150 Bovag-rijscholen zeggen lidmaatschap op na nieuwe eisen

Branchevereniging Bovag heeft 150 opzeggingen van rijscholen ontvangen vanwege de strengere lidmaatschapseisen die zijn doorgevoerd. “Die rijscholen zijn allemaal uit eigen beweging gegaan, omdat ze niet kunnen of willen voldoen aan de eisen die sinds 1 januari voor bestaande leden gelden. Ze hebben zelf eieren voor hun geld gekozen. We hebben dus niet eens kunnen constateren of ze al dan niet aan onze eisen voldeden”, zo laat Bovag-woordvoerder Tom Huyskens weten. Met de afmeldingen is het aantal Bovag-rijscholen afgenomen van ongeveer 950 naar zo’n 800.

Sinds 1 juli 2014 hanteert Bovag strengere lidmaatschapseisen voor rijscholen die lid willen worden van de branchevereniging. Voor bestaande leden geldt die eisenset sinds 1 januari van dit jaar. Zo moeten de slagingspercentages van Bovag-rijscholen minimaal op het kringgemiddelde liggen, zijn ze verplicht om gebruik te maken van een online reviewsysteem, moeten VOG’s worden overlegd en ondergaan rijscholen periodiek een kredietwaardigheidscheck. “Bovag kwam met de ingrijpende maatregelen om de professionaliteit en betrouwbaarheid van de aangesloten rijscholen te kunnen waarborgen”, aldus Huyskens.

Rijscholen

Bovag Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg laat weten: “We wisten van tevoren dat met aanscherping van de eisen een groot aantal leden van de kar zou vallen. Het zij zo. Bovag doet alles wat in haar macht ligt om de betrouwbaarheid en het imago van de rijscholensector te waarborgen. Met 800 rijscholen die zowat de helft van alle examens in Nederland verzorgen, hebben we nu nog altijd een groot netwerk van verkeersopleiders die kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Bovag dringt, samen met andere partijen uit de rijschoolbranche, al langer bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan op maatregelen om ‘het kaf beter van het koren te kunnen scheiden’. “Met het diploma voor rijinstructeur op zak is het namelijk zeer eenvoudig om in Nederland een eigen rijschool te starten, zonder dat kennis van belasting- en premieafdrachten of kostprijsberekeningen vereist is. Vele nieuwkomers verdwijnen dan ook binnen korte tijd weer van het toneel, maar niet zonder eerst lokaal met onwaarschijnlijk lage tarieven de markt op stelten te hebben gezet en vele consumenten te duperen die grote sommen geld vooruit hebben betaald”, zo laat Bovag weten. Maar het ministerie wijst op het vrije ondernemerschap en zegt geen noodzaak te zien in overheidsbemoeienis

Eisen

“Wel werd het initiatief tot een online rijscholenkiezer ontwikkeld, waarmee de consument een objectieve keuze moet kunnen maken op basis van beoordelingen door klanten van rijscholen”, zo voegt Bovag toe. “De Belastingdienst heeft bovendien een groot aantal rijscholen op de korrel genomen afgelopen jaar en fikse naheffingen opgelegd. Dat zijn belangrijke stappen, maar het is bij lange niet genoeg. Daarom nam Bovag vorig jaar zelf het initiatief.”

Of Bovag-rijscholen aan het nieuwe eisenpakket van de branchevereniging voldoen, wordt minimaal iedere drie jaar door een onafhankelijk bureau gecontroleerd. “Er is nu afscheid genomen van 150 rijschoolhouders die aan die eisen niet kunnen of willen voldoen.”

Roosmarijn Dierick

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

14 reacties op “150 Bovag-rijscholen zeggen lidmaatschap op na nieuwe eisen”

René Smoors Deventer|16.01.15|10:08

150 Rijschoolhouders hebben hun lidmaatschap opgezegd. Waarbij ik van een aantal weet dat zij in december flink veel moeite hebben moeten doen om van dit lidmaatschap af te komen omdat de BOVAG hen wilde verplichten tot volgend jaar te blijven. En dan komt de BOVAG nu met dit nieuwsitem. Op nu.nl met de kop: Bovag schrapt 145 rijscholen. Met in het artikel veel negatieve reclame over niet-aangesloten rijscholen. Zacht uitgedrukt is dit niet bepaald netjes van de BOVAG.

