T-rijbewijs definitief: ook Eerste Kamer akkoord met invoering

tractor

Het T-rijbewijs gaat er definitief komen. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe dinsdag tijdens een plenair debat aangenomen. Hiermee wordt een rijbewijs ingevoerd voor de landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. Vorig jaar al ging het kabinet akkoord met de implementatie. De Tweede Kamer volgde eerder dit jaar en nu heeft dus ook de Eerste Kamer positief geoordeeld. De streefdatum voor de invoering ligt vooralsnog op 1 juli 2015.

Half april ging de Tweede Kamer al akkoord met de invoering van het Trekkerrijbewijs. Miniter Schultz van Haegen zei na de stemming dan ook blij te zijn met de brede steun van de Kamer wat het onderwerp betreft. Ze stelde dat een rijbewijs niet alleen van belang is vanwege de leeftijd van de bestuurders, maar ook omdat trekkers in de praktijk steeds groter worden. Toch heeft het nog ruim zeven maanden geduurd voordat de Eerste Kamer haar definitieve oordeel uitsprak. Wegens onduidelijkheid over de financiering van de invoering werd de procedure in juli van dit jaar immers tijdelijk opgeschort.

T-rijbewijs

Met de invoering van het nieuwe rijbewijs moeten personen vanaf 16 jaar het document verplicht behalen om op de openbare weg onder andere landbouw- en bosbouwtrekkers te mogen besturen. Binnen die regeling vallen geen motorrijtuigen die maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.

De implementatie betekent dat het certificaat van vakbekwaamheid gaat verdwijnen. Personen die daarover bij de invoering van de aangenomen wet beschikken, kunnen het tot één jaar na de invoering tegen betaling omwisselen voor een T-rijbewijs. Diegenen die op de datum van invoering een B-rijbewijs hebben, krijgen tien jaar de tijd om bij verlenging van hun rijbewijs voor de auto de T-categorie automatisch bij te laten schrijven. Tot die verlenging is de B-document voldoende om landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg te besturen.

WRM

Rijinstructeurs moeten op hun beurt een speciaal WRM-certificaat T hebben om leerlingen voor die categorie op te mogen leiden. Een rijinstructeur die in het bezit is van een WRM B en rijonderricht voor de A, C, D of E-categorieën wil gaan geven, hoeft daarvoor in het huidige systeem alleen aan aanvullende exameneisen te voldoen. Voor de WRM T zal eenzelfde constructie worden ontwikkeld, zo liet het ministerie eerder al weten.

Toekomstige rijinstructeurs kunnen daarnaast straks in één keer, zonder WRM B, het WRM T-certificaat halen. Dit voor instructeurs die uitsluitend in die categorie les willen geven.

Rijopleider

Minister Schultz van Haegen liet eerder dit jaar al weten te verwacht dat er voldoende rijscholen de T-rijopleiding aan zullen gaan bieden om marktwerking tussen de aanbieders op gang te krijgen. “Bij de voorbereiding van het wetsvoorstel heeft niet alleen overleg plaatsgevonden met de huidige opleiders van het trekkercertificaat, maar ook met Bovag en FAM en opleiders voor vrachtwagens en heftrucks. Op basis van de signalen die ik tot nu toe heb ontvangen verwacht ik dat er meerdere rijscholen in deze voor hen nieuwe markt zullen stappen”, zo reageerde ze op Kamervragen van de VVD-fractie.

De VVD-fractie stelde de vragen omdat ze zich afvroeg of er genoeg rijscholen bereid zullen zijn om de opleiding voor het T-rijbewijs aan te bieden. De minister liet in haar antwoord weten dat het geven van rijlessen aan de markt zelf is, en de keuze om T-rijlessen te verzorgen dus ook de keuze van de opleider is. Maar voor onvoldoende aanbod is ze niet bang, zo bleek uit haar brief.

Lestrekker

In de aanloop naar de definitieve besluitvorming hebben verschillende ondernemers trekkers klaar laten maken voor het gebruik als lestractor. Zo liet Verkeersschool Nederveen uit Hardinxveld-Giessendam al in april van dit jaar door Peter Claassen dubbele bediening inbouwen. Na het tegenvallende bericht over de tijdelijke opschorting van de besluitvorming door de Eerste Kamer, in juli van dit jaar, lijkt het er vooralsnog op dat de lestrekkers per 1 juli 2015 ingezet kunnen gaan worden voor het opleiden van rijbewijsleerlingen voor de T-categorie.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

T-rijbewijs definitief: ook Eerste Kamer akkoord met invoering | RijschoolPro

T-rijbewijs definitief: ook Eerste Kamer akkoord met invoering

tractor

Het T-rijbewijs gaat er definitief komen. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe dinsdag tijdens een plenair debat aangenomen. Hiermee wordt een rijbewijs ingevoerd voor de landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. Vorig jaar al ging het kabinet akkoord met de implementatie. De Tweede Kamer volgde eerder dit jaar en nu heeft dus ook de Eerste Kamer positief geoordeeld. De streefdatum voor de invoering ligt vooralsnog op 1 juli 2015.

