BOVAG-jaarcongres, Frank Hoornenborg

BOVAG stelt vernieuwing garantiefonds voor rijscholen uit

De BOVAG stelt de vernieuwingen aan het BOVAG Garantiefonds Rijscholen (BGF) uit. Het bestuur heeft dat besloten nadat bleek dat er veel verdeeldheid was onder de leden over de nieuwe opzet. Veel hadden vooral moeite met de verhoging van de kosten per eerste examen van leerlingen: van 0,75 naar 7,50 euro. Het bestuur van de BOVAG wil de veranderingen aan het BGF nog eens onderzoeken en bespreken met de leden. 

De verdeeldheid werd duidelijk tijdens het jaarcongres van de brancheorganisatie in februari, waarin uitleg gegeven werd over het nieuwe stelsel. In de huidige vorm is het BOVAG Garantie Fonds rijscholen (BGF) niet meer houdbaar, omdat het niet kostendekkend is. De wijzigingen zouden per 1 januari 2017 worden doorgevoerd.

Kosten

Sinds de oprichting van het fonds in 2010 is tussen de 400.000 en 500.000 euro uitgekeerd om ruim 600 leerlingen schadeloos te stellen, bijvoorbeeld wanneer een rijschool failliet gaat. De leden betalen 75 eurocent per leerling voor een eerste examen. Dit is niet genoeg om het risico af te dekken, waardoor een financieel gat is ontstaan. Om de financiën weer op orde te brengen, moet de bijdrage omhoog naar 7,50 euro per examen. Hiermee is het garantiefonds wel uitgebreid met extra faciliteiten, zoals een ongevallenverzekering, een digitale lesovereenkomst en meer promotieactiviteiten zoals een nieuwe campagne ‘Kies een BOVAG-rijschool’.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van BOVAG Rijscholen in februari stemden de leden in met de vernieuwingen per 2017. Toch stelde oud-voorzitter Roger Keijbeck het bestuur voor om er opnieuw naar te kijken. Hij was bang dat veel leden de veranderingen niet helemaal goed hadden begrepen. “Alle wegen zijn goed bewandeld, maar het zou zonde zijn als BOVAG hierdoor veel leden verliest”, stelde Keijbeck. De huidige branchevoorzitter, Frank Hoornenborg, benadrukte juist het belang van de veranderingen: “Het is geen kostenpost. Het is een marketinginstrument. Je gaat eraan verdienen. De markt staat er al zo slecht voor. Maak er gebruik van door te benadrukken dat het geld van consument veilig is.”

 Overleg met leden

In een bestuursvergadering heeft BOVAG Rijscholen besloten extra tijd te nemen voor de vernieuwingen aan het fonds. Toch blijft het bestuur ervan overtuigd dat het BGF ‘een dijk van een marketinginstrument is voor BOVAG-rijscholen in een branche met een relatief slechte naam’. Voorzitter Frank Hoornenborg: “We gaan de materie nog eens goed van alle kanten bekijken én bespreken met zo veel mogelijk leden van BOVAG Rijscholen. We besteden daarbij speciale aandacht aan consumenten, ondernemers, de praktijk van alledag, de reikwijdte, de betaalbaarheid en de toekomstbestendigheid van BGF.” De kosten per eerste examen blijft dus voorlopig op 0,75 euro staan.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BOVAG stelt vernieuwing garantiefonds voor rijscholen uit | RijschoolPro
BOVAG-jaarcongres, Frank Hoornenborg

BOVAG stelt vernieuwing garantiefonds voor rijscholen uit

De BOVAG stelt de vernieuwingen aan het BOVAG Garantiefonds Rijscholen (BGF) uit. Het bestuur heeft dat besloten nadat bleek dat er veel verdeeldheid was onder de leden over de nieuwe opzet. Veel hadden vooral moeite met de verhoging van de kosten per eerste examen van leerlingen: van 0,75 naar 7,50 euro. Het bestuur van de BOVAG wil de veranderingen aan het BGF nog eens onderzoeken en bespreken met de leden. 

De verdeeldheid werd duidelijk tijdens het jaarcongres van de brancheorganisatie in februari, waarin uitleg gegeven werd over het nieuwe stelsel. In de huidige vorm is het BOVAG Garantie Fonds rijscholen (BGF) niet meer houdbaar, omdat het niet kostendekkend is. De wijzigingen zouden per 1 januari 2017 worden doorgevoerd.

Kosten

Sinds de oprichting van het fonds in 2010 is tussen de 400.000 en 500.000 euro uitgekeerd om ruim 600 leerlingen schadeloos te stellen, bijvoorbeeld wanneer een rijschool failliet gaat. De leden betalen 75 eurocent per leerling voor een eerste examen. Dit is niet genoeg om het risico af te dekken, waardoor een financieel gat is ontstaan. Om de financiën weer op orde te brengen, moet de bijdrage omhoog naar 7,50 euro per examen. Hiermee is het garantiefonds wel uitgebreid met extra faciliteiten, zoals een ongevallenverzekering, een digitale lesovereenkomst en meer promotieactiviteiten zoals een nieuwe campagne ‘Kies een BOVAG-rijschool’.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van BOVAG Rijscholen in februari stemden de leden in met de vernieuwingen per 2017. Toch stelde oud-voorzitter Roger Keijbeck het bestuur voor om er opnieuw naar te kijken. Hij was bang dat veel leden de veranderingen niet helemaal goed hadden begrepen. “Alle wegen zijn goed bewandeld, maar het zou zonde zijn als BOVAG hierdoor veel leden verliest”, stelde Keijbeck. De huidige branchevoorzitter, Frank Hoornenborg, benadrukte juist het belang van de veranderingen: “Het is geen kostenpost. Het is een marketinginstrument. Je gaat eraan verdienen. De markt staat er al zo slecht voor. Maak er gebruik van door te benadrukken dat het geld van consument veilig is.”

 Overleg met leden

In een bestuursvergadering heeft BOVAG Rijscholen besloten extra tijd te nemen voor de vernieuwingen aan het fonds. Toch blijft het bestuur ervan overtuigd dat het BGF ‘een dijk van een marketinginstrument is voor BOVAG-rijscholen in een branche met een relatief slechte naam’. Voorzitter Frank Hoornenborg: “We gaan de materie nog eens goed van alle kanten bekijken én bespreken met zo veel mogelijk leden van BOVAG Rijscholen. We besteden daarbij speciale aandacht aan consumenten, ondernemers, de praktijk van alledag, de reikwijdte, de betaalbaarheid en de toekomstbestendigheid van BGF.” De kosten per eerste examen blijft dus voorlopig op 0,75 euro staan.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.