Ikke Ben|16.01.15|11:34

De BOVAG vind zichzelf superieur dat bewijst het krantenartikel van vandaag maar weer eens. Het respect en fatsoen naar niet Bovag-leden is ver te zoeken en dat zegt veel over de BOVAG. Daarbij worden de zaken ook nogeens anders voorgespiegeld dan dat ze daadwerkelijk zijn. Wij zijn 1 van die 145 rijscholen die hun lidmaatschap hebben opgezegd. Niet omdat we niet konden of wilden voldoen aan de eisen, maar gewoon omdat we er de neus van vol hadden.

Nan van Tatenhove|17.01.15|08:43

Nog 800 leden, een hele kleine minderheid dus. En toch meer punten bij de rijschool kiezer als je er bij aangesloten bent. Hoe kan een klein clubje zoveel invloed hebben. De consument moet wel erg goed gaan zoeken om een bij de Bovag aangesloten rijschool te vinden. Als nu iedere rijschool die nog aangesloten is het lidmaatschap eens uitgeeft aan vakantie dan zijn we zo van dit clubje af dan is het geen nieuws meer en hoeven we er ons ook niet meer aan te storen.

Ron van Maaren|18.01.15|14:17

In de per wordt gesuggereerd dat BOVAG het lidmaatschap opgezegd heeft van leden doe niet voldoen aan de vorig jaar bekend gemaakte eisen.
Dit is onjuist de bewuste rijscholen hebben zelf hun lidmaatschap opgezegd. In de plaats Arnhem zijn b.v. Nog maar vijf BOVAG leden over ik zeg bewust leden je kunt er als je wilt immers Lid van worden.
Zelf heb ik gezeteld in het BOVAG bestuur in de onderwijs commissie en heb ik ondervonden dat er maar bitter weinig wordt geluisterd. Met name tav de WRM.

Ron van Maaren|18.01.15|14:21

Vaak wordt voor eigen parochie gepredikt. De rijscholen die in Arnhem hun lidmaatschap hebben beëindigd zijn niet de minste. Dan kun je je toch eens afvragen is het beleid wel goed.
De overblijvende rijscholen zijn rijscholen die er niet toe doen. Vijf rijscholen waarvan er vier een slagingspercentage hebben van onder de veertig procent. Als je als organisatie “ballen” hebt dan beëindig je zelf alvast het lidmaatschap van deze vier. Helaas blijft er dan maar één rijschool over in regio Arnhem.

Ron van Maaren|18.01.15|14:31

Nogmaals de verkeersscholen en rijscholen die BOVAG de rug toekeren doen dit zelf en kiezen hier bewust voor. Het zou best eens zo kunnen zijn dat die rijscholen het betuttel en de torenhoge contributie zat zijn. In Arnhem hebben in elk geval de grootste en belangrijkste rijscholen zelf opgezegd.
Een groot (gezichtsverlies) verlies voor BOVAG lijk mij.
Maar om dan zo’n reactie in de pers te geven. Dat raakt alles gewoonweg laag bij de grond.

En daar kunt u het mee doen!

Nog lid blijven?

Ron van Maaren|18.01.15|14:46

Nog even het laatste, door de opzeggingen hebben de overgebleven BOVAG rijscholen nog maar ca 280 examens in de regio Arnhem. Op een totaal van meer dan 5000.
Marktaandeel van ca. 5 %.
Zeker geen 50% als wordt beweerd.

René Smoors Deventer|19.01.15|13:57

In Deventer zo’n 450 van de 1780 examens afgenomen door BOVAG rijscholen. Waarbij 2 van deze 6 rijscholen onder het kringgemiddelde scoren. Worden deze twee rijscholen nu geroyeerd?
14 van de 25 niet aangesloten rijscholen scoren ook onder dat gemiddelde.

Misschien moet de BOVAG toch maar eens na gaan denken waarom zij deze cijfers zo belangrijk vinden. Zich eens verdiepen in ‘gemiddelden’ en waar die vandaan komen.

Jan Struik|19.01.15|14:49

De vraag of die rijscholen geroyeerd worden is simpel te beantwoorden René. Het antwoord is NEE. BOVAG schermt wel met allerlei eisen maar gaat daar zo soepel mee om dat niemand daar aan hoeft te voldoen. De eisen zijn al een jaar bekend en als je daar nu nog niet aan voldoet krijg je nog een jaar de tijd om dat te veranderen. Meer dan 30% van de BOVAG leden voldoet niet aan de slagingspercentages. En er zijn rijscholen met hoge slagingspercentages bij die club opgestapt.

