WRM-pas

Lesbevoegdheid rijinstructeur vervalt bij ontbreken VOG

WRM-pas, bevoegdheid

Wie straks de WRM-bevoegdheidspas wil verlengen, moet vóór de verloopdatum een geldige en originele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren bij het IBKI. Niet op tijd? Dan vervalt je lesbevoegdheid en ben je aangewezen op het herintrederstraject.

De Wet Rijonderricht Motorvoertuigen wijzigt per 1 april dit jaar. In de nieuwe WRM is opgenomen dat elke bevoegde rijinstructeur een geldige, originele Verklaring Omtrent Gedrag, ofwel een VOG, moet aanleveren bij het IBKI voor de vervaldatum van de pas. Nieuwe instructeurs moeten eveneens een VOG overhandigen.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Het Ministerie van Justitie (via Justis) screent en geeft de VOG’s af.

Wees op tijd

De VOG moet bij het IBKI binnen zijn vóór de WRM-pas verloopt. Oppassen: zonder VOG wordt de pas niet verlengd en vervalt dus de lesbevoegdheid. Je kunt de bevoegdheid dan alleen terugkrijgen door het volgen van het vernieuwde herintrederstraject. Dat is een examentraject, geen verlenging. Je moet dan opnieuw de onderdelen 1A, 1B, 2A, 2B, 20 uur stage en 3A doorlopen. In de tussentijd mag je geen les geven.

Half jaar geldig

De VOG die je inlevert mag maximaal zes maanden oud zijn. Als je pas dus bijvoorbeeld op 1 april verloopt, is een VOG aangevraagd na 1 november goed. Het IBKI adviseert de verklaring op tijd aan te vragen en in te sturen in het laatste half jaar voordat de pas verloopt – en dus niet eerder.

Het IBKI biedt de mogelijkheid om via de website een VOG aan te vragen. Normaal gezien duurt een aanvraag maximaal vier weken. Je kunt een VOG ook via de gemeente waarin je woont aanvragen. Wie in het buitenland woont, kan rechtstreek via Justis een VOG aanvragen. Justis is de organisatie die voor het Ministerie van Justitie de VOG afgeeft.

Rijinstructeurs worden gecheckt volgens een bepaald screeningsprofiel. Dit zijn de zogeheten ‘risicogebieden’ waarop onderzoek wordt gedaan: informatie, geld, diensten, zakelijke transacties, proces en personen.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Lesbevoegdheid rijinstructeur vervalt bij ontbreken VOG”

Mart Kuiper|11.02.20|21:42

Denk dat er een flink aantal collegae ‘m flink zitten te knijpen. Over 5 jaar zal het instructeursbestand wel wat uitgedund zijn op deze manier.

Ha Jee Verheijen|12.02.20|07:29

Op zich prima en ik ben 100% voor maar het is wel weer op zijn IBKI’s. Lekker vanuit de hoogte en repressief. Indien niet dan zwaait er wat…. Echt, kan het nou niet normaal? Als je je dus even vergist in een datum hang je dus.

Ha Jee Verheijen|12.02.20|07:32

Op zich prima en ik ben 100% voor maar het wel weer op zijn IBKI’s. Repressief en uit de hoogte. Kan het het nooit eens normaal? Indien iemand zich in een datum vergist hangt hij/zij meteen weer in de touwen voor inkomen.

Omer Bayram|13.02.20|11:12

Ik ben er wel voor, maar de maatregel als….

Geld klopperij van het iBki, een hele traject doorlopen!!! Slaat nergens op.

Roy Parso|13.02.20|11:16

Goed bezig, en een goed begin

Richard Uljee|13.02.20|12:52

Maar waarom wachten tot de verlenging? Ik vind dat potentiële leerlingen en hun ouders er vanuit moeten kunnen gaan dat de door hun gekozen instructeur nu al vrij is van alle smetten. Mijn pas verloopt op 28 oktober 2023 en dan ga ik met pensioen. Ik verleng dus sowieso niet meer. Toch zou ik tot die tijd een nieuwe pas mét foto en ingeleverde VOG willen hebben. Gewoon omdat ik de waarde daarvan in zie.

Wim de Jong|13.02.20|17:52

Zo’n VOG zegt toch eigenlijk vrij weinig tot niks. Net als bij beleggen; gebeurtenissen in het verleden, zegt niets over de toekomst. Meestal een jongere man, rond 30 met een VOG….dan opeens zit hij regelmatig naast jongere vrouwen…. en dan? Het is wederom geldklopperij, stelt niets voor en geeft geen enkele garantie voor in de toekomst. Een hoop geschreeuw, stelt niets voor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lesbevoegdheid rijinstructeur vervalt bij ontbreken VOG | RijschoolPro
WRM-pas

Lesbevoegdheid rijinstructeur vervalt bij ontbreken VOG

WRM-pas, bevoegdheid

Wie straks de WRM-bevoegdheidspas wil verlengen, moet vóór de verloopdatum een geldige en originele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren bij het IBKI. Niet op tijd? Dan vervalt je lesbevoegdheid en ben je aangewezen op het herintrederstraject.

