rijles

Commentaar: Meer flexibiliteit voor rijschool met CBR-systeem

Met het nieuwe reserveringssysteem van het CBR heeft de rijschoolbranche niet aan flexibiliteit ingeleverd, maar juist gewonnen. De termijnen voor het rijexamen B waren nog nooit zo kort als het afgelopen jaar. Zelfs nadat er in de winter een hoop examens niet door konden gaan vanwege de gladheid, bleef alles binnen de perken.

Het systeem biedt helderheid voor iedereen; het CBR, de leerling én de rijschool. Het CBR kan efficiënter inplannen, zodat de beschikbare capaciteit ten volle benut wordt. De leerling hoeft niet maanden te wachten op een examen. De rijschool kan eerst de kwaliteit van een leerling beoordelen en hoeft pas een examen te reserveren als hij er echt bijna klaar voor is.

Het is bovendien een positieve ontwikkeling dat het CBR ervoor gekozen heeft de gemiddelde wachttijden per locatie wekelijks te publiceren. Zo kan iedere rijinstructeur én leerling een gefundeerd oordeel geven over de kwaliteit van de planning bij deze publieke dienstverlener. Grote (structurele) verschillen in wachttijd per examenplaats komen snel aan het licht, wat het CBR dwingt ze op te lossen.

Het is wel van groot belang dat het CBR zo snel mogelijk de mogelijkheid biedt om te ruilen tussen herexamens en gewone examens. Het verdient geen schoonheidsprijs dat de overheidsorganisatie die uitwisselbaarheid heeft uitgesteld. Nu staat de belofte dat dit najaar de systemen aangepast zijn.

Straks heeft de rijschool eigenlijk weer net zoveel mogelijkheden als vroeger, alleen is de wachttijd veel korter en kunnen gereserveerde uren niet meer kosteloos geannuleerd worden. Maar dat laatste valt niet onredelijk te noemen.

Bart Pals

Wat vindt u van het nieuwe CBR-reserveringssysteem? Doe mee aan de VerkeersPro.nl-enquête en win twee gratis bioscoopkaartjes!

Lees ook: CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Commentaar: Meer flexibiliteit voor rijschool met CBR-systeem”

Verkeersschool Johan Mulkens|19.08.10|13:39

Ik ben toch van mening ondanks dat er straks geruild kan worden tussen en examen en een her-examen dat ik als rijschoolhouder zelf invulling moet kunnen geven aan de gekochte ruimte.

Dit betekend dat de ruimte welke ik koop ten allertijde zelf, met wat voor een examen ook, moet kunnen plannen en ruilen.

Dit heeft volgens mij ook geen invloed op de wachttijden.
Wel moet er dan voor gewaakt worden dat de ruimte die gekocht is niet terug gegeven kan worden.

nic|03.09.10|14:38

Ik kan me zeker vinden in de vorige reactie.
Een ingekocht examen of het nou B is of BH maakt het niet uit welke examinator deze afneemt.
Zolang een rijschool het daadwerkelijk examen maar gebruikt voor een van zijn eigen leerlingen vind ik ook dat je daar zelf mee moet kunnen schuiven.
Wij zijn klant van CBR en kopen iets in, betalen dit ook maar mogen er niet mee doen wat we willen.
Een supermarkt verkoop je ook geen brood met de restrictie dat je het maar aan een van je kinderen mag opvoeren.
Flexibiliteit van 0,0 % is niet echt klantgericht denken.

Henk|03.02.11|12:30

Het vorige systeem was veel beter. Capaciteit kunnen kopen en zelf bepalen wie wanneer examen doet. Dat wil de klant. Flexibiliteit wensen we. Als je geen werk hebt, is het heel gemakkelijk om uitstel examens wel af te nemen. Gelukkig dat het in de zomer niet sneeuwt als er veel leerlingen zijn die examen kunnen doen en willen doen. Dan zijn de examinatoren op vakantie. CBR is net een camping die als het druk wordt, dicht gaat! Kan alleen een monopolist zich veroorloven.

Bert vd H|04.02.11|11:45

@ Henk,

Jij weet net zo goed als ik dat het vorige systeem lange wachttijden in de hand werkte. Dat hebben rijscholen zelf veroorzaakt. Zij maakten er een gigantische puizooi van door maar aan te rotzooien met examencapaciteit.
Daardoor gebeurde het erg vaak dat examinatoren ipv 9 examens er maar 6 afnamen omdat de plaatsen op het laatst weer teruggeven werden.

Daardoor had je ook gigantische wachttijden, en daarvoor heeft het CBR op z’n falie gehad van de minister.

Henk|05.02.11|08:07

Gewoon geen mogelijkheid geven tot teruggave. In het Noorden heeft het nieuwe systeem geen voordelen gebracht. Kopen is kopen en betalen. Ik koop mcapaciteit en betaal en maak zelf uit wie er komt. Let maar op. Daar gaan we langzaam weer naar toe. Kijk maar naar de ontwikkelingen die zich nu voordoen m.b.t. ruilen.