Jan Struik|19.01.15|14:53

Ik zou als leerling nooit bij een BOVAG rijschool gaan lessen. De bovag voorwaarden zijn mij te gek. Bovag mag de gegevens van de leerling commercieel gebruiken en als men een pakket heeft is opstappen onmogelijk. En die garantie is ook niet zo fantastisch. Je krijgt als de rijschool failliet gaat geen geld terug maar je kunt je opleiding afmaken bij een andere BOVAG rijschool. In mijn geval zit die 30 kilometer verder. De financiële controle heeft nog nergens plaatsgevonden. Gebakken lucht dus.

Yasin Guler|20.01.15|23:28

vriendjes politiek ook bij de website rijscholenkiezer.nl zij waarderen de Bovag beter dan 99 % niet bovag leden!!!

Mike van Wijngaarden|22.01.15|13:47

nou er zijn er nog zo 800 rijscholen aangesloten bij de
bovag.
denk dat er nog meer rijscholen hun bovag lid opzegen
omdat ze zien dat de bovag geen toegevoegde waarde meer heb.

mischien het einde van de bovag .
worden we eindelijk verlost van de bovag

Stefan Zaal|25.01.15|14:22

is de BOVAG zó vol van zichzelf. een hand in eigen boezem? die 150 rijscholen zijn weg gegaan om dat ze door hebben wat de BOVAG eigenlijk is. die genen die ik heb gesproken hadden het over de druppel die de emmer deed overlopen.
er volgen er nog meer dan de 150 die nu zijn gegaan…
sowieso raar dat er geen wetgeving is tegen een club die alleen je belangen behartigd als je lid wordt en waar je alleen lid kan worden als je daar ook oa. een verzekering koopt…

Henk de Vries|29.01.15|17:54

Ik vind het behoorlijk arrogant van de BOVAG om te stellen dat ik niet aan de eisen van de BOVAG zou kunnen voldoen omdat ik mijn lidmaatschap heb opgezegd.
De BOVAG vraagt niet eens waarom je je lidmaatschap opzegt. Ze roepen wel meteen dat het ligt aan hun nieuwe eisen. Onzin! Kortzichtigheid en arrogantie kenmerken het bestuur van BOVAG.
Het credo van de BOVAG is thans: Denk vooruit. Heb ik gedaan. Lidmaatschap opgezegd en bespaar nu honderden euro’s.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

150 Bovag-rijscholen zeggen lidmaatschap op na nieuwe eisen | RijschoolPro

150 Bovag-rijscholen zeggen lidmaatschap op na nieuwe eisen

Branchevereniging Bovag heeft 150 opzeggingen van rijscholen ontvangen vanwege de strengere lidmaatschapseisen die zijn doorgevoerd. “Die rijscholen zijn allemaal uit eigen beweging gegaan, omdat ze niet kunnen of willen voldoen aan de eisen die sinds 1 januari voor bestaande leden gelden. Ze hebben zelf eieren voor hun geld gekozen. We hebben dus niet eens kunnen constateren of ze al dan niet aan onze eisen voldeden”, zo laat Bovag-woordvoerder Tom Huyskens weten. Met de afmeldingen is het aantal Bovag-rijscholen afgenomen van ongeveer 950 naar zo’n 800.

Sinds 1 juli 2014 hanteert Bovag strengere lidmaatschapseisen voor rijscholen die lid willen worden van de branchevereniging. Voor bestaande leden geldt die eisenset sinds 1 januari van dit jaar. Zo moeten de slagingspercentages van Bovag-rijscholen minimaal op het kringgemiddelde liggen, zijn ze verplicht om gebruik te maken van een online reviewsysteem, moeten VOG’s worden overlegd en ondergaan rijscholen periodiek een kredietwaardigheidscheck. “Bovag kwam met de ingrijpende maatregelen om de professionaliteit en betrouwbaarheid van de aangesloten rijscholen te kunnen waarborgen”, aldus Huyskens.

Rijscholen

Bovag Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg laat weten: “We wisten van tevoren dat met aanscherping van de eisen een groot aantal leden van de kar zou vallen. Het zij zo. Bovag doet alles wat in haar macht ligt om de betrouwbaarheid en het imago van de rijscholensector te waarborgen. Met 800 rijscholen die zowat de helft van alle examens in Nederland verzorgen, hebben we nu nog altijd een groot netwerk van verkeersopleiders die kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Bovag dringt, samen met andere partijen uit de rijschoolbranche, al langer bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan op maatregelen om ‘het kaf beter van het koren te kunnen scheiden’. “Met het diploma voor rijinstructeur op zak is het namelijk zeer eenvoudig om in Nederland een eigen rijschool te starten, zonder dat kennis van belasting- en premieafdrachten of kostprijsberekeningen vereist is. Vele nieuwkomers verdwijnen dan ook binnen korte tijd weer van het toneel, maar niet zonder eerst lokaal met onwaarschijnlijk lage tarieven de markt op stelten te hebben gezet en vele consumenten te duperen die grote sommen geld vooruit hebben betaald”, zo laat Bovag weten. Maar het ministerie wijst op het vrije ondernemerschap en zegt geen noodzaak te zien in overheidsbemoeienis

