Lesmotor

Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari

Motor

De praktijkexamens voor motor en brommer worden vanaf maandag 22 februari weer opgestart. Dat zegt CBR-directeur Alexander Pechtold tijdens een persconferentie over het inlopen van de achterstanden bij het rijvaardigheidsbureau. 

Update 17/2: Voor de motor wordt alleen het AVB-examen afgenomen

Het gaat mogelijk jaren duren voordat de achterstanden die het CBR nu oploopt door de lockdown zijn ingehaald. Dat staat in een brief die verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. De brief gaat samen met de maandrapportage van januari van het CBR.

Jaarlijks neemt het CBR zo’n anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af. Door de beide lockdowns is er een achterstand van 610.000 examens ontstaan. De reserveringstermijnen voor theorie- en praktijkexamens voor rijbewijs B kunnen gaan oplopen tot meer dan 20 weken, waarschuwt het CBR. Het rijvaardigheidsbureau pleit daarom voor ‘aanvullende maatregelen’. De termijnen zijn bovendien afhankelijk van de mate waarin rijscholen de ontstane achterstand gaan inhalen en hoe lang de beperkende maatregelen nog zullen duren.

Opstarten

Een van die maatregelen is het opstarten van de praktijkexamens A en AM. CBR-directeur Alexander Pechtold geeft aan dat de examens vanaf maandag 22 februari weer opstarten. “Wellicht dat de maandag nog een opstartdag is, maar volgende week starten sowieso weer de examens voor deze categorieën.”

De rijlessen motor en brommer mochten tijdens de lockdown doorgaan omdat motorinstructeur geen contactberoep is. Het CBR koos er toen voor om geen praktijkexamens af te nemen om zo de reisbewegingen te beperken. Nu het einde van de lockdownperiode in zicht lijkt en de dagelijkse cijfers dalen, durft het CBR het aan om deze examens weer op te starten.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari”

Mart Kuiper|18.02.21|18:22

Het IBKI gooit alle A examens open. Het CBR alleen de AVB examens en moet nadenken hoe AVD “ veilig en verantwoord kan plaatsvinden”. Dit is om moedeloos van te worden. Je hebt sinds de vorige lock-down een heel hygiëne en veiligheidsprotocol, meer dan een half jaar hebben instructeurs gewoon mee kunnen (lees : moeten..) rijden met AVD examens. Dus wat is er nu ineens anders ? Los van het feit dat de beslissing om door te gaan ook op 14-12 genomen had kunnen worden en niet na 2 maanden wachten.

Marco van Dorp|22.02.21|20:22

Hartstikke leuk allemaal, maar mijn laatste motorrijles was op 10 december 2020. Daarna kreeg ik v/h CBR te horen dat mijn AVB-examen niet doorgaat en vorige week kreeg ik te horen dat deze wél doorgaat. Ik lig bijna 3 maanden stil, hoe kan ik dan examen doen? Dan zak ik geheid!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari | RijschoolPro
Lesmotor

Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari

Motor

De praktijkexamens voor motor en brommer worden vanaf maandag 22 februari weer opgestart. Dat zegt CBR-directeur Alexander Pechtold tijdens een persconferentie over het inlopen van de achterstanden bij het rijvaardigheidsbureau. 

Update 17/2: Voor de motor wordt alleen het AVB-examen afgenomen

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Herstart praktijkexamens A en AM vanaf 22 februari”

Mart Kuiper|18.02.21|18:22

Het IBKI gooit alle A examens open. Het CBR alleen de AVB examens en moet nadenken hoe AVD “ veilig en verantwoord kan plaatsvinden”. Dit is om moedeloos van te worden. Je hebt sinds de vorige lock-down een heel hygiëne en veiligheidsprotocol, meer dan een half jaar hebben instructeurs gewoon mee kunnen (lees : moeten..) rijden met AVD examens. Dus wat is er nu ineens anders ? Los van het feit dat de beslissing om door te gaan ook op 14-12 genomen had kunnen worden en niet na 2 maanden wachten.

Marco van Dorp|22.02.21|20:22

Hartstikke leuk allemaal, maar mijn laatste motorrijles was op 10 december 2020. Daarna kreeg ik v/h CBR te horen dat mijn AVB-examen niet doorgaat en vorige week kreeg ik te horen dat deze wél doorgaat. Ik lig bijna 3 maanden stil, hoe kan ik dan examen doen? Dan zak ik geheid!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.