Bert vd H|05.02.11|14:24

Dat zou inderdaad wel kunnen.
Pas had een CBR fuctionaris het er ook over. Zij vinden het prima als de rijscholen meer mogelijkheden om te plannen krijgen als het maar niet tot het gerotzooi leidt van een paar zomers terug.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Commentaar: Meer flexibiliteit voor rijschool met CBR-systeem | RijschoolPro
rijles

Commentaar: Meer flexibiliteit voor rijschool met CBR-systeem

Met het nieuwe reserveringssysteem van het CBR heeft de rijschoolbranche niet aan flexibiliteit ingeleverd, maar juist gewonnen. De termijnen voor het rijexamen B waren nog nooit zo kort als het afgelopen jaar. Zelfs nadat er in de winter een hoop examens niet door konden gaan vanwege de gladheid, bleef alles binnen de perken.

Het systeem biedt helderheid voor iedereen; het CBR, de leerling én de rijschool. Het CBR kan efficiënter inplannen, zodat de beschikbare capaciteit ten volle benut wordt. De leerling hoeft niet maanden te wachten op een examen. De rijschool kan eerst de kwaliteit van een leerling beoordelen en hoeft pas een examen te reserveren als hij er echt bijna klaar voor is.

Het is bovendien een positieve ontwikkeling dat het CBR ervoor gekozen heeft de gemiddelde wachttijden per locatie wekelijks te publiceren. Zo kan iedere rijinstructeur én leerling een gefundeerd oordeel geven over de kwaliteit van de planning bij deze publieke dienstverlener. Grote (structurele) verschillen in wachttijd per examenplaats komen snel aan het licht, wat het CBR dwingt ze op te lossen.

Het is wel van groot belang dat het CBR zo snel mogelijk de mogelijkheid biedt om te ruilen tussen herexamens en gewone examens. Het verdient geen schoonheidsprijs dat de overheidsorganisatie die uitwisselbaarheid heeft uitgesteld. Nu staat de belofte dat dit najaar de systemen aangepast zijn.

Straks heeft de rijschool eigenlijk weer net zoveel mogelijkheden als vroeger, alleen is de wachttijd veel korter en kunnen gereserveerde uren niet meer kosteloos geannuleerd worden. Maar dat laatste valt niet onredelijk te noemen.

Bart Pals

Wat vindt u van het nieuwe CBR-reserveringssysteem? Doe mee aan de VerkeersPro.nl-enquête en win twee gratis bioscoopkaartjes!

Lees ook: CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Commentaar: Meer flexibiliteit voor rijschool met CBR-systeem”

Verkeersschool Johan Mulkens|19.08.10|13:39

Ik ben toch van mening ondanks dat er straks geruild kan worden tussen en examen en een her-examen dat ik als rijschoolhouder zelf invulling moet kunnen geven aan de gekochte ruimte.

Dit betekend dat de ruimte welke ik koop ten allertijde zelf, met wat voor een examen ook, moet kunnen plannen en ruilen.

Dit heeft volgens mij ook geen invloed op de wachttijden.
Wel moet er dan voor gewaakt worden dat de ruimte die gekocht is niet terug gegeven kan worden.

nic|03.09.10|14:38

Ik kan me zeker vinden in de vorige reactie.
Een ingekocht examen of het nou B is of BH maakt het niet uit welke examinator deze afneemt.
Zolang een rijschool het daadwerkelijk examen maar gebruikt voor een van zijn eigen leerlingen vind ik ook dat je daar zelf mee moet kunnen schuiven.
Wij zijn klant van CBR en kopen iets in, betalen dit ook maar mogen er niet mee doen wat we willen.
Een supermarkt verkoop je ook geen brood met de restrictie dat je het maar aan een van je kinderen mag opvoeren.
Flexibiliteit van 0,0 % is niet echt klantgericht denken.

Henk|03.02.11|12:30

Het vorige systeem was veel beter. Capaciteit kunnen kopen en zelf bepalen wie wanneer examen doet. Dat wil de klant. Flexibiliteit wensen we. Als je geen werk hebt, is het heel gemakkelijk om uitstel examens wel af te nemen. Gelukkig dat het in de zomer niet sneeuwt als er veel leerlingen zijn die examen kunnen doen en willen doen. Dan zijn de examinatoren op vakantie. CBR is net een camping die als het druk wordt, dicht gaat! Kan alleen een monopolist zich veroorloven.

Bert vd H|04.02.11|11:45

@ Henk,

Jij weet net zo goed als ik dat het vorige systeem lange wachttijden in de hand werkte. Dat hebben rijscholen zelf veroorzaakt. Zij maakten er een gigantische puizooi van door maar aan te rotzooien met examencapaciteit.
Daardoor gebeurde het erg vaak dat examinatoren ipv 9 examens er maar 6 afnamen omdat de plaatsen op het laatst weer teruggeven werden.

Daardoor had je ook gigantische wachttijden, en daarvoor heeft het CBR op z’n falie gehad van de minister.

Henk|05.02.11|08:07

Gewoon geen mogelijkheid geven tot teruggave. In het Noorden heeft het nieuwe systeem geen voordelen gebracht. Kopen is kopen en betalen. Ik koop mcapaciteit en betaal en maak zelf uit wie er komt. Let maar op. Daar gaan we langzaam weer naar toe. Kijk maar naar de ontwikkelingen die zich nu voordoen m.b.t. ruilen.

Bert vd H|05.02.11|14:24

Dat zou inderdaad wel kunnen.
Pas had een CBR fuctionaris het er ook over. Zij vinden het prima als de rijscholen meer mogelijkheden om te plannen krijgen als het maar niet tot het gerotzooi leidt van een paar zomers terug.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.