Eisen

“Wel werd het initiatief tot een online rijscholenkiezer ontwikkeld, waarmee de consument een objectieve keuze moet kunnen maken op basis van beoordelingen door klanten van rijscholen”, zo voegt Bovag toe. “De Belastingdienst heeft bovendien een groot aantal rijscholen op de korrel genomen afgelopen jaar en fikse naheffingen opgelegd. Dat zijn belangrijke stappen, maar het is bij lange niet genoeg. Daarom nam Bovag vorig jaar zelf het initiatief.”

Of Bovag-rijscholen aan het nieuwe eisenpakket van de branchevereniging voldoen, wordt minimaal iedere drie jaar door een onafhankelijk bureau gecontroleerd. “Er is nu afscheid genomen van 150 rijschoolhouders die aan die eisen niet kunnen of willen voldoen.”

Roosmarijn Dierick

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

14 reacties op “150 Bovag-rijscholen zeggen lidmaatschap op na nieuwe eisen”

René Smoors Deventer|16.01.15|10:08

150 Rijschoolhouders hebben hun lidmaatschap opgezegd. Waarbij ik van een aantal weet dat zij in december flink veel moeite hebben moeten doen om van dit lidmaatschap af te komen omdat de BOVAG hen wilde verplichten tot volgend jaar te blijven. En dan komt de BOVAG nu met dit nieuwsitem. Op nu.nl met de kop: Bovag schrapt 145 rijscholen. Met in het artikel veel negatieve reclame over niet-aangesloten rijscholen. Zacht uitgedrukt is dit niet bepaald netjes van de BOVAG.

Ikke Ben|16.01.15|11:34

De BOVAG vind zichzelf superieur dat bewijst het krantenartikel van vandaag maar weer eens. Het respect en fatsoen naar niet Bovag-leden is ver te zoeken en dat zegt veel over de BOVAG. Daarbij worden de zaken ook nogeens anders voorgespiegeld dan dat ze daadwerkelijk zijn. Wij zijn 1 van die 145 rijscholen die hun lidmaatschap hebben opgezegd. Niet omdat we niet konden of wilden voldoen aan de eisen, maar gewoon omdat we er de neus van vol hadden.

Nan van Tatenhove|17.01.15|08:43

Nog 800 leden, een hele kleine minderheid dus. En toch meer punten bij de rijschool kiezer als je er bij aangesloten bent. Hoe kan een klein clubje zoveel invloed hebben. De consument moet wel erg goed gaan zoeken om een bij de Bovag aangesloten rijschool te vinden. Als nu iedere rijschool die nog aangesloten is het lidmaatschap eens uitgeeft aan vakantie dan zijn we zo van dit clubje af dan is het geen nieuws meer en hoeven we er ons ook niet meer aan te storen.

Ron van Maaren|18.01.15|14:17

In de per wordt gesuggereerd dat BOVAG het lidmaatschap opgezegd heeft van leden doe niet voldoen aan de vorig jaar bekend gemaakte eisen.
Dit is onjuist de bewuste rijscholen hebben zelf hun lidmaatschap opgezegd. In de plaats Arnhem zijn b.v. Nog maar vijf BOVAG leden over ik zeg bewust leden je kunt er als je wilt immers Lid van worden.
Zelf heb ik gezeteld in het BOVAG bestuur in de onderwijs commissie en heb ik ondervonden dat er maar bitter weinig wordt geluisterd. Met name tav de WRM.

Ron van Maaren|18.01.15|14:21

Vaak wordt voor eigen parochie gepredikt. De rijscholen die in Arnhem hun lidmaatschap hebben beëindigd zijn niet de minste. Dan kun je je toch eens afvragen is het beleid wel goed.
De overblijvende rijscholen zijn rijscholen die er niet toe doen. Vijf rijscholen waarvan er vier een slagingspercentage hebben van onder de veertig procent. Als je als organisatie “ballen” hebt dan beëindig je zelf alvast het lidmaatschap van deze vier. Helaas blijft er dan maar één rijschool over in regio Arnhem.