Half april ging de Tweede Kamer al akkoord met de invoering van het Trekkerrijbewijs. Miniter Schultz van Haegen zei na de stemming dan ook blij te zijn met de brede steun van de Kamer wat het onderwerp betreft. Ze stelde dat een rijbewijs niet alleen van belang is vanwege de leeftijd van de bestuurders, maar ook omdat trekkers in de praktijk steeds groter worden. Toch heeft het nog ruim zeven maanden geduurd voordat de Eerste Kamer haar definitieve oordeel uitsprak. Wegens onduidelijkheid over de financiering van de invoering werd de procedure in juli van dit jaar immers tijdelijk opgeschort.

T-rijbewijs

Met de invoering van het nieuwe rijbewijs moeten personen vanaf 16 jaar het document verplicht behalen om op de openbare weg onder andere landbouw- en bosbouwtrekkers te mogen besturen. Binnen die regeling vallen geen motorrijtuigen die maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.

De implementatie betekent dat het certificaat van vakbekwaamheid gaat verdwijnen. Personen die daarover bij de invoering van de aangenomen wet beschikken, kunnen het tot één jaar na de invoering tegen betaling omwisselen voor een T-rijbewijs. Diegenen die op de datum van invoering een B-rijbewijs hebben, krijgen tien jaar de tijd om bij verlenging van hun rijbewijs voor de auto de T-categorie automatisch bij te laten schrijven. Tot die verlenging is de B-document voldoende om landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg te besturen.

WRM

Rijinstructeurs moeten op hun beurt een speciaal WRM-certificaat T hebben om leerlingen voor die categorie op te mogen leiden. Een rijinstructeur die in het bezit is van een WRM B en rijonderricht voor de A, C, D of E-categorieën wil gaan geven, hoeft daarvoor in het huidige systeem alleen aan aanvullende exameneisen te voldoen. Voor de WRM T zal eenzelfde constructie worden ontwikkeld, zo liet het ministerie eerder al weten.

Toekomstige rijinstructeurs kunnen daarnaast straks in één keer, zonder WRM B, het WRM T-certificaat halen. Dit voor instructeurs die uitsluitend in die categorie les willen geven.

Rijopleider

Minister Schultz van Haegen liet eerder dit jaar al weten te verwacht dat er voldoende rijscholen de T-rijopleiding aan zullen gaan bieden om marktwerking tussen de aanbieders op gang te krijgen. “Bij de voorbereiding van het wetsvoorstel heeft niet alleen overleg plaatsgevonden met de huidige opleiders van het trekkercertificaat, maar ook met Bovag en FAM en opleiders voor vrachtwagens en heftrucks. Op basis van de signalen die ik tot nu toe heb ontvangen verwacht ik dat er meerdere rijscholen in deze voor hen nieuwe markt zullen stappen”, zo reageerde ze op Kamervragen van de VVD-fractie.

De VVD-fractie stelde de vragen omdat ze zich afvroeg of er genoeg rijscholen bereid zullen zijn om de opleiding voor het T-rijbewijs aan te bieden. De minister liet in haar antwoord weten dat het geven van rijlessen aan de markt zelf is, en de keuze om T-rijlessen te verzorgen dus ook de keuze van de opleider is. Maar voor onvoldoende aanbod is ze niet bang, zo bleek uit haar brief.

Lestrekker

In de aanloop naar de definitieve besluitvorming hebben verschillende ondernemers trekkers klaar laten maken voor het gebruik als lestractor. Zo liet Verkeersschool Nederveen uit Hardinxveld-Giessendam al in april van dit jaar door Peter Claassen dubbele bediening inbouwen. Na het tegenvallende bericht over de tijdelijke opschorting van de besluitvorming door de Eerste Kamer, in juli van dit jaar, lijkt het er vooralsnog op dat de lestrekkers per 1 juli 2015 ingezet kunnen gaan worden voor het opleiden van rijbewijsleerlingen voor de T-categorie.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.