Belgische boetes

Politie België betrapt dagelijks bijna 50 automobilisten zonder geldig rijbewijs

In België rijden veel mensen zonder rijbewijs Foto: Shutterstock

De Belgische politie betrapt elke dag gemiddeld 46 bestuurders zonder rijbewijs achter het stuur. Rijden zonder rijbewijs, of wanneer je rijbewijs is ingetrokken, is al langer een plaag bij onze zuiderburen: “Vijftig bestuurders zonder rijbewijs per dag is het topje van de ijsberg”, beklemtoont het veiligheidsinstituut Vias aan De Standaard.

De Belgische politie controleert maar een fractie van de wegbestuurders, het vermoeden is daarom dat het werkelijke aantal bestuurders zonder rijbewijs vele malen hoger is dan de cijfers nu aantonen.

In België bestaat sinds een paar jaar de Mercurius-databank, hierin kan de politie controleren of het rijbewijs van de bestuurder is ingetrokken of niet. In december 2022 bevroegen politie-inspecteurs meer dan 22.000 keer de Mercurius-databank, zo blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Wouter Raskin bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) opvroeg. Per dag werd bijna 50 keer een bestuurder betrapt waarbij het rijbewijs niet meer geldig was.

De politie is blij met de database, maar wijst er ook op dat deze nog niet volledig is. Vias wil ook graag dat de database uitgebreider wordt.

Lees ook: 

 
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politie België betrapt dagelijks bijna 50 automobilisten zonder geldig rijbewijs | RijschoolPro
Belgische boetes

Politie België betrapt dagelijks bijna 50 automobilisten zonder geldig rijbewijs

In België rijden veel mensen zonder rijbewijs Foto: Shutterstock

De Belgische politie betrapt elke dag gemiddeld 46 bestuurders zonder rijbewijs achter het stuur. Rijden zonder rijbewijs, of wanneer je rijbewijs is ingetrokken, is al langer een plaag bij onze zuiderburen: “Vijftig bestuurders zonder rijbewijs per dag is het topje van de ijsberg”, beklemtoont het veiligheidsinstituut Vias aan De Standaard.

De Belgische politie controleert maar een fractie van de wegbestuurders, het vermoeden is daarom dat het werkelijke aantal bestuurders zonder rijbewijs vele malen hoger is dan de cijfers nu aantonen.

In België bestaat sinds een paar jaar de Mercurius-databank, hierin kan de politie controleren of het rijbewijs van de bestuurder is ingetrokken of niet. In december 2022 bevroegen politie-inspecteurs meer dan 22.000 keer de Mercurius-databank, zo blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Wouter Raskin bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) opvroeg. Per dag werd bijna 50 keer een bestuurder betrapt waarbij het rijbewijs niet meer geldig was.

De politie is blij met de database, maar wijst er ook op dat deze nog niet volledig is. Vias wil ook graag dat de database uitgebreider wordt.

Lees ook: 

 
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.