Ron van Maaren|18.01.15|14:31

Nogmaals de verkeersscholen en rijscholen die BOVAG de rug toekeren doen dit zelf en kiezen hier bewust voor. Het zou best eens zo kunnen zijn dat die rijscholen het betuttel en de torenhoge contributie zat zijn. In Arnhem hebben in elk geval de grootste en belangrijkste rijscholen zelf opgezegd.
Een groot (gezichtsverlies) verlies voor BOVAG lijk mij.
Maar om dan zo’n reactie in de pers te geven. Dat raakt alles gewoonweg laag bij de grond.

En daar kunt u het mee doen!

Nog lid blijven?

Ron van Maaren|18.01.15|14:46

Nog even het laatste, door de opzeggingen hebben de overgebleven BOVAG rijscholen nog maar ca 280 examens in de regio Arnhem. Op een totaal van meer dan 5000.
Marktaandeel van ca. 5 %.
Zeker geen 50% als wordt beweerd.

René Smoors Deventer|19.01.15|13:57

In Deventer zo’n 450 van de 1780 examens afgenomen door BOVAG rijscholen. Waarbij 2 van deze 6 rijscholen onder het kringgemiddelde scoren. Worden deze twee rijscholen nu geroyeerd?
14 van de 25 niet aangesloten rijscholen scoren ook onder dat gemiddelde.

Misschien moet de BOVAG toch maar eens na gaan denken waarom zij deze cijfers zo belangrijk vinden. Zich eens verdiepen in ‘gemiddelden’ en waar die vandaan komen.

Jan Struik|19.01.15|14:49

De vraag of die rijscholen geroyeerd worden is simpel te beantwoorden René. Het antwoord is NEE. BOVAG schermt wel met allerlei eisen maar gaat daar zo soepel mee om dat niemand daar aan hoeft te voldoen. De eisen zijn al een jaar bekend en als je daar nu nog niet aan voldoet krijg je nog een jaar de tijd om dat te veranderen. Meer dan 30% van de BOVAG leden voldoet niet aan de slagingspercentages. En er zijn rijscholen met hoge slagingspercentages bij die club opgestapt.

Jan Struik|19.01.15|14:53

Ik zou als leerling nooit bij een BOVAG rijschool gaan lessen. De bovag voorwaarden zijn mij te gek. Bovag mag de gegevens van de leerling commercieel gebruiken en als men een pakket heeft is opstappen onmogelijk. En die garantie is ook niet zo fantastisch. Je krijgt als de rijschool failliet gaat geen geld terug maar je kunt je opleiding afmaken bij een andere BOVAG rijschool. In mijn geval zit die 30 kilometer verder. De financiële controle heeft nog nergens plaatsgevonden. Gebakken lucht dus.

Yasin Guler|20.01.15|23:28

vriendjes politiek ook bij de website rijscholenkiezer.nl zij waarderen de Bovag beter dan 99 % niet bovag leden!!!

Mike van Wijngaarden|22.01.15|13:47

nou er zijn er nog zo 800 rijscholen aangesloten bij de
bovag.
denk dat er nog meer rijscholen hun bovag lid opzegen
omdat ze zien dat de bovag geen toegevoegde waarde meer heb.

mischien het einde van de bovag .
worden we eindelijk verlost van de bovag

Stefan Zaal|25.01.15|14:22

is de BOVAG zó vol van zichzelf. een hand in eigen boezem? die 150 rijscholen zijn weg gegaan om dat ze door hebben wat de BOVAG eigenlijk is. die genen die ik heb gesproken hadden het over de druppel die de emmer deed overlopen.
er volgen er nog meer dan de 150 die nu zijn gegaan…
sowieso raar dat er geen wetgeving is tegen een club die alleen je belangen behartigd als je lid wordt en waar je alleen lid kan worden als je daar ook oa. een verzekering koopt…

Henk de Vries|29.01.15|17:54

Ik vind het behoorlijk arrogant van de BOVAG om te stellen dat ik niet aan de eisen van de BOVAG zou kunnen voldoen omdat ik mijn lidmaatschap heb opgezegd.
De BOVAG vraagt niet eens waarom je je lidmaatschap opzegt. Ze roepen wel meteen dat het ligt aan hun nieuwe eisen. Onzin! Kortzichtigheid en arrogantie kenmerken het bestuur van BOVAG.
Het credo van de BOVAG is thans: Denk vooruit. Heb ik gedaan. Lidmaatschap opgezegd en bespaar nu honderden euro’s.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.