LBKR petitie

LBKR dient petitie in tegen praktijkbegeleiding

De Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) heeft dinsdag zijn petitie ingediend tegen het vijfjaarlijkse praktijkexamen voor rijinstructeurs. De petitie met ruim 3.000 handtekeningen werd aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu.

De initiatiefnemers zijn van mening dat de praktijkbegeleiding van IBKI moet worden omgevormd. Instructeurs moeten elke vijf jaar twee keer praktijkbegeleiding afleggen om hun WRM-bevoegdheidspas te behouden. Hierbij rijdt een examinator van IBKI mee met een rijles die door de instructeur gegeven wordt. Instructeurs die meerdere malen zakken voor de praktijkbegeleiding raken hun bevoegdheid kwijt. Zij moeten het herintrederstraject volgen om opnieuw hun papieren te krijgen. Daardoor kunnen ze vaak enkele maanden geen lesgeven.

Te veel op het spel

Strekking van het bezwaar is ook dat er voor het examen gezakt kan worden, ongeacht de slagingspercentages en de mate waarin klanten tevreden zijn. “De sanctie brengt onenevredig ondernemersrisico met zich mee; ervaren en goed functionerende rijinstructeurs verlaten de branche. Er bestaat in Nederland geen enkele beroeps- en bedrijfstak waarin het niet voldoen aan een bijscholingstraject zo buitenproportioneel is.” LBKR wil dan ook graag de kwaliteit van de bijscholing naar een hoger plan tillen, zodat dit de kennis en expertise van de instructeurs bevordert.

De LBKR geeft aan zeker niet tegen bijscholing te zijn, maar in het huidige systeem met een vijfjaarlijks examen en de mogelijkheid de lesbevoegdheid kwijt te raken staat volgens veel mensen in de branche te veel op het spel. Daarom ontstond Rijscholen In Verzet, dat de petitie in het leven riep. Begin maart stonden er duizend handtekeningen onder. Binnen RIV ontstond echter onenigheid, waardoor diverse leden zich van die organisatie losmaakten en de LBKR oprichtten. Dat gebeurde in de weken en dagen voor het aanbieden van de petitie. Er zouden grote verschillen van inzicht aan de scheiding ten grondslag hebben gelegen.

Mijlpaal

Dat aanbieden van de petitie werd dus door de nieuwe actiegroep LBKR gedaan. Jos Post spreekt in dit verband van “een mijlpaal, waarvan er hopelijk nog de nodige gaan volgen. Het aanbieden van de petitie zelf was een vrij informeel gebeuren waar best veel Kamerleden bij aanwezig waren. Zij stelden zich eerst voor, waarna ik het woord nam om de petitie en het manifest aan te bieden.”

Toezeggingen zijn er bij het aannemen van petitie en manifest uiteraard niet gedaan door de Kamerleden. Op een later moment zal er in de Kamer een Algemeen Overleg plaatsvinden waarbij ook vragen worden gesteld over dit onderwerp. “Tot die tijd blijven wij lobbyen en netwerken om zo onze plannen in de schijnwerpers te houden”, belooft Post.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

1 reactie op “LBKR dient petitie in tegen praktijkbegeleiding”

Rianne van Huizen|30.06.17|17:00

Jammer al die flauwekul over de “zogenaamde” kwaliteit. Het gewoon geld “legaal” jatten van de zzper !(zelfstandige zonder poen )

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

LBKR dient petitie in tegen praktijkbegeleiding | RijschoolPro
LBKR petitie

LBKR dient petitie in tegen praktijkbegeleiding

De Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) heeft dinsdag zijn petitie ingediend tegen het vijfjaarlijkse praktijkexamen voor rijinstructeurs. De petitie met ruim 3.000 handtekeningen werd aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu.

De initiatiefnemers zijn van mening dat de praktijkbegeleiding van IBKI moet worden omgevormd. Instructeurs moeten elke vijf jaar twee keer praktijkbegeleiding afleggen om hun WRM-bevoegdheidspas te behouden. Hierbij rijdt een examinator van IBKI mee met een rijles die door de instructeur gegeven wordt. Instructeurs die meerdere malen zakken voor de praktijkbegeleiding raken hun bevoegdheid kwijt. Zij moeten het herintrederstraject volgen om opnieuw hun papieren te krijgen. Daardoor kunnen ze vaak enkele maanden geen lesgeven.

Te veel op het spel

Strekking van het bezwaar is ook dat er voor het examen gezakt kan worden, ongeacht de slagingspercentages en de mate waarin klanten tevreden zijn. “De sanctie brengt onenevredig ondernemersrisico met zich mee; ervaren en goed functionerende rijinstructeurs verlaten de branche. Er bestaat in Nederland geen enkele beroeps- en bedrijfstak waarin het niet voldoen aan een bijscholingstraject zo buitenproportioneel is.” LBKR wil dan ook graag de kwaliteit van de bijscholing naar een hoger plan tillen, zodat dit de kennis en expertise van de instructeurs bevordert.

De LBKR geeft aan zeker niet tegen bijscholing te zijn, maar in het huidige systeem met een vijfjaarlijks examen en de mogelijkheid de lesbevoegdheid kwijt te raken staat volgens veel mensen in de branche te veel op het spel. Daarom ontstond Rijscholen In Verzet, dat de petitie in het leven riep. Begin maart stonden er duizend handtekeningen onder. Binnen RIV ontstond echter onenigheid, waardoor diverse leden zich van die organisatie losmaakten en de LBKR oprichtten. Dat gebeurde in de weken en dagen voor het aanbieden van de petitie. Er zouden grote verschillen van inzicht aan de scheiding ten grondslag hebben gelegen.

Mijlpaal

Dat aanbieden van de petitie werd dus door de nieuwe actiegroep LBKR gedaan. Jos Post spreekt in dit verband van “een mijlpaal, waarvan er hopelijk nog de nodige gaan volgen. Het aanbieden van de petitie zelf was een vrij informeel gebeuren waar best veel Kamerleden bij aanwezig waren. Zij stelden zich eerst voor, waarna ik het woord nam om de petitie en het manifest aan te bieden.”

Toezeggingen zijn er bij het aannemen van petitie en manifest uiteraard niet gedaan door de Kamerleden. Op een later moment zal er in de Kamer een Algemeen Overleg plaatsvinden waarbij ook vragen worden gesteld over dit onderwerp. “Tot die tijd blijven wij lobbyen en netwerken om zo onze plannen in de schijnwerpers te houden”, belooft Post.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

1 reactie op “LBKR dient petitie in tegen praktijkbegeleiding”

Rianne van Huizen|30.06.17|17:00

Jammer al die flauwekul over de “zogenaamde” kwaliteit. Het gewoon geld “legaal” jatten van de zzper !(zelfstandige zonder poen )

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.