Nieuwe theorie-examens bus per 1 juli 2023
praktijkgericht

Nieuw theorie-examen bus per 1 juli

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

De theorie-examens voor de rijbewijzen D en D1 wijzigen per 1 juli 2023. De inhoud van de examens sluit voortaan beter aan op de kandidaat en op de dagelijkse praktijk, meldt het CBR. Om kandidaten de mogelijkheid te geven hun examen in de oude structuur af te ronden, worden de huidige theorie-examens nog tot 1 september 2023 aangeboden.

Voor zowel beroepschauffeurs als bestuurders die voor privégebruik een busrijbewijs willen halen, verandert er het een en ander per 1 juli 2023. Zo is er voor beroepschauffeurs voortaan een betere aansluiting van het theorie-examen op de praktijk. “Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan sociale vaardigheden die een chauffeur nodig heeft en aan de werking van elektrische voertuigen”, legt een woordvoerder van het CBR uit. Voor bestuurders die voor privégebruik hun D- of D1-rijbewijs willen halen, betekent de wijziging dat zij voortaan nog maar één theorie-examen (RVM1-D1 of RVM1-D) af moeten leggen. Op dit moment zijn dat er nog twee.

Nieuwe examenmodules

Het theorie-examen bestaat vanaf 1 juli uit vier nieuwe examenmodules, namelijk: Rijbewijs en Vakbekwaamheid module 1-D1 (RVM1-D1), Rijbewijs en Vakbekwaamheid module 1D (RVM1-D), Vakbekwaamheid module -D (VM2-D) en Vakbekwaamheid module 3-D (VM3-D). In de nieuwe examenstructuur moet een aspirant-buschauffeur eerst RVM1-D1 of RVM1-D behalen. Daarna kunnen de theorie-examens voor de vakbekwaamheid pas behaald worden, de volgorde is niet van belang.

De oude examens worden aangeboden tot 1 september 2023 om kandidaten de mogelijkheid te geven hun examens in de oude structuur af te ronden. De resultaten behaald in de periode tussen 1 juli 2023 en 1 september
2023 tellen niet mee wanneer het examentraject niet in zijn geheel is afgerond. Daarnaast zijn er tot 1 juli 2025 overgangsexamens voor kandidaten die voor 1 juli al één of meerdere examens in de oude structuur hebben behaald.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw theorie-examen bus per 1 juli | RijschoolPro
Nieuwe theorie-examens bus per 1 juli 2023
praktijkgericht

Nieuw theorie-examen bus per 1 juli

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

De theorie-examens voor de rijbewijzen D en D1 wijzigen per 1 juli 2023. De inhoud van de examens sluit voortaan beter aan op de kandidaat en op de dagelijkse praktijk, meldt het CBR. Om kandidaten de mogelijkheid te geven hun examen in de oude structuur af te ronden, worden de huidige theorie-examens nog tot 1 september 2023 aangeboden.

Voor zowel beroepschauffeurs als bestuurders die voor privégebruik een busrijbewijs willen halen, verandert er het een en ander per 1 juli 2023. Zo is er voor beroepschauffeurs voortaan een betere aansluiting van het theorie-examen op de praktijk. “Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan sociale vaardigheden die een chauffeur nodig heeft en aan de werking van elektrische voertuigen”, legt een woordvoerder van het CBR uit. Voor bestuurders die voor privégebruik hun D- of D1-rijbewijs willen halen, betekent de wijziging dat zij voortaan nog maar één theorie-examen (RVM1-D1 of RVM1-D) af moeten leggen. Op dit moment zijn dat er nog twee.

Nieuwe examenmodules

Het theorie-examen bestaat vanaf 1 juli uit vier nieuwe examenmodules, namelijk: Rijbewijs en Vakbekwaamheid module 1-D1 (RVM1-D1), Rijbewijs en Vakbekwaamheid module 1D (RVM1-D), Vakbekwaamheid module -D (VM2-D) en Vakbekwaamheid module 3-D (VM3-D). In de nieuwe examenstructuur moet een aspirant-buschauffeur eerst RVM1-D1 of RVM1-D behalen. Daarna kunnen de theorie-examens voor de vakbekwaamheid pas behaald worden, de volgorde is niet van belang.

De oude examens worden aangeboden tot 1 september 2023 om kandidaten de mogelijkheid te geven hun examens in de oude structuur af te ronden. De resultaten behaald in de periode tussen 1 juli 2023 en 1 september
2023 tellen niet mee wanneer het examentraject niet in zijn geheel is afgerond. Daarnaast zijn er tot 1 juli 2025 overgangsexamens voor kandidaten die voor 1 juli al één of meerdere examens in de oude structuur hebben behaald.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.