V.l.n.r. Thomas Hendriks (maandblad Quest), examinator Guido, testdeelnemer Lissy, presentator Ruud de Wild, examinator Jolanda en testdeelnemer Roel.

Rijbewijsbezitters doen live op de radio opnieuw rijexamen

V.l.n.r. Thomas Hendriks (maandblad Quest), examinator Guido, testdeelnemer Lissy, presentator Ruud de Wild, examinator Jolanda en testdeelnemer Roel.

Twee luisteraars van Radio 538 hebben gisteren opnieuw het B-praktijkexamen afgelegd. De radiozender testte in samenwerking met maandblad Quest of ervaren rijbewijsbezitters opnieuw zouden slagen als ze weer rijexamen moeten doen. Twee officiële examinatoren van het CBR beoordeelden de bestuurders. Beide luisteraars legden de proef met goed gevolg af.

In Hilversum deden hotelreceptioniste Lissy en vrachtautochauffeur Roel met zes jaar ervaring op de weg opnieuw hun praktijkexamen voor het B-rijbewijs. Beide rijbewijsbezitters slaagden. Lissy ‘met glans’, de beroepschauffeur door zijn nonchalante manier van rijden ‘met de hakken over de sloot’.

Rijbewijs

Luisteraars van het radiostation werden vorige maand opgeroepen zich aan te melden voor een nieuwe rijtest. “Mensen die denken goed te kunnen rijden, kunnen dat nu laten zien. Wij gaan kijken of ze dat nog wel écht kunnen, een x-aantal jaren nadat ze hun rijbewijs gehaald hebben”, aldus de dj’s van het radioprogramma. Gedurende de examenrit was er zo nu en dan een live-verbinding met de studio.

Het onderzoek begon bij een test van Quest naar de theoriekennis van Nederlandse rijbewijsbezitters. Zestig vragen die vergelijkbaar zijn met de vragen uit het theorie-examen van het CBR werden online een paar duizend keer beantwoord. Minder dan tien procent van de deelnemers slaagde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Rijbewijsbezitters doen live op de radio opnieuw rijexamen”

Bart Hogeweg|05.03.14|11:17

Als mijn leerlingen zouden sturen als Roel (“de vorkheftruckmethode”, zie einde filmpje),denk ik niet dat ze zouden slagen.

rij bewijs|05.03.14|12:26

Vrijwel niemand zou opnieuw slagen bij het CBR, dit komt omdat niemand meer structureel alle handelingen blijft uitvoeren zoals het CBR dat wilt zien.
En dan ook nog andere zaken als stuurtechniek etc. ontwikkelen veel mensen een eigen rijstijl.
Toch rijden ervaren bestuurders beter omdat ze continue scannen, vooruit kijken, breed kijken etc.

John Willemsen|06.03.14|00:56

Twee officiële examinator van het CBR? Geen twee officiële examinatorEN?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.