Valeo, Speed Viso Nomad, lesauto, Compact Opleidingen

CBR keurt gebruik Valeo Speed Visio Nomad in lesauto goed

Het CBR heeft de Valeo Speed Visio Nomad goedgekeurd om te gebruiken in een examenvoertuig. Het apparaat kan daardoor als verplichte extra snelheidsmeter voor de examinator dienenwanneer de originele snelheidsmeter in de lesauto niet goed zichtbaar is voor de examinator.

“De Speed Visio Nomad geeft de actuele rijsnelheid weer. Een eventuele afwijking vanwege de ontvangst van een GPS-signaal is niet of nauwelijks geconstateerd”, schrijft de Commissie Toelating Examenvoertuigen (CTE) van het CBR.

GPS-signaal

Tijdens de test is gebleken dat het ongeveer 20-60 seconden duurt voordat het apparaat voor de eerste maal het signaal heeft ontvangen. Een eventueel wegvallen van het GPS-signaal wordt door de commissie niet als problematisch gezien, omdat het signaal meestal direct weer opnieuw wordt ontvangen.

Wel moet de Speed Visio Nomad samen met de reflecterende folie zo dicht mogelijk aan de onderzijde van de voorruit worden geplaatst. Direct met de aaansluiting bij het dashboard, net zoals op de foto die bij dit artikel is geplaatst. Dit om gezichtshinder te voorkomen.

Maximumsnelheid

Ook moet de audiovisuele waarschuwing voor overschrijding van de maximumsnelheid op 130 kilometer per uur worden ingesteld, omdat dergelijke waarschuwingen tijdens het rij-examen niet zijn toegestaan.

De Speed Visio Nomad wordt in de Beoordelingslijst examenvoertuigen B opgenomen onder het kopje ‘Extra snelheidsmeter’.

Rijinstructeur

De Speed Visio Nomad (109 euro excl. btw) meet de rijsnelheid via GPS en geeft deze weer op de voorruit in het gezichtsveld van de bestuurder. Hierdoor kunnen leerling én rijinstructeur de ogen op de weg houden terwijl ze elk moment de huidige snelheid kunnen zien, zo bleek onlangs uit een test gehouden door VerkeersPro.nl en Compact Opleidingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “CBR keurt gebruik Valeo Speed Visio Nomad in lesauto goed”

Rob|26.03.11|15:30

In iedere auto is de snelheidsmeter duidelijk zichbaar. Ik snap niet waarom de examinator een extra snelheidsmeter erbij moet hebben.Als of dat de veiligheid bevorderd. De Instructeur wordt weer op kosten gejaagd. Waar zijn al die belangenverenigingen gebleven. Als het CBR De Speed Visio Nomad betaalt, ben ik de eerste die het laat inbouwen.

Scheerhoorn|04.06.12|10:29

Wat een kromme gedachten, voeren ze tomtom rijden in die nu in elke les auto aanwezig moet zijn gebruiken ze die niet daar staat ook de actuele snelheid op die ook heel nauwkeurig is en als de examinator de snelheids meter niet goed kan zien zet hij de tomtom maar voor zijn kant en opgelost is het probleem waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan. Zeg altijd als het makkelijk kan moet je niet zo moeilijk doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.