld daarvan is de Nederlandse Veeley (zie foto). Je moet zestien jaar zijn, je hoeft daarvoor geen rijbewijs te hebben én je hoeft geen helm op.

De RDW keurt de steps voordat deze de weg op mogen. Enkele eisen waar de voertuigen aan moeten voldoen: de step moet twee remsystemen hebben, een remlicht, richtingaanwijzers, luchtbanden, een bel en geen voorwielaandrijving. De strenge Nederlandse eisen zijn er gekomen na het ongeluk met een Stint.

Letsel

Behalve een rijbewijs, adviseren de veiligheidsonderzoekers ook het verplicht stellen van een helm. De steps gaan al snel 20 km per uur, wat bij een val al veel letsel kan veroorzaken (zoals kneuzingen, verstuikingen, snijwonden, hoofdletsels, gebroken botten of zelfs dwarslaesie).

Opvallend: in Duitsland wordt de step vaak gebruikt om thuis te komen na het drinken van alcohol, terwijl voor de step dezelfde alcohollimiet geldt als voor achter het stuur van de auto.

Foto: Veeley

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse onderzoekers: ‘voer rijbewijs in voor elektrische steps’ | RijschoolPro

Duitse onderzoekers: ‘voer rijbewijs in voor elektrische steps’

Eenmalig gebruik

Duitse verkeersveiligheidexperts adviseren om een rijbewijs in te voeren voor e-steps. Dat rijbewijs moet vergelijkbaar zijn met het bromfietsrijbewijs. Het examen moet er komen omdat er nu te veel ongelukken met de elektrische steps gebeuren, stellen de onderzoekers. In Duitsland mag je momenteel vanaf 14 jaar, zonder helm of rijbewijs, met allerlei e-steps de weg op. In Nederland mag dit vanaf 16 jaar, eveneens zonder helm of rijbewijs, en uitsluitend op goedgekeurde steps zoals Segways. 

Experts van het Goslar Institut bevelen de Duitse politiek aan om het rijbewijs voor e-steps in te voeren. De verkeersveiligheid rondom de elektrische steps was een van de centrale thema’s van het recente verkeerscongres in Goslar. De aanbevelingen van deze groep experts wegen normaal gezien zwaar mee bij het opstellen van wet- en regelgeving. Het is daarom aannemelijk dat het rijbewijs voor de elektrische step straks wordt ingevoerd.

In Duitsland mag er momenteel vanaf 14 jaar en zonder helm en rijbewijs met elektrische steps op de openbare weg worden gereden. De steps worden bijvoorbeeld in grote steden ingezet als deelvervoersmiddel, ook worden ze veel gebruikt in het toerisme. Er zijn vooralsnog geen officiële ongevallenstatistieken, omdat de elektrische steps nog maar kort veelvuldig worden gebruikt. Toch zien onderzoekers het aantal ongelukken waarbij dit type voertuig is betrokken toenemen, ook zijn er al dodelijke slachtoffers gevallen.

Brokken

De meest voorkomende oorzaak van letsel op de e-step is onzorgvuldigheid van de bestuurders. De step wordt als een ‘leuk’ iets beschouwd en de berijder is vaak maar weinig of niet bekend met het voertuig en veilig rijgedrag. Andere weggebruikers weten ook nog eens weinig van de snelheid of wendbaarheid van de steps. Dat in combinatie met de onzorgvuldigheid, zorgt voor brokken.

De onderzoekers stellen dat veel e-steprijders waarschijnlijk weinig of zelfs helemaal niet op de hoogte zijn van de regels voor het gebruik van het voertuig. Dat gebrek aan kennis van moet worden verholpen door het voorgestelde officiële rijbewijs voor de kleine elektrische voertuigen.

Situatie in Nederland

In veel Europese landen zijn elektrische steps toegestaan op de openbare weg, waaronder Duitsland. In Nederland is dat niet het geval. Wie toch de weg opgaat riskeert een boete van 380 euro. Na de vakantieperiode waarschuwde het Verbond voor Verzekeraars al eens voor het gebruik. “Veel Nederlanders komen terug met een elektrische step die ze op vakantie gewoon konden gebruiken, maar hier niet meer.”

Er is vooralsnog geen Europese richtlijn voor het gebruik van e-steps. In Nederland mag een e-step alleen de weg op als deze is gekwalificeerd als een ‘bijzondere bromfiets’, zoals bijvoorbeeld de Segway of indien deze gekeurd is volgens de Automotive directive 168/2013. In dat geval is er Europese goedkeuring er mag er in alle landen legaal worden gereden. Een voorbeeld daarvan is de Nederlandse Veeley (zie foto). Je moet zestien jaar zijn, je hoeft daarvoor geen rijbewijs te hebben én je hoeft geen helm op.

De RDW keurt de steps voordat deze de weg op mogen. Enkele eisen waar de voertuigen aan moeten voldoen: de step moet twee remsystemen hebben, een remlicht, richtingaanwijzers, luchtbanden, een bel en geen voorwielaandrijving. De strenge Nederlandse eisen zijn er gekomen na het ongeluk met een Stint.

Letsel

Behalve een rijbewijs, adviseren de veiligheidsonderzoekers ook het verplicht stellen van een helm. De steps gaan al snel 20 km per uur, wat bij een val al veel letsel kan veroorzaken (zoals kneuzingen, verstuikingen, snijwonden, hoofdletsels, gebroken botten of zelfs dwarslaesie).

Opvallend: in Duitsland wordt de step vaak gebruikt om thuis te komen na het drinken van alcohol, terwijl voor de step dezelfde alcohollimiet geldt als voor achter het stuur van de auto.

Foto: Veeley

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.