De Wet Rijonderricht Motorvoertuigen wijzigt per 1 april dit jaar. In de nieuwe WRM is opgenomen dat elke bevoegde rijinstructeur een geldige, originele Verklaring Omtrent Gedrag, ofwel een VOG, moet aanleveren bij het IBKI voor de vervaldatum van de pas. Nieuwe instructeurs moeten eveneens een VOG overhandigen.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Het Ministerie van Justitie (via Justis) screent en geeft de VOG’s af.

Wees op tijd

De VOG moet bij het IBKI binnen zijn vóór de WRM-pas verloopt. Oppassen: zonder VOG wordt de pas niet verlengd en vervalt dus de lesbevoegdheid. Je kunt de bevoegdheid dan alleen terugkrijgen door het volgen van het vernieuwde herintrederstraject. Dat is een examentraject, geen verlenging. Je moet dan opnieuw de onderdelen 1A, 1B, 2A, 2B, 20 uur stage en 3A doorlopen. In de tussentijd mag je geen les geven.

Half jaar geldig

De VOG die je inlevert mag maximaal zes maanden oud zijn. Als je pas dus bijvoorbeeld op 1 april verloopt, is een VOG aangevraagd na 1 november goed. Het IBKI adviseert de verklaring op tijd aan te vragen en in te sturen in het laatste half jaar voordat de pas verloopt – en dus niet eerder.

Het IBKI biedt de mogelijkheid om via de website een VOG aan te vragen. Normaal gezien duurt een aanvraag maximaal vier weken. Je kunt een VOG ook via de gemeente waarin je woont aanvragen. Wie in het buitenland woont, kan rechtstreek via Justis een VOG aanvragen. Justis is de organisatie die voor het Ministerie van Justitie de VOG afgeeft.

Rijinstructeurs worden gecheckt volgens een bepaald screeningsprofiel. Dit zijn de zogeheten ‘risicogebieden’ waarop onderzoek wordt gedaan: informatie, geld, diensten, zakelijke transacties, proces en personen.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Lesbevoegdheid rijinstructeur vervalt bij ontbreken VOG”

Mart Kuiper|11.02.20|21:42

Denk dat er een flink aantal collegae ‘m flink zitten te knijpen. Over 5 jaar zal het instructeursbestand wel wat uitgedund zijn op deze manier.

Ha Jee Verheijen|12.02.20|07:29

Op zich prima en ik ben 100% voor maar het is wel weer op zijn IBKI’s. Lekker vanuit de hoogte en repressief. Indien niet dan zwaait er wat…. Echt, kan het nou niet normaal? Als je je dus even vergist in een datum hang je dus.

Ha Jee Verheijen|12.02.20|07:32

Op zich prima en ik ben 100% voor maar het wel weer op zijn IBKI’s. Repressief en uit de hoogte. Kan het het nooit eens normaal? Indien iemand zich in een datum vergist hangt hij/zij meteen weer in de touwen voor inkomen.

Omer Bayram|13.02.20|11:12

Ik ben er wel voor, maar de maatregel als….

Geld klopperij van het iBki, een hele traject doorlopen!!! Slaat nergens op.

Roy Parso|13.02.20|11:16

Goed bezig, en een goed begin

Richard Uljee|13.02.20|12:52

Maar waarom wachten tot de verlenging? Ik vind dat potentiële leerlingen en hun ouders er vanuit moeten kunnen gaan dat de door hun gekozen instructeur nu al vrij is van alle smetten. Mijn pas verloopt op 28 oktober 2023 en dan ga ik met pensioen. Ik verleng dus sowieso niet meer. Toch zou ik tot die tijd een nieuwe pas mét foto en ingeleverde VOG willen hebben. Gewoon omdat ik de waarde daarvan in zie.

Wim de Jong|13.02.20|17:52

Zo’n VOG zegt toch eigenlijk vrij weinig tot niks. Net als bij beleggen; gebeurtenissen in het verleden, zegt niets over de toekomst. Meestal een jongere man, rond 30 met een VOG….dan opeens zit hij regelmatig naast jongere vrouwen…. en dan? Het is wederom geldklopperij, stelt niets voor en geeft geen enkele garantie voor in de toekomst. Een hoop geschreeuw, stelt niets voor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.