Tweede Kamer eist meer actie van het CBR 

Gedupeerden van de wachttijden van het CBR moeten méér vergoeding krijgen; de administratieve rijbewijsverlenging van senioren moet zo snel mogelijk ingaan en het CBR moet met een gedetailleerd stappenplan komen waarin staat hoe alles voor 1 maart 2020 weer op de rit is. Dat is besloten in de Tweede Kamer. 

De aanhoudende problemen van het CBR werden vorige week tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer uitgebreid tegen het licht gehouden. Tijdens het debat is een aantal moties ingediend, over deze moties is inmiddels gestemd.
Gedupeerden van de aanhoudende problemen bij het CBR zitten soms maandenlang zonder rijbewijs. Kamerleden De Pater-Postma (CDA) en Schonis (D66) dienden een motie in waarin ze vragen om compensatie voor de gedupeerden. Het is de ‘morele plicht’ van de overheid om deze mensen tegemoet te komen, volgens de Kamerleden. De huidige vergoeding van de extra kosten is onvoldoende en de Kamerleden verzoeken de regering de mogelijkheden te onderzoeken voor een meer passende en actieve compensatie. 145 Kamerleden stemden voor deze motie, alleen de leden van FvD stemden tegen. 

Stappenplan 

De Pater-Postma diende een motie in waarin ze vraagt om een stappenplan van het CBR dat gedetailleerd weergeeft op welke wijze en binnen welke termijnen stappen worden gezet om de doorlooptijden van rijbewijzen op uiterlijk 1 maart 2020 weer op orde te hebben. Ook deze motie werd met een meerderheid van stemmen aangenomen. In een eigen prognose geeft het CBR aan dat in het beste geval de doorlooptijd weer is wat het moet zijn in de zomer van 2020, in het slechtste geval lukt dit pas halverwege 2021. De Pater-Postma neemt met deze prognose geen genoegen.
Roy van Aalst van de PVV vroeg in een motie om uitstel van het vervallen van de Code 95 op het rijbewijs van oudere chauffeurs. Zijn voorstel werd met 125 stemmen tegen verworpen. Van Aalst wilde ook alvast vastleggen dat het CBR de tarieven volgend jaar niet zou verhogen. Ook in die motie konden te weinig Kamerleden zich vinden. 

Verlenging moet snel gebeuren 

147 handen gingen omhoog voor de motie van Schonis (D66) en De Pater-Postma waarin ze stellen dat de regering alles in het werk moet stellen om de aangekondigde administratieve verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers zo snel mogelijk in te stellen. (De leden van partij Denk waren afwezig, dat verklaart de drie ontbrekende stemmen.)
Ploumen (PvdA) ten slotte vroeg in een motie eveneens om haast te maken met de administratieve verlenging door aan de Raad van State die zich hierover nog moet buigen, om een spoedadvies te vragen. Deze motie is ook aangenomen met 147 stemmen. 

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tweede Kamer eist meer actie van het CBR | RijschoolPro

Tweede Kamer eist meer actie van het CBR 

Gedupeerden van de wachttijden van het CBR moeten méér vergoeding krijgen; de administratieve rijbewijsverlenging van senioren moet zo snel mogelijk ingaan en het CBR moet met een gedetailleerd stappenplan komen waarin staat hoe alles voor 1 maart 2020 weer op de rit is. Dat is besloten in de Tweede Kamer. 

De aanhoudende problemen van het CBR werden vorige week tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer uitgebreid tegen het licht gehouden. Tijdens het debat is een aantal moties ingediend, over deze moties is inmiddels gestemd.
Gedupeerden van de aanhoudende problemen bij het CBR zitten soms maandenlang zonder rijbewijs. Kamerleden De Pater-Postma (CDA) en Schonis (D66) dienden een motie in waarin ze vragen om compensatie voor de gedupeerden. Het is de ‘morele plicht’ van de overheid om deze mensen tegemoet te komen, volgens de Kamerleden. De huidige vergoeding van de extra kosten is onvoldoende en de Kamerleden verzoeken de regering de mogelijkheden te onderzoeken voor een meer passende en actieve compensatie. 145 Kamerleden stemden voor deze motie, alleen de leden van FvD stemden tegen. 

Stappenplan 

De Pater-Postma diende een motie in waarin ze vraagt om een stappenplan van het CBR dat gedetailleerd weergeeft op welke wijze en binnen welke termijnen stappen worden gezet om de doorlooptijden van rijbewijzen op uiterlijk 1 maart 2020 weer op orde te hebben. Ook deze motie werd met een meerderheid van stemmen aangenomen. In een eigen prognose geeft het CBR aan dat in het beste geval de doorlooptijd weer is wat het moet zijn in de zomer van 2020, in het slechtste geval lukt dit pas halverwege 2021. De Pater-Postma neemt met deze prognose geen genoegen.
Roy van Aalst van de PVV vroeg in een motie om uitstel van het vervallen van de Code 95 op het rijbewijs van oudere chauffeurs. Zijn voorstel werd met 125 stemmen tegen verworpen. Van Aalst wilde ook alvast vastleggen dat het CBR de tarieven volgend jaar niet zou verhogen. Ook in die motie konden te weinig Kamerleden zich vinden. 

Verlenging moet snel gebeuren 

147 handen gingen omhoog voor de motie van Schonis (D66) en De Pater-Postma waarin ze stellen dat de regering alles in het werk moet stellen om de aangekondigde administratieve verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers zo snel mogelijk in te stellen. (De leden van partij Denk waren afwezig, dat verklaart de drie ontbrekende stemmen.)
Ploumen (PvdA) ten slotte vroeg in een motie eveneens om haast te maken met de administratieve verlenging door aan de Raad van State die zich hierover nog moet buigen, om een spoedadvies te vragen. Deze motie is ook aangenomen met 147 stemmen. 

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.