Column Arno Smits (BOVAG): Safety first

Column Arno Smits (BOVAG): Safety first

Voorzitter Arno Smits Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand vraagt hij aandacht voor verkeersveiligheid en licht hij toe hoe BOVAG een steentje bijdraagt aan het verbeteren van deze veiligheid. 

De noodzaak voor meer aandacht rondom het thema verkeersveiligheid blijkt maar weer eens uit de zorgelijke ontwikkeling van de ongevallencijfers. De laatste jaren zien we helaas geen dalende, maar juist een stijgende lijn in de aantallen verkeersslachtoffers. Verkeersveiligheid staat bij BOVAG dan ook hoog in het vaandel. Zowel bij de vereniging in het algemeen als bij de afdeling Rijscholen. We dragen ons steentje bij, zetten hoog in en maken van het opleiden tot veilige verkeersdeelnemer een topprioriteit.

Zo werkt BOVAG overkoepelend samen in de verkeersveiligheidscoalitie met onder andere de ANWB, RAI Vereniging en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). In de ADAS-coalitie wordt daarnaast gewerkt aan standaardisatie, harmonisatie en bevordering van rijhulpsystemen en wordt het programma MONO-zakelijk actief uitgedragen.

Ook is er de speciale BOVAG Caravantraining en de Rijvaardigheidstraining voor camperaars, die we samen met de Nederlandse Kampeerauto Club hebben ontwikkeld. Sinds kort besteden we extra aandacht aan heropstappers op de motorfiets middels de opfriscursus BOVAG Back on the Bike. Intussen hebben circa 100 rijscholen zich hierbij aangesloten, zodat zij deze cursus zelf kunnen geven. Zij maken gebruik van de ‘tools’ die BOVAG hen aanreikt om motorrijbewijsbezitters na een lange periode van inactiviteit met voldoende vertrouwen en inzicht weer de weg op te laten gaan.

BOVAG Rijinstructeursdag

Ook de speciale Rijinstructeursdag van 13 februari staat volledig in het teken van verkeersveiligheid, met WRM-bijscholing die is afgestemd op de tien meest gemaakte fouten bij het praktijkexamen. Veel daarvan zijn overigens identiek aan de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen, dus daar valt zeer zeker winst te behalen. Het draagvlak voor deze dag is zeer groot onder de BOVAG-leden, getuige de negentig beschikbare plekken die binnen no-time volgeboekt waren. In de loop van dit jaar zullen we nog meer van zulke bijscholingen plannen.

Ik zie het als mijn primaire taak én die van de gehele rijschoolbranche om het onderwerp verkeersveiligheid bovenaan ieders prioriteitenlijst te zetten. Doet u mee?

Arno Smits

Voorzitter BOVAG Rijscholen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.