belastingdienst, belasting, btw

Belastingdienst tegenstrijdig over btw-tarief theoriemateriaal

belastingdienst, belasting, btw

De Belastingdienst spreekt zichzelf tegen waar het om de juiste btw-tarieven voor gecombineerde lespakketten gaat. De landelijke Belastingdienst heeft meerdere malen aangeven dat het verkeerd is om 6 procent btw op bijvoorbeeld een theorieboek én een online kraskaart te rekenen. Maar het belastingkantoor in Zwolle communiceerde deze week richting theorieleermiddelenleverancier Lens Media dat een theorieboek met bijgesloten oefenmateriaal op cd, dvd of via een inlogcode als één prestatie wordt gezien. En daarmee valt het in het geheel onder het 6 procent-tarief, zo wordt gesteld door het regionale belastingkantoor.

“De levering van een theorieboek met daarbij oefenmateriaal in een andere vorm (cd/dvd/inlogcode)
is als één prestatie te zien en valt derhalve in zijn geheel onder het verlaagd tarief van (thans) 6%”, zo antwoordde het regiokantoor Zwolle op de vraag van Lens Media. “De bij het boek meegeleverde digitale informatiedrager zie ik als een ‘gedeelte’ van het boek, dat om technische redenen in een andere vorm geleverd wordt”, aldus de medewerker in zijn mail.

BTW

In januari legde de landelijke Belastingdienst op VerkeersPro precies uit hoe de btw op gecombineerde producten wordt geheven. Wanneer bijvoorbeeld een theorieboek en een cd-rom gebundeld worden aangeboden, moet voor ieder product afzonderlijk het btw-tarief worden aangegeven, zo werd gesteld. Een theorieboek met een tarief van 6 procent en een cd-rom of online training naar het algemene tarief van 21 procent. Dat werd meerdere keren door de Belastingdienst bevestigd.

Theorieboeken vallen in Nederland onder het verlaagde BTW-tarief van 6 procent. Een cd-rom, online training of kraskaart is daarentegen belast met het algemene tarief van 21 procent. “Wanneer een boek samen met een cd-rom of dvd wordt geleverd, is er voor de btw-heffing sprake van de levering van twee afzonderlijke goederen. Als de levering van een boek met cd-rom tegen één prijs wordt aangeboden, moet de vergoeding dus gesplitst worden op basis van de gangbare prijzen die de uitgever voor elk van de artikelen vraagt”, zo werd toen aangegeven. Maar de Belastingdienst praat met twee monden, zo blijkt nu uit de stelling van het regiokantoor in Zwolle.

Belastingdienst

VerkeersPro heeft de kwestie wederom bij de landelijke Belastingdienst neergelegd en om de definitieve btw-regels rond de gecombineerde producten gevraagd. Daarbij is de vraag gesteld hoe het kan dat regionaal andere btw-tarieven worden gecommuniceerd dan door de landelijke Belastingdienst. Dit wordt momenteel door de dienst uitgezocht.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Belastingdienst tegenstrijdig over btw-tarief theoriemateriaal”

Youran van Ark|07.02.15|21:40

En onder welk tarief valt theorieles geven?

Willy Davina|12.02.15|13:18

Als het voor de belasting maar geld oplevert verder wordt er nooit gekeken GELG GELD en nog eens GELD dat is wat de belasting wil.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.